Българският патриарх Максим отпразнува днес 96-ия си рожден ден в Троянския манастир

     

Негово Светейшество Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак. Светското му име е Марин Найденов Минков. От ранно юношество е послушник в Троянския манастир. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит (Владика). Още най-долу.

29 октомври 2010 г. Негово Светейшество българският Патриарх Максим  отпразнува днес в Троянския манастир в село Орешак 96-ия си рожден ден.      

   Празникът започна с тържествена Света литургия за здраве и дълголетие на патриарха, който по традиция отбелязва своите рожденни дни в Троянската Света обител, откъдето започва животът му, отдаден на църквата.
       В словото си към присъстващите на тържеството гости патриарх Максим припомни най-важните мигове от живота си – от раждането си в село Орешак до избирането му за патриарх, цитират светият човек от БТА.
       Председателят на народното събрание Цецка Цачева връчи подарък на рожденника, както и поздравителен адрес с много пожелания за добро здраве и всеотдайно служене на църквата ни за добруването на всички българи.
       Поздравителни адреси бяха връчени и от президента Георги Първанов и от министър-председателя Бойко Борисов.
       На тържеството присъстваха представители на Светия синод, гости от православните църкви в съседните на България страни, представители на местната власт.

КОЙ КОЙ ЕПатриарх Максим