4000 със СПИН в България

 

В България се очертават две особено уязвими групи - 32% от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а 20% са гейове. Изследванията в САЩ показват, че от 44 до 86 пъти е по-голям броят на гейовете заразени със СПИН, отколкото при нормалните мъже, изчислено през интервали от 4% на мъжкото население, и между 40 и 77 пъти спрямо жените в САЩ, по данни на www.southfloridagaynews.com.

Официално – 1252 — реално – 4000 — разликата се дължи на продължително отсъствие на видими симптоми на болестта – между 5 и 10 години – хората не знаят, че са заразени

ЗАРАЗЕНИТЕ  — основно гейове и наркомани — мъжете повече от жените — най-заразен район с над 81% е Тракийската низина Пловдив(2)-Пазарджик(3)

Критично понижаване на долната възрастова граница – над 52% от новорегистрираните между 15 и 29 годишни

   29 ноември 2010г. Официално регистрираните носители на вируса ХИВ в България към 25 ноември са 1252, а реалният брой на заразените е около 4000. Това се посочва в съобщение на Министерството на здравеопазването, предоставено на медиите преди пресконференция за началото на национална кампания срещу СПИН. 1-ви декември е Международният ден за борба срещу СПИН – ПРАЗНИЦИТЕ 30 Ноември – 6 Декември

    Данните са от изследванията на системата за научна оценка на епидемията, която е разработена от Програмата на ООН срещу СПИН.
    Разликата между официалните данни и реалния брой на заразените се дължи на продължително отсъствие на видими симптоми на болестта – между пет и десет години. По тази причина значителна част от хората не знаят, че са заразени, се отбелязва в съобщението.
    От началото на годината у нас са регистрирани 143 нови случая на хора с ХИВ срещу 153 за същия период на миналата година. От новорегистрираните през тази година 119 са мъже и са 24 жени. Над 65 на сто от новорегистрираните носители на вируса през 2010 г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване, както и от неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. От началото на годината в кабинетите са се изследвали общо 41 730 души. През тази година в 13-те затвора в страната 3434 души са получили консултации и са били изследвани за ХИВ.
    Регистрираните заразени са от 15- до 66-годишни, като тази година се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. Особено тревожен е фактът, че над 52 на сто от новорегистрираните са на възраст между 15 и 29 години, се посочва в съобщението.
    Според пътя на инфектиране, през 2009 г. се очертават две особено уязвими групи – 32% от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а 20% са гейове/хомо/бисексуални мъже.
    От началото на 2010 г. са регистрирани четири бременни жени, носители на ХИВ. Регистрирани са и три заразени деца, родени от заразени майки.

Данните  за новооткритите през първите 11 месеца на 2010 г. случая на СПИН показват, че най-много заразени има в района на Тракийската низина Пловдив-Пазарджик – 65 от 80 случая, или над 81% от изследваните в цялата страна. Като Пловдив е втори в общата класация за цялата страна с 39, а Пазарджик е трети с 15 официално регистрирани. Столицата си запазва водещото място с 45, което е резултат и от голямата миграция на хора от провинцията и увеличението на населението на София, което доближава двата милиона души.  Морската столица Варна е четвърта с 8 пресно регистрани през 2010г., докато в останалите региони регистрираните са по-малко от 5-ма.

2 comments for “4000 със СПИН в България