Посланиците на България и САЩ пътуват от изток на запад

Първите българо-американски контакти датират от средата на 19 век. Тогава в България пристигат американски протестанти. През 1860 г. те основават Пловдивската мъжка гимназия, а след 11 години в Стара Загора откриват девическа гимназия. Там се обучават много от основателите на нова България - участници в търновското Велико народно събрание. През 1871 г. училищата се местят в Самоков. По-късно, в периода между двете балкански войни, от сливането им се образува легендарният Американски колеж със седалище в София. Това е най-старото американско училище извън пределите на САЩ, основано три години преди едно от най-престижните по онова време - цариградския Робърт Колеж. Наред с американските мисионери в българската история остават имената на журналиста Джанюариъс Макгахан и дипломата Юджийн Скайлър, оказали изключителна подкрепа за каузата на българския народ по време на Априлското въстание от 1876 г.Двете страни установяват дипломатически отношения на 19 септември 1903 г., когато Джон Джексън връчва акредитивните си писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на САЩ в София.България открива свое посолство във Вашингтон през 1914 г. като пръв държавен представител е Стефан Панаретов. През ноември 1966 г. дипломатическите представителства са издигнати в ранг на посолства.

 

 

 

Н.Пр. гжа Елена Поптодорова и Н.Пр. г-н Джеймс Уорлик започват в понеделник 16 май 2011г. станалата вече традиционна дипломатичяеска бизнес-обиколка из Щатите на която ще имат срещи и с българите в западната част на Америка

ПЪЛЕН ГРАФИК НА ПОСЕЩЕНИЕТО + извънредна среща на посланичката

11 Май 2011г. Посланиците на Р България и САЩ, Н.Пр. гжа Елена Поптодорова и Н.Пр. г-н Джеймс Уорлик започват в понеделник 16 май 2011г. дипломатическа обиколка из Щатите “Ambassadors Road Show”, която ще завърши на 20 май, съобщи специално за ОБЗОР By BulgariCA, Маринела Петкова, прес-аташе и 3-ти секретар на българското посолство във Вашингтон.

Поптодорова и Уорлик пристигат заедно от изток от България и ще кацнат заедно във Вашингтон на 15 май и още същият ден поемат на запад.

Целите на тези съвместни визити на двамата топ-дипломати са привличането на американски инвестиции в България, като се представят възможностите за правене на бизнес пред потенциални инвеститори, основните точки и текущите промени в законите, както и да дадат отговори на заинтересованите.

Новото тази година е, че за първи път в дипломатическата совалка са включени предварително обявени и организирани публични срещи, на които са поканени всички желаещи хора от български произход, без значение дали имат собствен бизнес.

Американските компании имат силен интерес да правят бизнес в България, увери посланик Уорлик, цитиран от БТА. Той припомни, че миналата година САЩ са направили повече преки инвестиции в България от всяка друга страна. Сред многобройните фактори, които помагат за привличането на американски инвестици в България посланик Уорлик посочи плоския данък, достъпа до пазара и висококвалифицираната работна ръка.

Предстоящата обиколка, или “Роуд шоу” (Road Show), както я нарича посланик Уорлик, е втората подобна от четири години насам. В началото на май 2007 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джон Байърли и посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова посетиха Сан Хосе, Сан Франциско, Денвър, Ню Йорк и Бостън, за да представят възможностите на България за търговия и инвестиции като нов член на ЕС. През изминалия период от първата обиколка наблюдаваме нараснал интерес на американски инвеститори в България в различни области, както и реализиране на значителни проекти, отбеляза Джеймс Уорлик. В България съществуват допълнителни бизнес възможности, които включват внос на американски продукти в страната в различни производствени области, заяви посланик Уорлик. “Нашето намерение е да градим върху успешните резултати от визитата в САЩ през 2007 г. на посланик Бейърли и посланик Поптодорова”, изтъкна Джеймс Уорлик.

Първата “спирка” на Поптодорова и Уорлик е Чикаго, която не е избрана случайно, след като знаем, че там живеят най-много българи и се развиват най-много бизнеси и инициативи, свързани с България.

Делегацията ще пристигне в “Столицата на България в САЩ” още на предишния ден в неделя, за да има възможност още сутринта в 9:00 часа в понеделник да проведе първата си среща в САЩ. Която е обявена като “персонална среща на компании” /Individual Company Meeting (TBC)/.

Целият ден е запълнен с още мероприятия, като кръгла маса с представители на индустриалния бизнес, бизнес обяд с Търговската асоциация на Голямо Чикаго, посещение на Кулата Сиърс/Уилис и посещение на Савидж Бродърс /Savage Brothers/.

Денят ще завърши с очакваната от всички наши сънародници среща в залата за мероприятия на Църквата “Св, София”, която започва в 5:30 след обяд. /”St. SophiaChurch/

Втората спирка на Поптодорова и Уорлик е Хюстън в щата Тексас,

Посещението в щата, родно място на бившия президент Джордж Буш, по времето на който г-жа Поптодорова бе посланик, ще започне с обяд с водещи фигури на газовата и петролната индустрия. По-късно двамата посланици ще имат среща с представители на компанията Шеврон.

И там денят ще завърши със среща с българи, която е планувана за 5:00 след обяд в залата за конференции на Norris Conference Centers – Houston/CityCentre.

На следващия ден ще има още една бизнес-среща с търговската Камера на Западен Хюстън, която е рано сутринта и след нея делегацията заминва още по- на запад.

Третата спирка на двамата топ-дипломати е във Финикс, щата Аризона, където в 7:30 вечерта ще имат среща с нашите сънародници в Sky Line Rooftop | Meetings + Weddings at Hotel Valley Ho.

Бизнес-срещите там са определени за следващия ден 19 май, когато още в 7:30 сутринта ще започне Бизнес закуска с представители на минната промишленост. Следват кратко мероприятие и индивидуална среща с компании.

На обяд делегацията ще пристигне и на “най-западната” точка – Сан Франциско, където 7:00 вечерта в Славянския Културен център ще срещнат наши сънародници./Croatian American Cultural Center – Slavonic Cultural Center, San Francisco/

Следващият ден – петък 20 май е последен от “западната” обиколка на посланиците на Р България и САЩ.

Поптодорова и Уорлик ще имат специална закуска-среща в 8:00, която е организирана от San Francisco Global Trade Council.

Следва кръгла маса с представители на фирми от сферата на биотехнологиите.

Бизнес-обяд е предвиден с бизнесмени от Силиконовата долина, които представят индустрията на Информационните и комуникационните технологии (ICT – Information and communication technologies).

Последната среща от традиционната годишна бизнес-обиколка на посланиците на Р България Елена Поптодорова и на САЩ Джеймс Уорлик е с “Хюелед Пакард”.

На 22 май посланик Елена Поптодорова ще има среща със сънародниците на Западния бряг звън програмата от обиколката с американския посланик. Поптодорова е обещала да пристигне около 12:00 на обяд на пикника на българите в Сиатъл в местността Lake Sammamish State Park, съобщи Теодора Минкова от Сиатьл.

На 26 Май в Сиатьл ще има и Консулски ден, но няма да бьдат правени каквито и да е заверки на документи там на място, тъй като “печатът и дневникът остават в Лос Анджелис,” по думите на Консул Юлия Церова, цитирана от Минкова.

Консул Церова допьлва, цитирана от Минкова, че “на място в Сиатъл може да се приемат само документите, като заверките ще се направят допълнително в Лос Анжелис и заверените документи ще се връщат по пощата. За целта, тези, които имат нужда от нотариална заверка, трябва да носят самите документи, които ще подпишат пред Консулката, валиден документ за самоличност и ксерокопие от него, както и един адресиран плик с марки, с който документът ще се изпраща обратно след заверката му.”

ЛЮБОПИТНО

 

 

 

 

/През 2008г. бившият банкер и филантроп Дейвид Рокфелер дари 100 милиона доларана Харвардския университет, предаде АФП. Това е най-голямото дарение от възпитаник на Харвардския университет в историята на учебното заведение./

 

Частното посещение у нас на Дейвид Рокфелер (1976 г.) и спогодбата за културен и научен обмен, подписана от Людмила Живкова през 1977 г.

Културната спогодба между правителствата на двете страни, подписана от дъщерята на тогавашния генерален секретар на БКП Тодор Живков – Людмила Живкова през 1977 г., е подновена през 1986 г.

От 1993 г. официално започва да функционира Американски културен център в София. През 1991 г. с решение на Великото народно събрание е основан Американският университет в България (АУБ) със седалище в Благоевград. Година по-късно е възстановен Американският колеж в София като частно училище със статут на гимназия. Министерството на образованието и науката и Информационната агенция на САЩ подписват споразумение за създаването на Българо-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт”, която има за цел да организира обмен на студенти, аспиранти, университетски преподаватели и научни работници за обучение и специализация в двете страни. През декември 2003 г. с подписването на двустранно правителствено споразумение комисията става постоянно действаща институция, на чиято основа да се развива занапред сътрудничеството в областта на науката и образованието.

На 10 декември 2003 г. започват разговори между двете страни за разполагане на американски сили и съоръжения в България, които са част от инициативата на президента Джордж Буш за консултации със съюзниците и партньорите на САЩ за преглед на дислокацията на американските въоръжени сили зад граница. В края на март 2006 г. е постигнато споразумение за съвместно ползване на четири военни обекта на българска територия. Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната е подписано в София на 28 април 2006 г. от държавния секретар Кондолиза Райс и външния министър Ивайло Калфин /БСП-Тройна коалиция/ и е ратифицирано от парламента.

Все още няма създадени подобни български места в САЩ.

На 10-11 февруари 1990г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър пристига в България на първата в междудържавните отношения визита на ръководител на американската администрация. В София той се среща с председателя на Държавния съвет /президент на НРБ/ Петър Младенов /БКП/, с министър-председателя Андрей Луканов/БКП/, с външния министър Бойко Димитров и представители на СДС .

На 7 юни 1991г американският вицепрезидент Дан Куейл пристига в София на кратко посещение. Пред многохиляден митинг на площад “Александър Невски” гостът произнася реч. В резиденция “Бояна” Куейл се среща с български държавници.

През 1991 г. е осъществено първото посещение на български президент в САЩ – това на д-р Желю Желев, което е неофициално м/у 20-22 септември. Президентът Желев е на официално посещение в САЩ 12-14 февруари 1995г. , по време на което се среща с американския президент Бил Клинтън.

Подписана търговска спогодба между София и Вашингтон, а през 1992 г. – договор за взаимна защита на инвестициите. През 1996 г. България получава статут на най-облагодетелствана страна в търговията със САЩ.

Успоредно с все по-активните икономически отношения двете страни синхронизират и външната си политика чрез поредица от посещения на високо държавно ниво, които в годините дават конкретни резултати. През 1991 г. България подкрепя САЩ в операцията “Пустинна буря” в Ирак, като десет години по-късно прави това и по време на “Трайна свобода” в Афганистан, където и понастоящем има български батальон в рамките на военната мисия.

Посещение на американския президент Бил Клинтън в България. Подписана е двустранна Декларация, с която се поставя началото на отношения на стратегическо партньорство и сътрудничество. Чрез своя президент САЩ публично признават страната ни за свой съюзник и партньор. Клинтън благодари на няколко пъти на България за нейната последователна и твърда проамериканска позиция по време на войната срещу Югославия. Посещението се оценява като връх в цялата история на българо-американските отношения.

На 28 април 2003 г. американският Сенат приема резолюция, в която изразява благодарност на нашата страна за съдействието и участието в коалицията за разоръжаване на Ирак по време на операцията “Свобода за Ирак”. Дни по-късно САЩ ратифицират протокола за присъединяване на България към НАТО.

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл пристига на няколкочасова визита. Той разговаря с президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски, външния министър Соломон Паси и участва в тържество на площад “Александър Батенберг” по повод 100-та годишнина на дипломатическите отношения между България и САЩ.

България все още е зависима от визовия режим на САЩ, въпреки така добрите отношения във военната и политическата области. За причина американските политици изтъкват изискванията на американската конституция и големият процент на откази за визи. Отмяната на визите е една от целите, а и от обещанията на американски държавници, в това число и дипломатите.