Спасяват “пухкавите” българчета – спират чипса и газираното


Наредба на МЗ забранява от 15 септември консумацията на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищата
След 2008г. 1/3 от първокласниците с наднормено тегло - 1/5 свръхтегло - 1/6 затлъстяли
europe-vs-usa
София, 20 август
        Спомням си, когато аз бях ученик как се наричаха някои деца "шишко" или просто "дебел". Много малка част, дори единици бяха тези едрички, дипломатично казано, пухкави създания. Как се присмиваха на бузести първолаци, а и на тяхните батковци и какички. До подобна ситуация вече се е достигнало и сега в България. Разликата е, че местата почти са разменени - има опасност повече да станат тези, които   са изключение в отклонението "нагоре".
  По-добър пример от този, който виждаме в Америка, едва ли има. Но явно някой ще заприлича на тях, ако не се беше намесило правителството на България. Което му прави голяма чест на фона на кризата и нуждата от пари за хазната, които се набавят от големи производители и фирми работещи с храни, особено "бързите хапки" и детските залъгалки.
Едва ли някой иска дъщеря му, снаха му ... или жена му да изглеждат така, както тази дама в дясно на снимката горе ...
	Новата наредба 37 на Министерството на здравеопазването забранява от 15 септември т.г. консумацията на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищните столове и бюфети, каза на пресконференция д-р Маша Гаврилова - началник на отдел "Опазване  на общественото здраве" в МЗ. По думите й наредбата осигурява изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.
	От началото на учебната година се забранява предлагането на
пържени картофи и зърнени изделия, на пържени ядки и пържени тестени изделия в училищата, обяви д-р Гаврилова. В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия - с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска вече и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.
  Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки, посочи д-р Маша Гаврилова.
  Тя съобщи, че е разрешена консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишва 20 на сто от общата маса на продукта, на плодовите и на билковите чайове, и на топлия шоколад. Има задължително изискване за млечните продукти  да със съдържание на мазнини до 2 на сто и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол, каза д-р Маша Гаврилова.
	По думите й режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.
  Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.
   Контролът по спазването на наредбата на МЗ се възлага на РИОКОЗ, като глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лева, обяви д-р Маша Гаврилова.



10-годишно мексиканче с борцов екип показва мускули пред камерата на нюйоркчанина c.w.m.

10-годишно мексиканче с борцов екип показва мускули пред камерата на нюйоркчанина c.w.m.

През последните години у нас има тревожна тенденция за увеличаване на децата с наднормено тегло и със затлъстяване, каза проф. Стефка Петрова - заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве, цитирана от БТА. Тя съобщи, че от 1997 г. се правят в България национални проучвания за затлъстяване сред цялото население, както и сред децата от 7 до 18-годишна възраст. Национално представително проучване от 2008 г. сред първокласниците установи, че 30 на сто от децата в първи клас са с наднормено тегло, като 17 на сто от тях са със свръхтегло, а 13 на сто - със затлъстяване, каза проф. Петрова. По думите й това е много сериозен проблем, тъй като е свързан с увеличаването на риска за диабет в ранна детска възраст, както и с появата на хипертония при децата. Проф. Стефка Петрова отбеляза, че децата с наднормено тегло се чувстват изолирани в училище и много по-трудно се приобщават към училищната среда. Изпълнителният директор на УСБАЛ по детски болести Мария Екимова съобщи, че при децата със затлъстяване рискът за алергии е с 26 на сто по-висок от този при децата с нормално тегло, а рискът към хранителните алергии е с 59 на сто по-висок при затлъстелите деца. По думите й до 7-годишна възраст хранителните навици у децата се изграждат в семейството, а след тази възраст - в училището. Д-р Екимова каза, че на година в тяхната болница идват по 100 деца с новооткрит диабет. През 2008 г. при нас постъпиха 182 деца със затлъстяване, като тази тенденция се запазва и за първата половина на 2009 г., допълни тя.

1 comment for “Спасяват “пухкавите” българчета – спират чипса и газираното