Всяко пето дете в България с наднормено тегло и затлъстяване

Познати сцени от заведенията за бързо хранене в Лос Анджелис. ФОТО: ebaumsworld.com

Проблемът е световен – около един милиард от населението на земята е с наднормено тегло, а близо 300 милиона са със затлъстяване

30% от 1-класниците са с наднормено тегло – 13.6% – със затлъстяване

17% от 15-годишните момчета и близо 13% от момичетата

В София мерят безплатно индекса на телесната маса в организма във връзка с Международния ден за борба със затлъстяването – 24 октомври

/Снежа Врачева, Силистра/

  20 октомври 2010г. Всяко пето дете в България е с наднормено тегло и затлъстяване, съобщи ендокринологът Лидия Коева на информационна среща в Силистра.
    Според нея е тревожно, че 30 на сто от първокласниците са с наднормено тегло, а 13.6 на сто – със затлъстяване. Такива проблеми имат и около 17 на сто от 15-годишните момчета и близо 13 на сто от момичетата на същата възраст в страната, допълват от БТА.
    По думите на Коева, проблемът е световен, тъй като около един милиард от населението на земята е с наднормено тегло, а близо 300 милиона са със затлъстяване.
    Най-общо причините са свързани с генетична предразположеност, неправилно хранене или са на психична основа, след преживян стрес, посочи тя. Затлъстяването е рисков фактор за диабет, хипертонична болест, чернодробни и други заболявания, добави специалистът.
    В света се търсят различни начини за решаване на този проблем – от отнемане на родителски права във Великобритания до ограничаване на реклами в САЩ и в страни от Западна Европа. В България са направени значителни промени в нормативната уредба, свързана с храненето на децата, посочи Коева.

ПРИПОМЯМЕ: Спасяват „пухкавите“ българчета – спират чипса и газираното

Безплатни измервания на индекса на телесната маса в организма ще се правят от 27 до 31 октомври в НДК, по време на изложението “Алея на здравето”. 

  Това съобщи в пресклуба на БТА доц. Светослав Ханджиев – председател на Българската асоциация
за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания във връзка с Международния ден за борба със затлъстяването – 24 октомври.
    Консултациите ще включват още измерване на процента и количеството на мастна тъкан в организма и наличието на кардиоваскуларен риск, посочи Ханджиев.
    Асоциацията за изследване на затлъстяването е съорганизатор на проект за превенция и лечение на детското затлъстяване.
   Целта, според Ханджиев, е над 10 000 деца в училищна възраст заедно с техните родители и учители, да се запознаят с принципите на здравословното хранене и начин на живот. Програмата започва в края на 2010 година с безплатни измервания на антропометрични параметри на децата, допълни той.

1 comment for “Всяко пето дете в България с наднормено тегло и затлъстяване