И Лос Анджелис на Световната среща на медиите в Холандия

Ценим работата ви и отчитаме вашите усилия за изграждането на по-добър имидж на България по света чрез вашите информации. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Седмата световна среща на българските медии в Хага, организирана от БТА. ФОТО:Автора

Евгени Веселинов, Хага, Холандия

26 май 2011г. Днес българският премиер Бойко Борисов откри в столицата на Кралство Нидерландия Хага 7-та Световна среща на българските медии от цял свят, между които за седма поредна година присьства и представител на нашата родна медия от Калифорния.

Темата на срещата тази година е “Медии и пари”, като участват собствениците, главните редактори на медиите ни зад граница, експерти и журналисти. Те иамт възможност да срещнат своите колеги и представители на всички медии в България, които и отразяват сьбитието. Във фокуса на внимание на форума ще бъдат проблемите на икономиката на медиите и тяхното финансиране, кооперирането, собствеността и независимостта на медиите, развитието на медийната инфраструктура, авторското право и други.

Официалният старт на форума,  бе даден от звъна на култовата ренесансова катедрала Гротекерк ден Хааг, последвано от приветствието на Генаралния директор на БТА Максим Минчев.

Официални гости на форума са и министрите Цветан Цветанов (МВР), Николай Младенов (МВъншните Р), Трайчо Трайков (икономиката, енергетиката и туризма), депутати, членове на Евро-Парламента, които заделиха специално внимание на сънародниците си от чужбина.

Ценим работата ви и отчитаме вашите усилия за изграждането на по-добър имидж на България по света чрез вашите информации. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Седмата световна среща на българските медии в Хага, организирана от БТА. Това е една много добра традиция, на която вече за трети път сме заедно, отбеляза премиерът.

Нашият пореден форум ще бъде тържество на журналистиката, като ще имаме възможността да дебатираме важни проблеми на нашия занаят, заяви при откриването генералният директор на БТА Максим Минчев. Заедно тук ще можем да достигнем до положителни резултати, свързани с бъдещето на професията, допълни той.

Предстои част от програмата и дебатите  да протекат в медийната столица на Холандия – Хилверсум, в която се съхранява най-големият аудио-визуален евроархив. В същия град е ситуиран и единственият в света Музей на медиите, който ще бъде посетен от всички участници.

Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е събиране, комуникация, изграждане на мрежа и взаимоотношения на сътрудничество между колеги – български журналисти от цял свят. Форумът изпълнява и амбициозната задача да срещне медиите на българите извън България – като посредници към нашите общности в чужбина – с представители на държавните институции. Освен професионално събитие, медийната среща е и национална кауза.

Разходите за пътуване и престой са за сметка на БТА. Официалните обяди и вечери. както и транспортирането в Холандия са за сметка на спонсорите “Петрол”, ЧЕЗ, “Изипей”, “Тандем”, “Уестърн Юнион”, “Виваком”.