Българите ще бъдат “екзотично малцинство” до 2015 г.

 

През 2030 г. ромите у нас ще бъдат 2 мил. , турците – 1 мил., а българите – 3 400 000

 

От неправителствена организация прогнозират, че през 2100 г. населението на България ще бъде 10 млн., от които 8 мил. роми, 1.5 млн. турци и едва 300 хиляди българи

   22 ноември 2010г.   До 2015 г. българите ще бъдат “екзотично малцинство”, ще преобладават етносите на циганите и турците. Това прогнозира днес в пресклуба на БТА проф. Петър Иванов – научен ръководител на изследване на неправителствената организация “Център за демографска политика”.
    Според Иванов, през 2030 г. ромите у нас ще бъдат два милиона , турците – един милион, а българите – 3 400 000. Той прогнозира, че през 2100 г. населението на България ще бъде 10 млн., от които осем милиона роми, 1.5 млн. турци и едва 300 хиляди българи.
    Той посочи, че за интеграцията на ромите у нас са изхарчени милиони, без резултат. Причината според него е, че ромите като малцинство никога няма да могат да се интегрират в обществото на основата на ценности, присъщи за мнозинството.
    Изходът, според неправителствената организация, е да се разработи национална стратегия за демографските проблеми, която да вземе мерки за понижаване на смъртността, поощряване на раждаемостта, административно и стопанско планиране за преодоляването на обезлюдяването, възпитаването в духовни ценности. 
    Центърът за демографска политика организира конференция на тема “Заплахи за етнодеформация и дебългаризиране на обществото”, която предстои на 12 декември в Русе. На форума ще бъдат представени статистически, демографски и социологически аспекти в структурата на обществото, както и възможностите за противодействие срещу етническата деформация и т. нар. дебългаризация на обществото.

ПРИПОМНЯМЕ: 

11-годишна у нас роди в деня на сватбата си

2 comments for “Българите ще бъдат “екзотично малцинство” до 2015 г.