Какво се случи – Путин в България

 

Премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин проведоха днес преговори за няколко милиарда евро по време на няколкочасова визита на руска правителствена делегация в София.

Министър-председателят на Русия си тръгна от нас с подписан договор за Южен поток, наше куче от Бойко и Президентско злато от Голямата косматка

За АЕЦ Белене нищо ново, намалението на цената на газа е под въпрос, “дърпаме” се за петролопровода “Бургас-Александруполис”, искаме да ни върнат нашият държавен архив от 2-та световна война, говориме си за туризъм …

Владимир Путин: Благодарение на Бойко Борисов развихме отношенията между Русия и България по редица ключови направления

Пълен текст на стенограмата от проведените разговори

13 ноември 2010г. Удовлетворен съм от водените разговори и благодаря за вниманието, което българският премиер Бойко Борисов обръща на развитието на руско-българските отношения. Именно благодарение на тези усилия в последно време успяхме да развием редица ключови направления и да достигнем до подписването на няколко ключови документа, заяви председателят на правителството на Руската федерация Владимир Путин след днешната си среща с българския премиер Бойко Борисов. Това се посочва в съобщение на уебсайта на правителствената пресслужба по повод на еднодневното посещение на Путин и водената от него делегация в София по покана на министър-председателя на България.
    Бойко Борисов подчерта от своя страна, че отношенията между двете страни са прагматични и не се изчерпват само с взаимното търговско и икономическо сътрудничество, отбелязва пресслужбата на кабинета.
    До края на годината ще бъде одобрен техническият проект за изграждане на АЕЦ “Белене”. Това се договориха днес българскиятпремиер Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин.    
    Отнасяме се с уважение към позицията на министър-председателя на България, който настоява този проект също да стане общоевропейски. Готови сме за съвместна работа с нашите партньори в ЕС и водим активен диалог с тях по този въпрос, заяви Путин на пресконференция след срещата си с Борисов.
   Този проект е голям, обширен и се нуждае от много големи финанси. Руската страна е готова да го осъществи в максимално благоприятен за България режим – с предоставяне на кредитни ресурси, с доставка на оборудване, със съдействие на местни фирми, с присъединяване на други западноевропейски компании към този проект, с доставка на гориво и с утилизирането му след това, добави Путин.
   “Южен поток” изобщо не е свързан с цените на природния газ, отбеляза Владимир Путин. Той припомни, че заради проблемите с Украйна се е наложило спиране на доставките на газ и за други страни и поради тази причина трябва да се премахнат посредниците.

 С “Южен поток” ще транспортираме газ директно през Черно море от Русия и ще минимизираме всички транзитни рискове, каза Путин. От крайната цена на природния газ производителят получава от една трета до 50 процента от нея. Останалото отива за данъци, такси и печалби на посредниците, каза Путин. Договорихме се, че въпросът за цените ще бъде в нашето полезрение и нашите компании ще се договорят за приемливи параметри, посочи руският премиер.

Нужна е и тръба директно между Русия и България, за да се гарантират 100 процента доставките на газ и за България, и за други европейски държави, посочи руският премиер. Искам да подчертая огромното значение на газопровода “Южен поток”, който има общоевропейско значение.

В него се включиха водещи компании от европейски страни като Италия и Франция.
“Газпром” и “Български енергиен холдинг” подготвят технико-икономическа обосновка за проекта. Днес са подписани споразумение на акционерите и Устав на съвместната компания, отбеляза Путин. Той припомни, че през последните няколко месеца подробно са обсъждани перспективите за развитие на крупни проекти между двете страни в различни области, някои от които вече са практически реализирани, в частност в сферата на транспорта.
    С подписването на днешното споразумение за “Южен поток” правителствата на България и Русия в рамките на следващите пет-шест мандата ще получават над 2 млрд. долара в бюджетите си в зависимост от количествата газ, преминали през тръбите, заяви българският премиер Бойко Борисов. Той уточни, че банковите сметки на новото дружество по проекта “Южен поток” ще бъдат в Българската банка за развитие, която е 100-процентова собственост на държавата, и изрази надежда руският му колега в най-скоро време да има отговор на въпроса за цената на газа.
    Пред Владимир Путин българският министър-председател отново представи позицията на правителството по проекта за петролопровод “Бургас-Александруполис”. “Според населението и експертите, той би нарушил екоравновесието в района и е опасен за българския туризъм. Все пак чакаме оценка по въздействие върху околната среда, ще оставим специалистите да се произнесат, но благодаря на г-н Путин, че проявява разбиране по нашата позиция”, заяви Бойко Борисов.

В края на работното си посещение в София ръководителят на руското правителство Владимир Путин се поклони пред мощите на св. Йоан Кръстител в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Путин дойде в храма около 19 часа под засилена охрана. Той влезе в църквата пред погледите на стотиците хора, които чакаха на опашка да видият реликвите. Там той беше посрещнат от българския патриарх Максим. Придружен от премиера Бойко Борисов, Путин запали свещ, после се приближи до реликвария, в който са поставени мощите на светеца, поклони се и целуна иконата. Той остана в храма около 10 минути. След това влезе в олтара и разговаря с Негово Светейшество българския патриарх Максим, който благодари на Путин за приноса му за развитието на Руската православна църква. „За мен е голяма чест да се срещна с вас и да посетя този храм, който е един от ярките символи на духовната и историческата близост на нашите народи“, каза Путин и подари на патриарха копие на иконата на Казанската Богородица.

Българските архиви от 1939-1944 година трябва да бъдат в държавата, на която принадлежат, каза Борисов по повод на съхранявани в Русия архивни документи от този период. Надяваме  се те да бъдат върнати в България с помощта на Владимир Путин, посочи Борисов.

    В разговорите между двамата премиери бе обсъдено и развитието на туристическите връзки между България и Русия. “България е традиционно място и едно от любимите места за руските граждани. Черноморските курорти привличат стотици хиляди туристи от нашата страна. Имаме всички основания да смятаме, че потокът от туристи, които ще посетят България през следващата година, ще се увеличи”, прогнозира Путин, цитиран от правителствената пресслужба.   
 
   
Никога не е имало посредници между нас, каза Борисов. Ние сме си извоювали име на хора с характер и между нас има прагматични отношения на базата на изгодата на двете държави, посочи българският премиер. Ние бяхме изключително открити пред българския и руския народ.

С подписването на днешното споразумение ние позволяваме на следващи правителства не да дотират чужди компании, а да получават по над два милиарда годишно в бюджетите си, каза Борисов, също без да уточнява
паричната единица. Даваме възможност на следващите  поколения да получат тези пари, заяви Борисов. С проекта “Южен поток”  заедно с НАБУКО България може да стане газов център на Балканите смята, Борисов.
    Искането на Европейската комисия за либерализиране на пазара на газ е със сложно измерими последици, отговори Путин на въпрос на руски журналисти. Компаниите, които притежават тръбите, трябва да позволят и на малки компании да пренасят газ през тях, но тъй като те нямат отношение към производството на газ, това ще се отрази на цената на горивото, посочи руският премиер. Това е първата заплаха за развитието на енергийната инфраструктура, отбеляза Путин. Ако големите играчи като например “Газпром” и други големи компании не могат да строят газопроводи, развитието на инфраструктурата ще се забави и цената на природния газ ще се повиши. Затова тези предложения трябва да се проучат от експерти, посочи Путин.
    България съгласува това, което подписва, с Европейската комисия, каза Борисов. През  2008-2009 г. София и България “изстинаха” без доставките на газ. Затова нашият интерес е да транзитираме природен газ и по двата бъдещи газопровода, каза Борисов.   Какво каза Путин на България през 2008, което ние не чухме?

    Предложихме наши строителни фирми да участват като подизпълнители по обекти за олимпиадата в Сочи, каза Борисов.

   Днешният успех се казва “Южен поток”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в Министерския съвет след съвместната пресконференция на премиерите на България и на Русия – Бойко Борисов и Владимир Путин. В отговор на въпрос Трайчо Трайков каза, че днес реално не е предложена цена за АЕЦ”Белене” от руска страна. “Това, което е предложено, е старото им желание тя да струва 4 млрд. евро плюс максимално възможната ескалация от 2,3 млрд. евро, това не го смятам за някакво ново предложение”, посочи министърът.

Бойко Борисов подари на Владимир Путин българско овчарско куче –  силно, издръжливо, благородно, но и опасно, когато пази стадото. Руският премиер пък изненада българския си колега с ловен нож, с което показа познание към малко известна страст на премиера ни – да стреля по животни. Борисов обаче се оказа подготвен за този необичаен подарък, който изисква да бъде откупен. Мигновено бръкнал в джоба си и извадил най-голямата наша монета от лев.

Пълният текст на стенограмата от днешните разговори между премиерите на България и на Русия и водените от тях делегации е поместена в сайта на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.  Текстът на стенограмата от пленарното заседание между двете делегации може да видите тук.

Президентът Георги Първанов също се срещна с премиера на Русия Владимир Путин, който бе на еднодневно посещение у нас.
    Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше реални силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящето българско правителство, каза държавният глава в началото на срещата.
    Президентът припомни срещата си с Владимир Путин в Загреб през юни 2007 г., когато обявиха заедно идеята за проекта “Южен поток”, и изрази удовлетворение, че днес има споразумение за създаването на съвместна компания. Същото се случи и при срещата им през 2008 година, като стенограмата от тази среща публикувахме по-рано

Какво каза Путин на България през 2008, което ние не чухме? и което реално се случи, но се смениха “основните играчи” – правителството в България, а тогавашният президент на Русия стана премиер.

    След около година колебания и търсения на нови параметри, се радвам, че има възможност за активизиране на работата по основните енергийни проекти, каза президентът Първанов.
        Като цяло ние сме доволни от темпа на развитие на отношенията ни, през миналата година стокообменът имаше спад, но сега той се възстановява с достатъчно бързи темпове, задачата е тази тенденция да се запази, каза Владимир Путин.
    Президентът Първанов подари на Владимир Путин златен киликс от могилата Голяма Косматка.