Уикиликс: “САЩ събира детайлна инфо за България”

 /вижте видео/

29 ноември 2010г. Уебсайтът Wikileaks Iraq War Diaries  отново разклати световното политическо и дипломатическо пространство, като днес изнесе информацията за секретни инструкции до американските посолства по света, в т.ч. в България. Така уебмастерите си изпълниха обещанието да продължат своята работа, въпреки че на 19 октомври 2010г. Спряха сайтът показващ фактите за войните в Ирак и Афганистан, и след като четир дни по-късно на 23 октомври сайтът публикува около 400 документа, които имат отношение към военната операция на САЩ В Ирак.

С публикуваните днес 250 хиляди секретни архивни единици уебсайтът бе цитиран цял ден от всяка възможна пресс-единица по света (ТВ – Wikileaks revelations emerge ), като значително се коментира от американските медии. Новите публикации хвърлят светлина върху “тайната” работа на Щатските дипломати по света, като сред тях е и документ с инструкции до дипломатическото представителство на Вашингтон в София с “основните задачи за събиране на информация” по отношение на страната ни.

В сравнение с други документи, публикувани в “Уйкилийкс”, указанията към София не са фрапантни. Затова и медиите по света отбелязват само за „отношенията между българските ръководители и руски официални представители или бизнесмени”. /още подробности по-долу/

Дипломатите на САЩ са получили нареждания да извършват повече разузнавателна дейност, като например откриването на номерата на кредитните карти на чужди високопоставени лица, показват официалните документи на САЩ, публикувани от Уикилийкс.

Секретните документи, публикувани от уебсайта Уикилийкс, разкриват, че от служителите на Държавния департамент на САЩ се иска да откриват лична информация за представители на ООН и ключови фигури в страни по цял свят. Нарежданията са изпратени на посолства в Африка, Близкия Изток, Източна Европа, Латинска Америка и мисията на САЩ в ООН.

Една от директивите, изпратена от името на държавния секретар Хилъри Клинтън, иска подробности за системата за комуникации, използвана от високопоставени служители на ООН, включително пароли и лични ключове за шифриране за частни и търговски мрежи.  Клинтън бе от първите, които “скочиха” срещу Публикуваха секретни документи за войната в Ирак от Уикилийкс през октомври.

Друга директива иска „биографична и биометрична информация за високопоставени севернокорейски дипломати”, както и за „стила на ръководство и вземане на решения на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун”. В други случаи дипломатите е трябвало да предоставят дори ДНК-образци.

Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули опита да отрече новия имидж на дипломатите като шпиони. „Противно на съобщенията на Уикилийкс, нашите дипломати са дипломати. Те не са част от разузнавателните мрежи”, заяви той в Twitter. /вижте ВИДЕО: Diplomatic cable leak upsets the US /

Документите, публикувани от Уикилийкс, показват още, че американските дипломати могат да са безмилостни и в изказванията си зад закрити врати. Хилядите секретни документи, публикувани от уебсайта Уикилийкс показват не особено ласкателни мнения за лидерите както на съюзнически страни, така и на противници.

Повече за инструкциите към дипломатическото представителство на Вашингтон в София

Става въпрос за много детайлни инструкции, които обхващат всички аспекти от работата на партиите и на икономическите кръгове у нас. Едно от указанията е да се събира информация за:

– Корупция сред високопоставени държавни служители, включително и извънбюджетни финансови течове, подкрепящи висшите чиновници.
– Източници за финансиране на политически кандидатури
и правителствените планове за осигуряването на прозрачността във финансирането”

Особено голям е интересът към енергийната политика на България. Нарежда се събирането на информация за декларирани или „тайни” енергийни споразумения на нашата страна с Русия, Иран, други страни от Каспийския регион. Детайлна информация за хората, които взимат решенията в енергетиката, взаимоотношенията между тях и евентуални корупционни схеми в сектора. Обект на интерес са дори и телекомуникациите на страната.

В документа, подписан от Хилари Клинтън, само няколко дни след като ГЕРБ печели изборите у нас, на Американското посолство в София се възлага да анализира детайлно и телекомуникационната инфраструктура на България.

– Силни и слаби места, планирани модернизации; технологии, използвани за граждански и военни цели (включително и от разузнавателните служби)…
– Информация за настоящи и предстоящи модернизации на телекомуникационните системи в публичния сектор – мобилни телефонни системи, сателитни телефони, пейджъри, предплатени карти…
Служебни и лични номера на телефоните, факса и имейл адресите на основните граждански и военни лидери.

    “Не всяко събиране на информация е шпионаж. Правенето на анализ на политическия живот в страната, в която работиш не е шпионаж... Тази инструкция е изпратена именно в края на управлението на Тройната коалиция. И съвсем ясно е от нея, че американската страна е силно заграижена за стабилността на страната”, коментира Стефан Тафров, посланик на България в ООН (2001-2006 година).

Това, за което дълго време светът ще говори са определенията от страна на високопоставени американски дипломати към други световни лидери. Президентът на Иран, Махмуд Ахмадинеджад, е сравнен с Адолф Хитлер, а президентът на Франция Никола Саркози е наричан „император без дрехи”. Германският канцлер Ангела Меркел е описана като прекалено предпазлива, а руският премиер Владимир Путин е наречен „алфа куче”.

Американските дипломати е трябвало дори да шпионират и да вземат биометрични данни от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Създателят на сайта Джулиан Асандж лично отправи обвинения към Белия дом.

“По време на управлението на президента Обама са предприети повече преследвания от страна на правоохранителните органи спрямо източниците на изтичане на информация, отколкото при всичките предишни президенти, взети заедно”, каза Джулиан Асандж. /вижте и чуйте: WikiLeaks founder Julian Assange /

“В демократичния свят свободата на печата е на първо място. И дори когато има увреждане на националните интереси на една толкова голяма и важна страна като САЩ, журналистите не се спират пред разкриването”, коментира Тафров.

РЕАКЦИЯТА – ВИДЕО: “WikiLeaks & Julian Assange Is A Threat To Global Security That Must Be Dealt …

Julian Assange on WikiLeaks ‘ Future

16 comments for “Уикиликс: “САЩ събира детайлна инфо за България”

 1. Александър Илиев
  11/29/2010 at 19:36

  Ами, мисля че няма тук нещо ново… всички държави, горе-долу, вече знает какво е, що е … точно какво не обичат дипломатите, е че публика вече знае какво става…

 2. 12/01/2010 at 22:08

  „Уикилийкс” загуби доставчика си в САЩ

  02 декември 2010 Американската интернет компания „Амазон” прекрати уеб хостинга на сайта „Уикилийкс”, като го изключи от сървърите си, съобщава ИТАР-ТАСС. Сега разпространилият държавни тайни сайт ще трябва отново да се обърне към услугите на шведския доставчик „Банхоф”.
  По думите на американския сентор Джо Либерман „Амазон” е взел това решение след серия от обръщения към компанията от страна на американски конгресмени.
  Сайтът беше качен на сървърите на американската компания след серия от хакерски атаки на сървърите на „Банхоф”, които започнаха в неделя.

 3. 12/01/2010 at 22:12

  „Уикилийкс” доказва, че организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми в България

  Организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми в България. Прането на пари, наркотрафикът и фалшифицирането на пари възпрепятстват икономическото развитие на страната. Това са част от изводите, изложение в публикуваната от сайта „Уикилийкс” дипломатическа кореспонденция, обменяна между на американските дипломати и държавния департамент на САЩ, пише британският вестник “Гардиън”.
  От падането на комунизма през 1989 година българската организирана престъпност претърпява значителни промени, както и голяма част от икономическата, политическата и социалната ситуация в страната. В тази връзка е споменато името на български гражданин, който е заподозрян, че поддържа връзки с руската престъпност, включително с руския мафиот Майкъл Чорни.
  Според документите Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика посредством вноса на горива, – петрол, природен газ и ядрено гориво. Особено голямо според американските дипломати е влиянието на Майкъл Чорни, който е имал влияние в установена в България компания, въпреки че е изгубил собствеността над нея

 4. 12/01/2010 at 22:16

  „Уикилийкс” показва, че Русия е „виртуална мафиотска държава”

  1 декември 2010г. Русия е корумпирана, автократична клептокрация, центрирана около лидерството на Владимир Путин, в която олигарси и организирана престъпност са свързани в създаването на една „виртуална мафиотска държава”, според изтеклите секретни документи в „Уикилийкс”, показващи оценката на САЩ за силния им съперник, пише вестник „Гардиън”.
  Трафик на оръжие, пране на пари, лично облагодетелстване, протекции за гангстери, изнудване и рушвети, куфарчета с пари и тайни офшорни сметки в Кипър – телеграмите изграждат мрачна картина на една политическа система, в която само подкупите са оценявани на стойност около 300 милиарда долара годишно, и в която често е трудно да се различат дейностите на правителството от тези на организираната престъпност.

 5. 12/01/2010 at 22:19

  „Ню Йорк Таймс” за разкритията на „Уикилийкс”: Разочарование от екипа на посолството, който почти няма достъп до вътрешния кръг на Путин

  1 декември 2010г. С прям и дързък език телеграмите на американските дипломати в Русия, изпращани до Вашингтон, разкриват Русия на Путин като силно централизирана, понякога брутална и безвъзвратно цинична и корумпирана, пише вестник „Ню Йорк Таймс” като част от разкритията на „Уикилийкс”.
  В цялата кореспонденция американските дипломати в Москва описват една Русия, в която за публичното управление малко се грижат, а историята е изопачена. Кремъл показва малка склонност към реформи, което е определено в една телеграма като „модерна форма на авторитарност”.
  В редица телеграми се подчертава разочарованието на екипа на посолството, който почти няма достъп до вътрешния кръг на Путин.

 6. 12/01/2010 at 22:25

  Китайските власти призовават САЩ да овладеят “правилно” ситуацията около разкритията в “Уикилийкс”

  1 декември 2010г. Китайските власти призовават САЩ да овладеят “правилно” ситуацията около разкритията в “Уикилийкс” за отношението на Китай спрямо положението на Корейския полуостров, предава АФП.
  Според изтеклата информация китайските власти биха приели обединение на двете държави на Корейския полуостров. В поверителните телеграми е цитирано мнението на американски дипломати, че в Китай нарастват съмненията за силата на да се въздейства върху Северна Корея. Според тях в Пекин приемат ядрената програма на “разглезеното дете” като „много проблемна.”.
  „Надяваме се, че САЩ ще предприемат правилните действия за овладяване на ситуацията.”, е заявил говорителят на китайското външно министерство Хонг Лек.
  „Ние не искаме да сме свидетели на смущения в отношенията между Китай и САЩ.”, е добавил Лей.

 7. 12/01/2010 at 22:28

  Джордж Буш: След „Уикилийкс” трудно ще бъде запазено доверието на международните партньори и чуждестранните лидери

  1 декември 2010г. Бившият американски президент Джордж Буш смята, че след публикуването на американски дипломатически документи от „Уикилийкс” трудно ще бъде запазено доверието на международните партньори, предава РИА Новости.
  „Много трудно ще е да се запази доверието на чуждестранните лидери. Ако сте си поговорили с чуждестранен лидер и после всичко се оказва във вестника, това няма да му хареса. На мен не ми хареса”, заяви Буш.

 8. 12/01/2010 at 22:30

  Световните медии за „Уикилийкс”

  1 декември 2010г. Редицата противоречиви дипломатически тайни, публикувани от „Уикилийкс”, не засегнаха Израел и в известен смисъл засилиха позициите му, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.
  „Документите показват много източници, които подкрепят израелски оценки, особено за Иран”, заяви Нетаняху.
  Един от резултатите от публикуваните телеграми е излагане на показ на арабските страхове от нарастващата сила на Иран. Разкрито е и че Саудитска Арабия е поискала от САЩ да нанесат военен удар, за да възпрепятстват иранците са се сдобият с ядрена бомба, пише вестник “Аарец”.
  Израел от години предупреждава за опасността за целия регион от иранската ядрена програма, за която Иран твърди, че е за мирни цели. Тези предупреждения бяха доказани сега, отбеляза Нетаняху.

  Сайтът „Уикилийкс” публикува част от комуникацията между американски дипломати, състояща се от 251 287 послания, пише в-к „Ведомости”. От документите следва, че американските дипломати и чиновници смятат, че въпросите в Русия се решават от премиера Путин, а не от президента Медведев. Президентът е определян с епитетите „бледен и нерешителен”, а премиерът е считан за „алфа мъжкар”. Двамата са сравнявани с герои от комикси – Путин е Батман, а Мадведев е неговият Робин.
  Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс смята Медведев за по-прагматичен от Путин. А американският държавен секретар Хилари Клинтън е поръчала на дипломатите си да разследват близките връзки между Путин и италианския премиер Силвио Берлускони.
  А според президента на Азербайджан между администрациите на Медведев и Путин съществува силна конкуренция, но не и между двамата лидери.

  Преглеждайки хилядите изтекли документи, се налага един единствен извод, коментира в-к „Индипендънт” – проблемът не е, че американските дипломати не разбират Близкия изток. Проблемът е, че са загубили всякаква мярка за несправедливост. Огромни количества дипломатическа кореспонденция доказват, че основния поток от американската политика в Близкия изток е равняването по Израел, че принципната цел е окуражаването на арабите да се присъединят към американско-израелския съюз срещу Иран, че насочващата цел на американската политика през годините е нуждата от озаптяване/сплашване/смазване/потискане и в крайна сметка унищожаване на силата на Иран.
  Няма практически никакво споменаване на незаконните израелски колонизаторски поселения на Западния бряг, на израелските „наблюдателни постове”, за екстремистки настроените израелски „заселници”, чиито домове са обсипали окупираният палестински Западен Бряг на река Йордан, на огромната незаконна система за крадене на земя, лежаща в основата на израелско-палестинската земя. И, удивително, всички видове качествени американски дипломати се прекланят пред израелските искания, докато шефове на Мосад и израелското военно разузнаване четат списъците на желанията си.

  Китай е изразил готовност да приеме обединяване на двете корейски държави и полека се дистанцира от севернокорейския режим, сочат изтекли кореспонденции от американското посолство, разкриващи, че високопоставени фигури в Пекин смятат официалния съюзник Пхенян за „разглезено дете”, пише в-к „Гардиън”.
  Новините за промяната в китайската нагласа идват на фона на ключово събитие, след като артилерийски обстрел на Севера отне живота на четирима южнокорейци и доведе до разменени заплахи за война. Китай отказа да заклейми публично действията на Северна Корея. Но изглежда в понеделник Пекин склони под американския натиск да помогне за намирането на дипломатическо решение, призовавайки за „спешни консултации” и канейки високопоставен представител на Пхенян в Пекин.
  Китай иска подновяване на преговорите между шестте регионални сили (Китай, Русия, САЩ, Япония, Северна и Южна Корея) за преустановяване на ядрената програма на Пхенян. Но зад кулисите недоволството на Пекин от Северна Корея расте след ракетните и ядрени опити през 2009 г., както и заради опасенията от икономическия ефект от нестабилността в региона и страха, че смъртта на диктатора Ким Чен Ир може да доведе до борба за наследяването му.

  Опасността от документите, разкрити от „Уикилийкс”, е не просто в това, че играта на САЩ беше разкрита, а в това как ще се отрази това в бъдеще, коментира вестник „Сидни Морнинг Хералд”.
  Документите, публикувани досега, са опасни. Но не защото, както настоява Вашингтон, „подобни разкрития поставят в опасност (…) хора по целия свят, които са дошли в САЩ за помощ за подкрепа на демокрацията”.
  Кои ли пък са тези велики защитници на демокрацията – евтините, всевластни крале от Близкия изток може би? След изтичането на информацията основание да изглеждат глупаво имат лидерите на Саудитска Арабия, Египет, Йордания и държавиците от Персийския залив. В частни срещи с американски представители те са се били в гърдите с призиви за военни действия срещу Иран, предимно заради ядрените амбиции на Техеран. Но те казват твърде малко в публичното пространство – реалност, която катарски представител е обобщил пред американски дипломат така: „Те ни лъжат и ние ги лъжем”.

  Чуждите правителства реагираха със смесица от отричане и осъждане на изтичането на хиляди американски дипломатически телеграми, като поставиха под въпрос оповестяването на документите, но същевременно настояха, в по-голямата си част, че разкритията са или неверни, или няма да окажат влияние върху световните събития, пише вестник „Вашингтон Пост”.
  Иракският външен министър Хошяр Зебари нарече изтичането „вредно” и „в ужасно време”. В телеграмите има критика към иранския натиск и манипулация по време на парламентарните избори в Ирак през март, включително и предполагаемо наливане на между 100 и 200 милиона долара годишно за иракските проводници на иранско влияние

 9. 12/01/2010 at 23:04

  Американският държавен секретар Хилари Клинтън се шегува с „Уикилийкс”

  1 декември 2010г. Американският държавен секретар Хилари Клинтън направи опит да намали напрежението около изтичането на огромно количество щатска дипломатическа кореспонденция, разкриваща искрени оценки за чуждестранни лидери, като се пошегува че тяхното мнение за американските им колеги е още по-лошо, предаде АФП.
  „Мога да ви уверя, че в моите контакти поне един от колегите ми е казвал: „Не се притеснявай, трябваше да видиш какво казваме ние за вас”, коментира Клинтън пред репортери.
  Клинтън призна, че е разговаряла с няколко водещи дипломати през уикенда в навечерието на публикуването на около четвърт милион американски документи от сайта „Уикилийкс”.
  „Това е добре разбирано от дипломатическата общност като част от процеса на обмен и бих се надявала, че ще можем да преминем отвъд и да се върнем на съвместната ни дейност в името на общите ни цели”, коментира Клинтън.

 10. 12/01/2010 at 23:06

  Американският държавен секретар Хилари Клинтън се зарече да предотврати бъдещи изтичания на информация

  1 декември 2010г. Американският държавен секретар Хилари Клинтън нарече оповестяването на дипломатически документи от сайта „Уикилийкс” „атака срещу международната общност” и се зарече да предотврати бъдещи изтичания на информация, съобщава АФП.
  „Разкриването не е просто атака срещу американските външнополитически интереси. Това е атака срещу международната общност”, заяви Клинтън пред репортери след срещата си с турския външен министър Ахмет Давутоглу.
  „Искам да знаете, че сме предприели агресивни стъпки, за да потърсим отговорност от тези, които са откраднали тази информация”, допълни тя.

 11. 12/02/2010 at 12:23

  Белият дом назначи специален отговорник, който да следи за изтичането на информация

  2 декември 2010г. Заради публикуването на милиони секретни документи Белият дом назначи специален отговорник, който да следи за изтичането на информация. Същевременно от Уикилийкс продължават да излизат пикантни подробности за световната дипломация.

  Бившият комисар по външните отношения Крис Патън е нарекъл Румъния “дива нация”. Това е станало през 2004 година, а думите му са изпратени във Вашингтон от американското бюро към Европейския Съюз.

  Обкръжението на бившия руски президент Владимир Путин е определено като “виртуална мафиотска държава на територията на страната”.

  От кореспонденцията на американските дипломати става още ясно, че в Русия държавата покровителства престъпните структури, перат се милиарди долари, върти се нелегална търговия с оръжие, а печалбата от незаконни дейности се изнася в кипърски банки.

  България пък е представена като страна на организираната престъпност, широка корупция, безнаказаност, бизнесмени в кавички, Майкъл Чорни и руско влияние.

  Цитатите са от доклад на бившия американски посланик у нас Джеймс Пардю, от юли 2005 година.

 12. 12/03/2010 at 10:28

  „Аарец”: Ливанският министър на отбраната е давал съвети на Израел за евентуална инвазия

  03 декември 2010 Министърът на отбраната на Ливан е давал на американските дипломати съвети, относно тава, как Израел да победи „Хизбулла” в евентуална бъдеща война. Освен това в случай на нов въоръжен конфликт той е обещал да държи ливанската армия настрана от бойните действия.
  Тази информация се съдържа в секретните дипломатически шифрограми и кореспонденция, които бяха публикувани на сайта на „Уикилийкс”, пише вестник „Аарец”.

  Тази информация, както и още едно секретно съобщение, в което се посочва, че през 2008 г. американците са провеждали в Ливан секретно въздушно разузнаване на позициите на „Хизбулла”, несъмнено ще предизвикат сериозно напрежение в Ливан, коментира изданието.

 13. 12/03/2010 at 10:40

  Руският президент Дмитрий Медведев Оповестената от сайта „Уикилийкс” информация разкрива „цинизма” на американската външна политика

  3 декември 2010г. Оповестената от сайта „Уикилийкс” информация разкрива „цинизма” на американската външна политика, каза руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от АФП.
  „Ние не сме параноици. Ние не обвързваме руско-американските отношения с изтичане на информация. Но същевременно това е показателно. Показва пълния размер на цинизма в тези оценки, отсъждания, който преобладават във външната политика на различи правителства. И в случая гворя за съединените щати”, каза Медведев по време на съвместна пресконференция с гостуващия му италиански премиер Силвио Берлускони.
  Президентът на Русия Дмитрий Медведев, премиерът Владимир Путин и италианският министър-председател Силвио Берлускони на летището в Сочи заедно огледаха новия руски самолет „Сухой Суперджет 100”, за който има 30 поръчки от италиански киомпании, и смесени руско-италиански.
  Русия не вижда нищо ново за себе си в оценките на документите на САЩ, публикувани от сайта “Уикилийкс”, и продължава да цели установяването на приятелски отношения със Съединените щати. Това съобщи на брифинг в Москва заместник-официалният говорител на Министерството на външните работи на Русия Алексей Сазонов, предаде РИА Новости.
  „Ние следим материалите, пускани от “Уикилийкс” и публикувани от редица западни медии. Голяма част от обнародваното представлява рутинна, според нас, дипломатическа кореспонденция на държавния департамент с американските посолства, въпреки че се срещат и пасажи меко казано предизвикващи възмущение и недоумение”, каза той.
  По думите му, що се отнася за страната няма изненади в оценките по руски-американските отношения.

 14. д-р Петрофф
  12/06/2010 at 10:29

  80% от така наречените документи нямат никаква секретна стойност ,а и за останалите се съмнявам.Представям си какви са документите в тази насока на руснаците за нас…Искали информация от дипломатите.Ми те за какво са ги изпратили тук или другаде.И от кой друг да искат?На кой да имаш доверие в тая ш….а държава.Искат хората да са на ясно с кой си имат работа или с кой да си имат.Пример-Румен Петков.В цялата работа,виждам как един сексманяк си прави биография на борец за правда и справедливост.Един известен товариш питаше”…а кому ето вьiгодно…” Как мислите?Кому?А?