Скенерите по летищата – опасни за здравето ?

“Казва ни се, че рискът е минимален, но статистически погледнато ще има случаи на рак на кожата заради рентгеновите лъчи”

“Никое излагане на рентгеново лъчение не може да се счита за благотворно. Знаем, че рентгеновите лъчи са опасни, но в летищата хората имат такава нужда да пътуват, че са готови да рискуват живота си заради рентгеновото лъчение на скенерите!”

13 ноември 2010г. Рентгеновите скенери за цяло тяло, които се използват в някои летища по света, включително в САЩ, може да са опасни за здравето, предупредиха американски учени, по данни публикувани от Франс прес, цитирани и от българската телеграфна агенция.

“Казва ни се, че рискът е минимален, но статистически погледнато ще има случаи на рак на кожата заради рентгеновите лъчи”, заяви доктор Майкъл Лав, който ръководи лаборатория за изследване на рентгеновите лъчи във факултета по биофизика на университета Джонс Хопкинс в щата Мериленд.

“Никое излагане на рентгеново лъчение не може да се счита за благотворно. Знаем, че рентгеновите лъчи са опасни, но в летищата хората имат такава нужда да пътуват, че са готови да рискуват живота си заради рентгеновото лъчение на скенерите“, заяви той.

Американските власти започнаха да използват тези скенери за цяло тяло по летищата в САЩ през 2007 г. Тази година те купиха още 450 такива скенери. Понастоящем 315 рентгенови скенери за цяло тяло се използват в 65 летища в САЩ.

Група учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско още през април предупредиха за “потенциално тежки рискове за здравето” от тези скенери в писмо до отдела за наука и технологии в Белия дом. В това писмо биохимикът Джон Седат и колегите му обясняват, че по-голямата част от лъчението на скенерите се поглъща от кожата и подкожните тъкани.

 “Дозата би била безопасна, ако се разпределяше в целия телесен обем, но за кожата може да е опасно висока”, казват учените в писмото си.