Наши математици първенци в САЩ

Отборът на Софийската математическа гимназия е на първо място на международното състезание PUMaC с 34 отбора в университета “Принстън”

   29 ноември 2010г. Отборът на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” спечели първо място в дивизия “Б” на международното математическо състезание PUMaC. Това съобщиха от Българската банка за развитие (ББР), спонсор на отбора.
    Състезанието е било на 20 ноември в университета “Принстън” в САЩ. Това е първото участие на математиците в престижното състезание.
    В математическата надпревара са участвали 34 отбора. Първото място за българския отбор завоюваха Виктор Вълов, Стоян Стоянов, Виктор Вълчев, Даниел Добрев, Богдан Станков, Иван Божилов, Радослав Кафов и Рафаил Рафаилов. Ръководители на отбора са Петя Тодорова и Илиана Цветкова.
    Българите са се представили отлично и в индивидуалните дисциплини на състезанието PUMaC – комбинаторика, геометрия, теория на числата. На индивидуалните финали Виктор Вълов и Стоян Стоянов са се класирали сред най-добрите десет.
    За трета поредна година ББР подкрепя учениците на СМГ “Паисий Хилендарски” в международни математически състезания. За последните две години младите математици са спечелили два сребърни и шест бронзови медала от едни от най-големите и престижни състезания – IWYMIC – International World Youth Mathematics Intercity Competition в ЮАР, XVI-та олимпиада по математика “Туймаада” в Република Саха, Якутия, и  “IMC 2008” в Тайланд.