Шефът на МВФ гол напада камериерка

Доминик Строс-Кан бил женкар и сваляч.В тези тежки времена управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан може да направи неща, за които неговите предшественици са могли само да мечтаят.Строс-Кан е роден на 25 април 1949 г. в богаташкото парижко предградие Ньой-сюр-Сен в еврейско семейство. Дядо му е бил равин. Завършва Висшата търговска школа и Парижкия институт за политически изследвания.

 

От управата на хотела повикали полиция, но полицаите установили, че Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) французинът-социалист Доминик Строс-Кан е напуснал панически стаята, изоставяйки мобилния си телефон и други лични вещи

През октомври 2008 г. Строс-Кан имаше афера с Пирошка

“Той е търсач на сексуално удоволствие. Подобно на всички големи политически животни и той има проблеми със самоконтрола”

14 Май 2011г. Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) /IMF — International Monetary Fund/ Доминик Строс-Кан е бил арестуван в Ню Йорк и обвинен в сексуално посегателство над хотелска прислужница, съобщи The New York Times.

Говорител на нюйоркската полиция потвърди ареста и добави, че Строс-Кан е бил разпитан във връзка с обвинението. Жената, подала жалба срещу него, е 32-годишна камериерка.

Инцидентът станал в луксозния хотел “Софител” близо до “Таймс скуеър“. Според камериерката тя влязла в стаята на Строс-Кан в 1 часа следобед местно време. Той излязъл от банята гол, хвърлил се върху нея и се опитал да я изнасили, заяви полицейският говорител Пол Браун. Жената успяла да се отскубне, избягала от стаята и известила персонала за случилото се с нея. От управата на хотела повикали полиция, но полицаите установили, че сладострастникът е напуснал панически стаята, изоставяйки мобилния си телефон и други лични вещи.

Полицията проследила Строс-Кан до международното летище “Джон Кенеди“, където той се качил на самолет на Ер Франс с дестинация Париж. Излитането било забавено и офицери от Пристанищното управление на Ню Йорк и Ню Джърси се качили на борда, арестували Строс-Кан и го предали на детективи от нюйоркската полиция.

Камериерката е получила лекарска помощ заради леките си наранявания.

62-годишният Строс-Кан, който е вероятен кандидат на социалистите в президентските избори във Франция идната година, стана шеф на МВФ през ноември 2007 г. Преди това той бе депутат в националното събрание и професор по икономика.

През октомври 2008 г. Строс-Кан се извини за “грешната си преценка” в афера с негова подчинена, но отрече да е злоупотребил с положението си, припомня БТА. Тогава той поднесе извиненията си на служители на фонда, на Пирошка Наги – жената, с която бе имал връзка, и на третата си съпруга – известната бивша телевизионна водеща Ан Синклер, заради неприятностите, които им е причинил.

Строс-Кан има четири деца.

Той си спечели международно признание като финансов министър на Франция в периода 1997-1999 за това, че подготви страната за еврото, като обузда дефицита й и убеди тогавашния премиер Лионел Жоспен да подпише пакта на ЕС за финансова сдържаност.

Доминик Строс-Кан бил женкар и сваляч, което може да навреди на президентските му амбиции, написа преди време британският Дейли Телеграф, като цитира данни от книга под заглавие “Тайните на един кандидат-президент“.

Тя е написана от жена, която твърди, че е била близка негова сътрудничка, но се крие зад псевдонима Касандра.

Строс-Кан, който е водеща фигура в редиците на френските социалисти и бивш министър на финансите, е смятан за единствения френски политик с шансове да изпревари настоящия президент Никола Саркози на изборите през 2012 г.

В книгата се твърди, че 61-годишният шеф на МВФ, който е съпруг на прочутата френска телевизионна водеща Ан Синклер, е имал доста извънбрачни връзки. Имало дори компрометиращи снимки, които го показвали да излиза от клуб, в който една от атракциите е посетителите да си разменят придружаващите ги дами.

“Той е търсач на сексуално удоволствие. Подобно на всички големи политически животни и той има проблеми със самоконтрола”, пише тя.

Авторката допълва, че очите на Строс-Кан стават като лазер, когато трябва да огледа някоя жена или да проучи с поглед непознато място, за да открие най-подходящата дама за свалка. След това атакувал директно, без заобикалки.

“Той идентифицира жертвата си и започва да я засипва с есемеси, като обикновено започва с гръмкото: “Искам те”.

В тези тежки времена управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан може да направи неща, за които неговите предшественици са могли само да мечтаят. Фондът увеличи финансовите си резерви със стотици милиарди долари,  през април страните от Г-20 решиха активите му да бъдат утроени до 750 млрд. долара и за първи път в неговата история ще бъдат пуснати нови облигации.

На Световния икономически форум в Давос през януари 2008 г. Строс-Кан втрещи присъстващите като призова финансовото стимулиране в глобален мащаб да достигне 2% от световния брутен вътрешен продукт. Тази позиция на фонда бе революционна, тъй като той е известен с ултра консервативната си политика по бюджетните въпроси.

“Той се оказа точният човек, на точното място, в точното време”, коментира съветникът към американското министерство на финансите Тед Труман. Френският социолог Пиер Давез допълва, че Строс-Кан е прекрасен шахматист, епикуреец и умее истински да се наслаждава на живота. Според него той умее да организира работата без излишно напрежение и създава приятелска и топла атмосфера в екипа си.

Строс-Кан е роден на 25 април 1949 г. в богаташкото парижко предградие Ньой-сюр-Сен в еврейско семейство. Дядо му е бил равин. Завършва Висшата търговска школа и Парижкия институт за политически изследвания. Дълго време преподава в Университета Париж-X и Университета Нанси-II, като същевременно се занимава с бизнес консултации.

Същевременно се впуска стремглаво в политиката. Баща му е известен с левите си убеждения и логично Строс-Кан влиза в редовете на Френската социалистическа партия през 70-те години. По това време се сприятелява с група троцкисти, както и с един от лидерите на партията – Лионел Жоспен. В партията създава необичайната фракция “Социализъм и юдаизъм”. Това не му пречи да стане член на плановия комитет на партията.

Стросс-Кан многократно е избиран за депутат с малки прекъсвания от 1986 до 2001 г. Едновременно участва в местното самоуправление на град Сарсел, а през 1995-1997 г. е негов кмет. През 1991 г. Стросс-Кан, който е председател на финансовата комисия в парламента и е избран за заместник-министър на промишлеността и външната търговия.

Но след две години внезапно напуска поста и основава юридическата кантора DSK Consultants, която носи неговите инициали.

През 1997 г. френският премиер Лионел Жоспен го назначава на влиятелния пост министър на икономиката, финансите и промишлеността. Строс-Кан започва мащабна кампания за приватизация на държавни активи, като по това време в частни ръце отива контролния пакет от акциите на France Telecom. Брутният вътрешен продукт на страната расте, а безработицата пада. Обаче през 1999 г. Строс-Кан подава оставка заради скандал. Обвинен е в корупция по време на адвокатската си практика. Съдът доказва, че е имал навика да подписва официални документи със задна дата. Но не са му отправени обвинения за углавно престъпление.

Скандалът не му пречи да бъде избран за депутат в Националното събрание през 2001 г. Той се кандидатира на вътрешнопартийните избори за кандидат-президент на Социалистическата партия през 2007 г., но получава едва 22% от гласовете срещу 60% за Сеголен Роаял. Преди вторият тур Роаял обявява, че ще го назначи за премиер, ако бъде избрана. Но тя губи изборите срещу сегашния президент Никола Саркози. През юни 2007 г. управляващият директор на МВФ Родриго Рато неочаквано обявява, че напуска поста през октомври по семейни причини. Саркози номинира Строс-Кан за поста. Според някои анализатори той прави този ход за да отслаби социалистическата опозиция. Строс-Кан е официално избран на поста през септември.

Самият Строс-Кан твърди, че се е съгласил да оглави МВФ, тъй като е въодушевен от възможността  да вдъхне нов живот на организацията. “Никога не съм си представял, че ще настъпят такива необикновени времена”, признава той.

От избухването на глобалната икономическа криза през 2008 г. до 1 септември 2009 г. МВФ отпусна кредитни линии в размер на 175,5 млрд. долара, като най-големите бенефициенти са  Унгария, Мексико и Украйна.