Наш политик поиска два милиарда долара от САЩ за военни бази в България

Български и амрикански военослужещ във военна машина по време на съвместните учения край Ново село 17-21 юли 2006г. (U.S.Army photo byGary L.)

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров издебнал американският посланик Н.Пр. Джеймс Уорлик в столично заведение и му връчил “сметката”

Посолството излезе с официален отговор

Кой какво ползва и какво плаща?

ИСТОРИЯТА НА БАЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ – кой подписа и за колко време – едно от обещанията било да се премахнат за българите визите за САЩ – вижте официалният документ

13 май 2011г. САЩ трябва да платят наем за ползването на военните бази у нас от 2006 до 2011 г., заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров в декларация от парламентарната трибуна. По негови изчисления общата сума е около два милиарда долара, а можело и да е по-голяма. Сидеров твърди, че снощи е срещнал случайно американския посланик Джеймс Уорлик в едно заведение и му е представил “сметката”, но Уорлик хвърлил папката на съседната маса и заплашил “да го унищожи”. Затова Сидеров настоява посланикът да дойде в парламента и да се извини. Лидерът на “Атака” смята, че такова поведение към депутат е обида не толкова към личността, колкото към Народното събрание като цяло, цитират Сидеров от БТА.

От посолството на САЩ в София излязоха с официално становище по повод направената днес от лидера на “Атака” декларация от парламентарната трибуна. “Снощи, 12 май, по време на вечеря в столичен ресторант г-н Волен Сидеров, придружен от фотограф, е заговорил посланик Уорлик в опит да предизвика политически спор. Такова поведение е неуместно и неприемливо. Намаляващата електорална подкрепа на партия “Атака” и фактът, че Посолството на САЩ отказва да се среща с членове на тази партия, са най-вероятните причини за този евтин политически трик. Посолството на САЩ не приема идеите на омраза, предразсъдъци и фанатизъм, които г-н Сидеров и “Атака” представляват”, посочват от американската дипломатическата мисия.

ЗА АМЕРИКАНСКОТО ВОЕННО ПРИСЪСТВИЕ В БЪЛГАРИЯ

Пътеводител за американски военнослужещи в България.

Американските военни бази в България, официално наричани „военни съоръжения и обекти за съвместно ползване“ са предоставени за обучаване на американски войници в България. Договорът за тях е за първоначален период от 10 години, като всяка от страните има право да прекрати неговото действие с едногодишно предизвестие.

На 24 март, 2006 г. официално е обявено, че преговорите за базите са приключили и предстои ратифициране на договора от двете страни. Договорът е подписан на 28 април в София от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин (“Коалиция за България”, БСП, сега Евро-депутат в Брюксел). В деня на подписването от партия „Атака“ организират протестен митинг и шествие на което присъстват близо 2000 души.

Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г. с 155 гласа „за“ срещу 20 „против“, като “НЕ” казват 5 депутати от „Коалиция за България“, както и депутатите от парламентарната група „Атака“. Първите американски военнослужещи пристигат в България през есента на 2007 година.

БАЗИТЕ

Отделение от Втори кавалерийски Страйкър полк на американската армия на учение в полигона Ново село, Сливенско. Трети септември 2009

– полигона в Ново село за обучение на сухопътни сили

– военновъздушната база в Безмер за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село

– военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника.

– складова база в Айтос с поддържаща функция към полигона Ново село

Според договора на територията на България може да има до 2500 цивилни и военни по едно и също време, но тази численост може да бъде увеличавана с още 2500 души за срок от не повече от 90 дни. Според предишният посланик на САЩ в България Джон Байърли, възможно е войниците да бъдат в България на ротационен принцип само за по няколко месеца, като при застъпване на отделните бригади в България може да има до 5 хиляди американски военни.

При извършване на престъпления от американски военни САЩ получават правото да приложат своето право в случаите, в които това се налага. Същевременно България си запазва правото при всеки случай, по нейна преценка, от особена важност да поиска и безусловно да получи прилагането на своята юрисдикция, тоест въпросът да отиде в български съд.

Според статия във в. „Стандарт“, в замяна на сключването на договора от страна на България и съгласието за продължаване на българското военно присъствие в Ирак, САЩ обещават да окажат подкрепа за завръщане на съдените български медици от Либия и преодоляването на негативните настроения в Европейската комисия, които могат до доведат до отлагане на присъединяването на страната към Европейския съюз.

Освен това, през 2007 България бе спомената в приет от Конгреса на САЩ законопроект, предвиждащ премахване на визовия режим с американските съюзници. Това не се случи и до днес, 4 години по-късно през 2011г.

Някои експерти поставят Безмер между шестте най-важни американски военни бази извън континенталната територия на САЩ.

КОЙ ПЛАЩА И ЗА КАКВО

ОФИЦИАЛНО МНЕНИЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В СОФИЯ

Американски и български военни в съвместно учение в базата край Ново село. Сценарий на учението са реално случили се ситуации в Афганистан. Сред войниците на полигона има такива, които са били на мисии там. ФОТО: Ройтерс/Дневник

 

 

 

 

 

 

 

На 9 април 2008 г. Американското посолство публикува съобщение с отговори на въпроси за американските бази в България, което и днес може да бъде намерено на уебсайта на щатските дипломати .

“Съоръженията няма да се дават под наем и ще продължат да бъдат български военни бази, ползвани от българската армия под български флаг и с българско командване. САЩ очакват да заплащат за евентуални подобрения в инфраструктурата и за услугите, необходими за американската дейност.”

“Базите ще имат важно икономическо значение с предлагане на работа за общностите от околността.”

От 2006 до 2008 година “при съвместните българо-американски военни учения, проведени на полигона Ново село, в България бяха изразходвани над три милиона долара за заплащането на услуги, доставки и оборудване, осигурени от местни фирми. През последните 13 години САЩ са предоставили на България над сто милиона долара за програми по сигурността.”

“На 4-ти ноември 2005 г. в реч, държана в НДК, министър-председателят Сергей Станишев (“Тройна коалиция” – БСП) изрази подкрепата на българското правителство за съвместните съоръжения.”

“В добавка към това на 21 май 2006 г. президентът Георги Първанов нарече Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната „стратегическа инвестиция в сигурността на страната ни…”

Публикуваме целият текст на Американското посолство в София от 9 април 2008г. без промени. Най-долу може да намерите и оригинланите текстове на споразумението с българското правителство за американските бази в България.

Съединените щати и Република България сключиха Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което се отнася до условията за съвместно ползване на няколко военни обекта на българска територия. Споразумението се базира на разбирането, че България и Съединените щати са съюзници, че сигурността, отбраната и  борбата с тероризма са наше общо дело според целите и принципите на ООН и нашите споделени ценности. Съединените щати подписаха подобно споразумение с Румъния като американските военни единици, които ще бъдат разполагани в България и Румъния, ще носят общото наименование Съвместни оперативни сили  – Изток.

Отговорите на следните често задавани въпроси предоставят повече информация по темата.

1. Къде ще бъдат разположени военните бази в България и защо толкова много хора ги наричат „американските бази”?

В България няма да има „американски военни бази”. Базите ще продължават да бъдат български, под българския флаг и с българско командване. Българските военни обекти ще се използват съвместно, от български и от американски войници, с цел обучение. Нашият основен интерес е и винаги ще бъде към тренировъчния район на Ново село и Авиобаза Безмер. Разчитаме също да използваме отчасти и военновъздушната база в Граф Игнатиево  и складова база в Айтос предимно за логистична подкрепа.

Съвместно използваните бази са част от извънредно тясното сътрудничество, което постигнахме с нашите приятели и партньори в региона. Стратегическото партньорство означава взаимно да се възползваме от наличните таланти, да споделяме своите ресурси, а в случая

да експлоатираме заедно и военни бази.

2. Колко американски военнослужещи ще бъдат разположени в България?

Съвместно използваните бази ще се различават много от големите военни бази в Германия по време на Студената война. Повечето тренировъчни групи на ротационен принцип няма да включват голям брой хора и ще остават в страната сравнително кратко време.

Очакванията ни са за част от годината ротационните сили да включват най-много около 2 500 обучаващи се войници. По време на ротацията на групите е възможно за кратки периоди да се застъпят две групи от по 2 500 военнослужещи на българска територия.

Войниците няма да бъдат придружавани от семействата си. В по-голямата си част те ще служат тук временно за периоди от по няколко месеца, а не за години.

3. Кога пристигат в България първите американски военнослужещи от Съвместни оперативни сили – Изток?

Първите американски военнослужещи от Съвместни оперативни сили – Изток пристигнаха в България през септември тази година (2008г.) за съвместни учения с българските сухопътни сили на полигона Ново село. През последните три години в България ние участвахме във важни учения. Очакваме бъдещите съвместни учения да наподобяват ученията от последните три години.

4. Какви ще бъдат плюсовете за българската армия от използването на български бази заедно със САЩ?

Бойна машина Страйкър на учение в полигона Ново село, Сливенско, 3 септември2009

В Ирак, Афганистан и Косово българските военнослужещи се изявяват с голям професионализъм, преданост и умения. Но както всички модерни военни сили, и те трябва да продължат обучението си, за да се поддържат в готовност. Според представители на българската армия най-голямата полза от съвместното експлоатиране на базите ще бъде възможността българските части да се обучават и да работят заедно с военнослужещи от американската армия, която разполага с едни от най-добре екипираните и обучени сили в света. Българските военнослужещи също така ще имат възможността да се запознаят с американския опит за справяне с природни бедствия и с други извънредни ситуации, при които военните могат да оказват помощ на цивилното население.

5. Каква е позицията на българското правителство по въпроса за съвместното използване на българските военни обекти?

На четвърти ноември 2005 г. в реч, държана в НДК, министър-председателят Сергей Станишев изрази подкрепата на българското правителство за съвместните съоръжения. Той заяви: „Искам да подчертая също така, че за България стратегическото партньорство със САЩ се дефинира както от нашите отговорности в рамките на НАТО, така и от дневния ред на трансатлантическия диалог. [… ]  В контекста на двустранното стратегическо партньорство се вписва и въпросът за съвместно използваните военни обекти в България. Смятаме, че предложенията за трансформация на въоръжените сили и на командването на САЩ в Европа, в това число и създаването на бригада на ротационен принцип, разположена в България и Румъния, отговарят адекватно както на новите рискове и заплахи за сигурността, така и на българските интереси и на нуждата от по-тясно сътрудничество.”

В добавка към това на 21 май 2006 г. президентът Георги Първанов нарече Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната „стратегическа инвестиция в сигурността на страната ни…”

6. Ще плащат ли САЩ наем за базите?

Съоръженията няма да се дават под наем и ще продължат да бъдат български военни бази, ползвани от българската армия под български флаг и с българско командване. САЩ очакват да заплащат за евентуални подобрения в инфраструктурата и за услугите, необходими за американската дейност.  Значителните подобрения и инвестициите в съвместно използваните военни обекти ще допринесат за модернизацията на българската армия.

7. Каква икономическа изгода ще има България?

Базите ще имат важно икономическо значение с предлагане на работа за общностите от околността – за хората, чийто комплекс от умения отговаря на нуждите на военните обекти, и за притежателите на бизнес и техните служители, които да осигуряват услуги за военните обекти и за военнослужещите. Българските компании ще имат възможността да участват в конкурси за инфраструктурни подобрения в базите.

През последните две години (бел.ред 2006-2008) при съвместните българо-американски военни учения, проведени на полигона Ново село, в България бяха изразходвани над три милиона долара за заплащането на услуги, доставки и оборудване, осигурени от местни фирми. През последните 13 години САЩ са предоставили на България над сто милиона долара за програми по сигурността, включващи военно обучение и учения, външно военно финансиране и програми за хуманитарна помощ.

8. Как може българските бизнесмени да научат повече за възможностите да им бъдат възлагани поръчки или да сключват договори като последствие от споразумението за съвместното използване на полигоните?

Посолството на САЩ и Американската търговска камара /АмЧам/ работят заедно, за да улеснят българските компании в достъпа им до търговските възможности в подкрепа на военните учения в България. Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа вънамерява доколкото е възможно да използва български компании за доставката на стоки и услуги. Американската търговска камара в България организира няколко събития в София и в други градове през 2006 и 2007 г,, на които ръководни лица от българския бизнес и представители на фирми се срещнаха с експерти, които ги информираха за изискванията на американското правителство относно договорирането. Повече информация можете да получите на адрес: AmCham Home Page

9. Каква сума е предвидена за подобряване на инфраструктурата във и около съвместно използваните военни съоръжения?

Бюджетът за подобни дейности се одобрява от американския Конгрес. Повече информация за конкретните цифри е на разположение на интернет страницата на Отдела за военно сътрудничество в Посолството на САЩ:

Embassy of the United States, Sofia Bulgaria – Fact Sheet about JTF-E

Освен това американската армия ще заплаща за различни услуги по поддръжката, както и за храна, гориво и други доставки.

10. Откъде може да се получи повече информация за договори с американската армия?

Допълнителна информация  относно поръчки и договаряне с американските въоръжени сили можете а получите на следната интернет страница:

Home – Federal Business Opportunities: Home

11. Каква ще бъде оперативната свобода на американските военни сили в България? Ще използват ли САЩ базите, за да предприемат военни удари срещу други държави?

Споразумяхме се за формулировка, която да гарантира защитата на интересите на България. България и Съединените щати ще се консултират по всички аспекти от използването на военните съоръжения и полигони;  нищо в базите няма да става без знанието на България.

12. Как САЩ ще се консултират и ще информират българската страна за дейностите и плановете на американските военнослужещи, които ще ползват съвместните бази?

В Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната е записано, че правителствата на България и Съединените щати имат намерение да провеждат редовни консултации на съответното политико- военно ниво, за да обсъждат двустранното сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.  Министерството на отбраната на Република България и Европейското командване на САЩ (USEUCOM)  завършиха преговорите по допълнително споразумение, което описва подробно как и кога тези консултации ще бъдат провеждани.  През април 2008 г. ще бъде образувана Съвместна комисия, в която ще членуват представители на Министерството на отбраната и Европейското командване и която ще провежда такива консултации и определя насоките по въпросите, свързани с прилагането на  Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната. Комисията ще има двама съ-председатели, представляващи българската и американската  страни и по четирима постоянни членове на комисията от всяка страна.  Комисията ще взема решения с консенсус.

13. Дали съвместното използване на бази ще увеличи ли риска от терористични нападения срещу България?

Никоя страна не е застрахована от риска да й бъде нанесен терористичен удар, и никоя страна не може да води тази битка сама.  Ние смятаме, че най-добрата защита срещу тероризма е да продължим съвместната си работа със съюзници като България, за да подобрим посредством военно обучение, обмен на разузнавателна информация и сътрудничество в областта на правоприлагането своята колективна способност да се борим с тероризма.

14. Какво е положението с правния статус на американските войници? Ще могат ли те при евентуално престъпление да бъдат подвеждани под съдебна отговорност от български съдебни органи?

Договореното по въпроса се основава на Споразумението за статута на въоръжените сили на НАТО. България си запазва правото, когато това е в неин интерес, при необходимост да подвежда американски военнослужещи под съдебна отговорност. В други случаи Съединените щати ще подвеждат под отговорност свои военнослужещите и  цивилни служители. Американската армия се подчинява на строги закони, разпоредби и съдебна система за подвеждането под отговорност на военнослужещи.

15. Появиха се твърдения, че САЩ ще складират ядрени оръжия в съвместно използваните бази. Как ще коментирате подобни твърдения?

Според българското законодателство не е позволено разполагането на ядрени оръжия в България. САЩ не възнамеряват, не планират, нито имат причина да разполагат  ядрени оръжия на територията на България.

16. Съединените щати планират ли да разположат елементи от системата на за противоракетната отбрана  (ПРО) на територията на съвместните военни съоръжения?

Няма планове съвместните военни съоръжения да бъдат включени в системата за противоракетна отбрана (ПРО). Тази система има за цел да защитава Съединените щати и Европа срещу заплаха от балистични ракети с по–дълъг обсег на действие, изстреляни от Близкия изток.  САЩ ще имат полза от тази допълнителна защита срещу атаки от Близкия изток, а Европа ще получи защита, с която в момента не разполага.

България, подобно на други южноевропейски страни, не е заплашена от атаки с ракети с дълъг обсег на действие, поради географската си близост с Близкия изток.  НАТО в момента концентрира усилията си върху противодействие на ракети с по- къс обсег на действие.  Усилията на Съединените щати и НАТО се допълват и в комбинация могат да осигурят по-ефективна защита на Европа. (повече информация по въпроса за ПРО можете да намерите на интернет страницата на посолството на САЩ – bulgaria.usembassy.gov).

17. Каква техника и какво въоръжение ще се използват от американските  войници в българските полигони?

Очакваме в съвместно използваните военни съоръжения да се обучават различни видове военни единици. Това означава, че видът на военната техника и на въоръжението  ще зависи от вида военни единици, разположени в България в даден момент. Възможно е това да бъдат бронетанкови, механизирани, парашутни или лекопехотни подразделения. Използваната техника ще зависи от типа военна единица и от изискванията на учението.

18.  С какъв етап на подготовка ще бъдат идващите в България американски войници? Дали ще бъдат с основни умения, или ще са опитни ветерани?

Американските войници, които ще идват за обучаване в България, ще са кадрови военнослужещи от бойни съединения.  Повечето от тях ще са служили в Ирак или Афганистан, а по-вероятно и на двете места.  Останалите, които не са служили там, ще се обучават за подобни бойни мисии. В по-голямата си част обучението на територията на съвместно използваните бази ще прилича на ученията, в които американските и български войници участваха заедно през последните няколко години, както например учението „Незабавен отговор”.

19. Какви мерки ще се вземат за защита на околната среда?

Американските въоръжени сили приемат много сериозно въпросите, свързани с опазването на околната среда и имат много добър опит в това отношение. Американските военни в Европа използват  изключително високи критерии за опазване на околната среда и полагат сериозни усилия, за да намалят всякакъв вид замърсяване. Американските закони за унищожаване на отпадъците например са по-стриктни, отколкото са местните закони. В други случаи местните критерии са по-стриктни от американските. Въоръжени сили на САЩ винаги следват по-стриктния модел и полагат всички  усилия да се постига разбирателство.

20. Какъв е статусът на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната?

На 28 април 2006 г. в София министърът на външните работи на Република България Ивайло Калфин и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната относно обхвата, реда и условията за съвместно ползване на няколко военни обекта на българска територия. На 26 май 2006 г. Народното събрание ратифицира споразумението, а законът за ратифициране на споразумението бе публикуван в „Държавен вестник” на 6 юни 2006 г.  Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната влезе в сила на 12 юни 2006 г. На 28 февруари 2008 г. бяха подписани 11 допълнителни договорености по отношение на спецификата при прилагането на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, които бяха публикувани в „Държавен вестник” на 18 март 2008 г. Последното такова споразумение ще бъде подписано през април 2008 г. Подписаните договорености са публикувани на интернет страницата  на посолството.

21. Кой е упълномощен да дава отговор на въпросите относно съвместно използваните бази?

Посолството на САЩ и българското правителство възнамеряват да осигурят максимална прозрачност и информация относно съвместното използване на българските военни обекти. За тази цел в Сливен и в Граф Игнатиево са осигурени горещи линии, на които общински служители ще събират въпросите за съвместно използваните бази. На въпросите ще бъде отговаряно своевременно от българските и от американските власти. Телефоните за връзка са:

Сливен  +359 44 61 62 14

Граф Игнатиево +359 32 95 42 05

22. Къде може да се намери текстът на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната?

Пълният текст на Споразумението на български и английски е публикуван на уебстраницата на Посолството на САЩ във формат pdf:

на български

на английски

4 comments for “Наш политик поиска два милиарда долара от САЩ за военни бази в България