15% по-малко БГ-студенти в САЩ, но остава най-предпочитано място

Близо 2500 български студенти са се записали в Щатите за висше образование през 2009/2010 г. – американските в България са 76

“Съединените щати продължават да бъдат предпочитана дестинация за студентите от България заради качеството и престижа, свързани с получаването на американска академична степен”

   29 ноември 2010г. Общо 2 495 български студенти са се записали в американски институции за висше образование през 2009/2010 академична година – с 14 процента по-малко в сравнение с миналата година.
    Данните са от “Отворени врати 2010 г.” – годишния доклад за международна академична мобилност, публикуван от Института за международно обучение /ИМО/ с подкрепата на Бюрото за образователни и културни въпроси на Държавния департамент, се посочва в прессъобщение, разпространено от посолството на САЩ у нас.
    Независимо от глобалната финансова криза и конкуренцията от страна на Европа и на други дестинации, българските студенти продължават да бъдат привличани от престижното и висококачествено висше образование в САЩ. Броят на българите, възползващи се от възможността да получат професионален работен опит в своята област посредством следдипломната Програма за практическо образование по избор, се е увеличил с 28 процента за сметка на броя българи, записали се в програми за получаване на академична степен, сочи докладът.
    Тази година според доклада “Отворени врати” общият брой на чуждестранните студенти в американски колежи и университети се е увеличил с 3 процента, достигайки 690 923 души през учебната 2009/2010 година. Това е рекордно висока цифра за чуждестранни студенти в САЩ, се отбелязва в информацията. Годишният растеж се дължи главно на увеличения с 30 процента брой на записалите се във висшите учебни заведения на САЩ китайски студенти, сега на брой почти 128 000 – над 18 процента от всички чуждестранни студенти, – което превръща Китай във водеща държава за изпращане на студенти.  
    “Съединените щати продължават да бъдат предпочитана дестинация за студентите от България заради качеството и престижа, свързани с получаването на американска академична степен”, смята регионалният директор на “Американско образование” Ейми Макголдрик, цитирана в съобщението. Като друг фактор се сочи по-лесният достъп до подробна и точна информация за обучение в САЩ посредством  консултантския офис на “Американско образование” при Комисията “Фулбрайт” в България.
    “Отворени врати” също така отчита, че 76 американски студенти, учещи в чужбина, са били в България за учебната 2009/2010 година. Общият брой на американците, учещи в чужбина за получаването на академична степен, е 260 327 души за учебната 2008/2009 година, в сравнение с 262 416 за предишната година – намаляване с 0.8 процента. Според доклада има значително увеличение в броя на американските студенти, заминали да учат в някои по-малко традиционни дестинации. 15 от основните 25 дестинации са извън Западна Европа, а 19 са в страни, където английският не е основен език.