Уикиликс: “САЩ събира детайлна инфо за България”

 /вижте видео/

29 ноември 2010г. Уебсайтът Wikileaks Iraq War Diaries  отново разклати световното политическо и дипломатическо пространство, като днес изнесе информацията за секретни инструкции до американските посолства по света, в т.ч. в България. Така уебмастерите си изпълниха обещанието да продължат своята работа, въпреки че на 19 октомври 2010г. Спряха сайтът показващ фактите за войните в Ирак и Афганистан, и след като четир дни по-късно на 23 октомври сайтът публикува около 400 документа, които имат отношение към военната операция на САЩ В Ирак.

С публикуваните днес 250 хиляди секретни архивни единици уебсайтът бе цитиран цял ден от всяка възможна пресс-единица по света (ТВ – Wikileaks revelations emerge ), като значително се коментира от американските медии. Новите публикации хвърлят светлина върху “тайната” работа на Щатските дипломати по света, като сред тях е и документ с инструкции до дипломатическото представителство на Вашингтон в София с “основните задачи за събиране на информация” по отношение на страната ни.

В сравнение с други документи, публикувани в “Уйкилийкс”, указанията към София не са фрапантни. Затова и медиите по света отбелязват само за „отношенията между българските ръководители и руски официални представители или бизнесмени”. /още подробности по-долу/

Дипломатите на САЩ са получили нареждания да извършват повече разузнавателна дейност, като например откриването на номерата на кредитните карти на чужди високопоставени лица, показват официалните документи на САЩ, публикувани от Уикилийкс.

Секретните документи, публикувани от уебсайта Уикилийкс, разкриват, че от служителите на Държавния департамент на САЩ се иска да откриват лична информация за представители на ООН и ключови фигури в страни по цял свят. Нарежданията са изпратени на посолства в Африка, Близкия Изток, Източна Европа, Латинска Америка и мисията на САЩ в ООН.

Една от директивите, изпратена от името на държавния секретар Хилъри Клинтън, иска подробности за системата за комуникации, използвана от високопоставени служители на ООН, включително пароли и лични ключове за шифриране за частни и търговски мрежи.  Клинтън бе от първите, които “скочиха” срещу Публикуваха секретни документи за войната в Ирак от Уикилийкс през октомври.

Друга директива иска „биографична и биометрична информация за високопоставени севернокорейски дипломати”, както и за „стила на ръководство и вземане на решения на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун”. В други случаи дипломатите е трябвало да предоставят дори ДНК-образци.

Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули опита да отрече новия имидж на дипломатите като шпиони. „Противно на съобщенията на Уикилийкс, нашите дипломати са дипломати. Те не са част от разузнавателните мрежи”, заяви той в Twitter. /вижте ВИДЕО: Diplomatic cable leak upsets the US /

Документите, публикувани от Уикилийкс, показват още, че американските дипломати могат да са безмилостни и в изказванията си зад закрити врати. Хилядите секретни документи, публикувани от уебсайта Уикилийкс показват не особено ласкателни мнения за лидерите както на съюзнически страни, така и на противници.

Повече за инструкциите към дипломатическото представителство на Вашингтон в София

Става въпрос за много детайлни инструкции, които обхващат всички аспекти от работата на партиите и на икономическите кръгове у нас. Едно от указанията е да се събира информация за:

– Корупция сред високопоставени държавни служители, включително и извънбюджетни финансови течове, подкрепящи висшите чиновници.
– Източници за финансиране на политически кандидатури
и правителствените планове за осигуряването на прозрачността във финансирането”

Особено голям е интересът към енергийната политика на България. Нарежда се събирането на информация за декларирани или „тайни” енергийни споразумения на нашата страна с Русия, Иран, други страни от Каспийския регион. Детайлна информация за хората, които взимат решенията в енергетиката, взаимоотношенията между тях и евентуални корупционни схеми в сектора. Обект на интерес са дори и телекомуникациите на страната.

В документа, подписан от Хилари Клинтън, само няколко дни след като ГЕРБ печели изборите у нас, на Американското посолство в София се възлага да анализира детайлно и телекомуникационната инфраструктура на България.

– Силни и слаби места, планирани модернизации; технологии, използвани за граждански и военни цели (включително и от разузнавателните служби)…
– Информация за настоящи и предстоящи модернизации на телекомуникационните системи в публичния сектор – мобилни телефонни системи, сателитни телефони, пейджъри, предплатени карти…
Служебни и лични номера на телефоните, факса и имейл адресите на основните граждански и военни лидери.

    “Не всяко събиране на информация е шпионаж. Правенето на анализ на политическия живот в страната, в която работиш не е шпионаж... Тази инструкция е изпратена именно в края на управлението на Тройната коалиция. И съвсем ясно е от нея, че американската страна е силно заграижена за стабилността на страната”, коментира Стефан Тафров, посланик на България в ООН (2001-2006 година).

Това, за което дълго време светът ще говори са определенията от страна на високопоставени американски дипломати към други световни лидери. Президентът на Иран, Махмуд Ахмадинеджад, е сравнен с Адолф Хитлер, а президентът на Франция Никола Саркози е наричан „император без дрехи”. Германският канцлер Ангела Меркел е описана като прекалено предпазлива, а руският премиер Владимир Путин е наречен „алфа куче”.

Американските дипломати е трябвало дори да шпионират и да вземат биометрични данни от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Създателят на сайта Джулиан Асандж лично отправи обвинения към Белия дом.

“По време на управлението на президента Обама са предприети повече преследвания от страна на правоохранителните органи спрямо източниците на изтичане на информация, отколкото при всичките предишни президенти, взети заедно”, каза Джулиан Асандж. /вижте и чуйте: WikiLeaks founder Julian Assange /

“В демократичния свят свободата на печата е на първо място. И дори когато има увреждане на националните интереси на една толкова голяма и важна страна като САЩ, журналистите не се спират пред разкриването”, коментира Тафров.

РЕАКЦИЯТА – ВИДЕО: “WikiLeaks & Julian Assange Is A Threat To Global Security That Must Be Dealt …

Julian Assange on WikiLeaks ‘ Future

16 comments for “Уикиликс: “САЩ събира детайлна инфо за България”