Русия сваля цените на газа часове преди посещението на Путин

ИТАР-ТАСС: “Газпром” ще понижи цените на газа за България с 5-7 процента края на 2012 г.; посредниците от веригата на доставка ще бъдат изключени

Москва, 13 ноември 2010г. /12:00 на обяд/ “Газпром” е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян в България, предвиждащ понижаването им с 5-7 процента до края на 2012 г., предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на материалите за визитата на премиера на Русия Владимир Путин в България, цитирана от колегите си от БТА.

Предвид ръста на стойността на газа в последно време “Газпромекспорт” е формулирал пакетно предложение за цените на доставяния в България газ, което предвижда понижаването им с 5-7 процента до края на 2012 г., се казва в документите, цитирани от агенцията.

Освен това между Русия и България е постигната договореност да се изключат посредниците от технологичната верига на доставянето на руски газ в България от януари 2012 г. Уговорено е, че до 30 юни 2011 г. “Газпромекспорт” ще сключи с “Булгаргаз” пряк дългосрочен договор за доставки, гарантиращ потребностите на българските клиенти на природен газ от Русия при условия, не по-лоши от тези, които може да бъдат предоставени на когото и да било друг купувач на същия предавателен пункт. Очаква се ръст на обема на транзита на газ от 15,15 на 22-23 млрд. куб. м до 2030 г., завършва ИТАР-ТАСС.

2 comments for “Русия сваля цените на газа часове преди посещението на Путин