Страшен скок на безработицата в България

През последните 12 месеца трайно безработните са се увеличили с ужасяващите 58% и са стигнали до 156 000, безработните младежи са се увеличили от 48 000 на 61 500 000, а най-силен е спадът в заетостта на хората в предпенсионна възраст

Повече от половината от “останалите на улицата” са с основно и дори по-ниско образование

23 ноември 2010г. Страшен скок на броят на безработните в България, които са в това жалко положение повече от година, и продължаващо снижение на заетостта сред младежите и възрастните в предпенсионна възраст, показват данните за работната сила на Националния статистически институт (НСИ) за периода септември 2009 г. – септември 2010 г. , разпространени днес до медиите.

През последните 12 месеца трайно безработните са се увеличили с ужасяващите 58% и са стигнали до 156 хил. души.

Общо за една година заетите са намалели със 175 хил. души, а безработните са се увеличили едва с 92 хил., което означава, че над 83 хил. души са се “телепортирали” незнайно къде . Експертите посочват, че възможните причини са основно две – тези хора или набързо са емигририли през изминалата година, или са се прехвърлили в сивия сектор на икономиката.

Като главни причини за жестокото увеличение на загубилите работа за повече от година може да се търсят между продължаващата стагнация и спрените инвестиции от страна на работодателите в нови работни места. Не е за подценяване и ниското образование и квалификация. Дано не сгрешим, ако кажем при тези драстични цифри, че българската икономика е все още в рецесия.

Ако се обърнем назад ще видим, че тези които дават работа многократно са посочвали, че възстановяването на нивата на заетостта ще се забавят с между половин и една година след първите положителни сигнали за икономиката. Последните данни на НСИ показаха, че брутният вътрешен продукт през третото тримесечие се е увеличил с 0.3 спрямо предходното, а на годишна база за първи път от година и половина беше измерен ръст от 0.2 на сто.

Данните на официалната статистика за пазара на труда затвърдиха и негативните тенденции, че в кризата най-често без работа остават младежите (15-24 години) и хората в предпенсионна възраст (55-64 години). За последните 12 месеца безработните младежи са се увеличили от 48 000 на 61 500 000. За същия период най-силен е спадът в заетостта на хората в предпенсионна възраст.

Работещите сред тях са намалели с над 40 хил. през третото тримесечие на 2010 г. спрямо същите месеци на миналата година. Данните на Агенцията по заетостта за октомври показват, че през последните 12 месеца безработните в предпенсионна възраст са се увеличили с близо 11 хил., въпреки че през последния месец броят им е намалял до малко над 125 хил. души.

Повече от половината от “останалите на улицата” са с основно и дори по-ниско образование. Положението сред безработните младежи също не е розово. Близо две трети от тях са без квалификация или специалност, а над половината са учили най-много до осми клас по данни на Агенцията по заетостта.

В групата на хората, които са без работа от над година, близо две трети са най-много с основно образование.

В същото време министърът на труда Тотю Младенов обяви вчера: “Кризата постепенно си отива. Идват сериозни инвестиции, които ще изискват висококвалифицирана работна ръка.”

Данните на Агенцията по заетостта обаче показват, че през октомври 32 370 души са работили по програми за насърчаване на заетостта, като малко по-малко от 80% от тях са заети по програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”, известна като  “Метла”, тъй като безработните са заети предимно с чистене на улици.

Военните и полицаите взимат двойно по-високи пенсии Близо 100 хил. полицаи и военни са излезли рано в пенсия и взимат близо два пъти по-висока от средната за страната пенсия според справка на Националния осигурителен институт (НОИ) за деветмесечието, съобщи “Медиапул”. При средна пенсия към септември тази година от 263.12 лв. на полицаите и военните е 441.03 лв. Само през третото тримесечие са се пенсионирали 931 служители от силовите ведомства, а според обясненията на военния министър Аню Ангелов това е заради промените в пенсионната система. 100-те хиляди пенсионирани полицаи и военни струват 375.3 млн. лв. Те обаче не са плащали социалните си осигуровки, а това прави държавата. Напразно работодателите от частния сектор настояват кадрите от силовите ведомства да започнат сами да си плащат вноските, вместо да тежат на бюджета. Досега нито едно правителство не се е решило да го направи. Средната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 245 лв., а средната инвалидна е 178.15 лв., сочи справката на НОИ. Най-голям дял пенсионери взимат между 115 и 136 лв. Максималната пенсия от 700 лв. получават 44 416 души./данни на вестник Дневник/

1 comment for “Страшен скок на безработицата в България