България вече работи с Шенгенската информационна система

Шенгенската информационна система, известна още като ШИС (SIS) се използва в много европейски държави и предоставя информация за хора и предмети според данните, подадени от страните-участнички. Нашата страна ще трябва да гарантира както своята сигурност, така и сигурността на своите партньори.

В неделя е бил получен първият сигнал за заловен издирван български гражданин по Европейска заповед за арест и е бил арестуван в Испания, след като България е въвела данни за него в ШИС, като от събота до днес в системата са подадени 31 сигнала за издирвани хора, автомобили и документи

Какви данни за хората постъпват в системата?

    8 ноември 2010г. България вече работи с Шенгенската информационна система, съобщи БТА, цитирайки Министерството на Вътрешните Работи.
    Съгласно пътната карта за включване на България в Шенгенската информационна система /ШИС/, на 5 ноември е започнало техническото включване на Националната система към Централната шенгенска информационна система в Страсбург.
    В събота след 18.00 ч. крайните потребители на ШИС в България са били включени с достъп до базата данни. Непосредствено след това е започнал обмен на сигнали с други държави от Шенгенското пространство.

  Първият сигнал, подаден от България в системата, е от Първо районно управление на МВР в София и се отнася за откраднат автомобил. Той е бил въведен в ШИС за издирване в държавите от Шенген.
    В неделя е бил получен първият сигнал за заловен издирван български гражданин по Европейска заповед за арест. Той бил арестуван в Испания, след като България е въвела данни за него в ШИС. От събота до днес в системата са подадени 31 сигнала за издирвани хора, автомобили и документи.

Какви данни за хората постъпват в системата? – вижте на този линк:

Осем месеца ни делят от Шенген

1 comment for “България вече работи с Шенгенската информационна система