Най-малко 223 престъпни групи в България

Министърът на Вътрешните работи: “14 лидери на организираната престъпност са с издадени присъди през тази година”

Главният прокурор: “Няколко хиляди души в страната с множество висящи дела и продължаващи да извършват престъпления.”

В момента полицията следи 223-ма лидери на престъпни групи, от които 50 са с постоянна мярка за неотклонение “задържане под   стража”

Да бъде неутрализирана работата на “къртиците” в МВР  – досъдебните производства срещу служители на МВР са над 100

  23 ноември 2010г. В момента полицията следи 223-ма лидери на престъпни групи, от които 50 са с постоянна мярка за неотклонение “задържане под   стража”, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на национално съвещание на МВР, ДАНС и прокуратурата. Думите на силовият министър показват, че в България вилнеят най-малко 223 криминални банди, за които не се съобщава какъв числен състав имат и с какво оръжие и финансови средства разполагат. Отнесено към населението процентът на бандитите не е малък, а към броят на по-големите градове в страната, които са известни като “котила на престъпници” и се броят на пръсти, то той е значително висок.

   Общо 14 лидери на организираната престъпност са с издадени присъди през тази година, посочи министърът, цитиран от БТА. Дванайсет са мярка “домашен арест”, 13 – с “парична гаранция”, а двама – с “подписка”.
    Определено сме се справили, коментира Цветан Цветанов. Той добави, че сега живеем в по-спокойни условия. След въпрос на  журналисти министър Цветанов уточни, че сред сочените за лидери на престъпни групи с присъди са и бизнесмените Ангел Христов и Пламен Галев, които наскоро бяха оправдани на първа инстанция.
    Приоритет на полицията е да се справи с конвенционалната престъпност, посочи Цветанов. Той добави, че през годината се наблюдава спад на престъпленията против личността със седем процента, а на измамите – с 23 процента. При битовата престъпност се забелязва ръст с 10 процента.
    Ръководството на МВР обмисля да увеличи работата на дирекция “Вътрешна сигурност”, добави министърът. По думите му е изключително важно да бъде неутрализирана работата на “къртиците”, които биха могли да злоупотребят с класифицирана информация. Досъдебните производства срещу служители на МВР са над 100, уточни Цветанов.
    Главният прокурор Борис Велчев заяви, че се надява до края на годината броят на образуваните досъдебни производства и на осъдените да бъде убедителен. Според него в момента голям проблем са няколко хиляди души в страната с множество висящи дела и продължаващи да извършват престъпления.
    Главният прокурор съобщи, че е организирал работата на окръжните прокуратури така, че делата срещу тези подсъдими да приключват по-бързо. Велчев заяви, че няма обяснение защо тези хора с по няколко обвинения не са в ареста, освен лошо свършена работа и на разследващите, и на прокуратурата. Той добави, че след Нова година ще бъде поставена тенденция да се спрат практиките на бездействие сред правоохранителните органи.