В Калифорния замириса на Българско

Българи от цяла Бей Ареа плакаха и играха с певица №1 на България – да се готви Ел Ей

/най-долу четете информация за концерта в Лос Анджелес/

От 11 на обяд до 6 вечерта никой не се отказа да се хване на хоро, като на едно от чудесните изпълнения на Поли Паскова отброих над 100 човека да играят, водени от нея. Тя така и не успя да седне, като след първите изпълнения, слезе от сцената и не се върна повече там. Не само наши сънародници, но и много американци уважиха събитието, като се виха на хората наравно с нашенци. ФОТО:Автора

От 11 на обяд до 6 вечерта никой не се отказа да се хване на хоро, като на едно от чудесните изпълнения на Поли Паскова отброих над 100 човека да играят, водени от нея. Тя така и не успя да седне, като след първите изпълнения, слезе от сцената и не се върна повече там. Не само наши сънародници, но и много американци уважиха събитието, като се виха на хората наравно с нашенци. ФОТО:Автора

100 човека виха хоро – 40 се надиграха на ръченица на родния празник в Сан Франциско

Американец грабна гайдата на оркестъра

Анжела Найденова, Сан Франциско, специално за ОБЗОР BulgariCA.com

+ + + ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ с певица #1 на 2008 и специален гост Поли Паскова: Независимо, че България е ограбена, тя пак ще съществува! Ние сме целунати от Бога!”

Ако някой ме попита какво се случи с българите в Сан Франциско на 2 Август и дали съм усетила нещо, то ще кажа – Замириса на Българско!

Над 400 човека играха и се веселиха в Сейнт Мери колеж в местноста Морага на 20 мили северно от Сан Франциско. От млади семейства с бебета до симпатични баби и дядовци пяха и плакаха. За първи път не видях намръщено лице или да чуя критики по адрес на този или онзи.

Причината бе една – да се съберем българите на веселба! И още една, да чуем народната певица №1 на България за 2008 година Поли Паскова.

/ПО-КЪСНО ЩЕ КАЧИМ ОЩЕ ВИДЕО/

Главен виновник за да се случи това, за което ще опитам да разкажа бе Майлс Бонев, българин, който е дал поне парче от живота си, за да събира нашенци за празници. В негова подкрепа бяха оркестър НЕСТИНАРИ, чийто представител Иван се погрижи за озвучаването. Най-ентусиазиран от групата беше американецът Марко Москов, който е не само луд фен на българското, но и свири професионално на гъдулка.

Народът заприижда по-рано от уреченото време, зажаднял за родна музика. Всеки носеше по нещо – кой баницa, кой баклавa, некой нещо запекъл в къщи. Кой каквото може, от сърце и с голямо желание.

В началото се прочете специално изпратено писмо от премиера Бойко Борисов до всички българи в САЩ, което ще бъде с певицата Поли Паскова, която бе специален гост, по време на цялата и мисия в Страната на Неограничените възможности.

Официалното заглавие бе благотворителен концерт ЗА ОБЕДИНЕНИЕ. Освен, че Паскова пя без бонус за всички, имаше и един персонален адрес – да се помогне на пострадало българско момче от района.

Оказа се, че това е най-малкият проблем – набирането на средства. Защото всеки вадеше и даваше без да мисли, по всяко време. Само се питаше “от колко има нужда” и това е.

Големият проблем бе, как да не спира празника, зашото хората се бяха увлякли до забрава.

От 11 на обяд до 6 вечерта никой не се отказа да се хване на хоро, като на едно от чудесните изпълнения “ЩАСТЛИВА НЕВЕСТА” (по-долу вижте видео клип на суперхита) на Поли Паскова отброих над 100 човека да играят, водени от нея. Тя така и не успя да седне, като след първите изпълнения, слезе от сцената и не се върна повече там. Не само наши сънародници, но и много американци уважиха събитието, като се виха на хората наравно с нашенци.

Най-интересно ми стана, когато видях как родителите караха децата си да играят, за да се учат.

Но и това не им стигна. След като Поли ги покани на конкурс за ръченица, 40 желаещи се наредиха, а 43-годишният Брус открадна гайдата и засвири.

Нaродът викаше от радост, свиреха, скачаха …

Хора, които никога не са си говорили и виждали се прегръщаха!

Повечето не издържаха и плакаха. Извади се българско знаме и пак се поведе хоро!

“Миризмата” на България беше “задушила” всички. Останали им бяха само очите, които не можеха да говорят, но казваха всичко.

Ако трябва да потърсим само няколко думи, то това са може би: Българщина, Човещина, Настроение и Удоволетворение!

Забравих – ЧИСТОТА! По-скоро ПРЕЧИСТЕНИ! Заредени за утрешното сиво американско ежедневие, което САМО НИЕ можем да оцветим!

Не й простиха на Поли удоволствието от празника на поляната. Повикаха я за второ участие в българско заведение в Конкорд. И там песни, танци и сълзи. Всичко заради хубавата българска народна песен, изпълнена от Поли Паскова – певица на България за 2008 година. И най-вече, заради Българското!



+ + + ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ 
 с певица #1 на 2008 и специален гост Поли Паскова (ПП):

“Независимо, че България е ограбена, тя пак ще съществува! Ние сме целунати от Бога!” “В Сан Франциско беше прекрасно, в Ел Ей за Голяма БГОРОДИЦА – Голям купон!”

Поли Паскова е един от най-добрите примери за възраждането на българския фолклор, чрез представянето му в съвременен и атрактивен вид. Гласът й е топъл, спесифичен, приятно галещ, с уникална бленда. Една от малкото певици в България, която налага авторска музика на фолклорна основа. FOTO: Архив

Поли Паскова е един от най-добрите примери за възраждането на българския фолклор, чрез представянето му в съвременен и атрактивен вид. Гласът й е топъл, спесифичен, приятно галещ, с уникална бленда. Една от малкото певици в България, която налага авторска музика на фолклорна основа. FOTO: Архив

Как си Поли? Почти не те чувам!

Ами извинявай, но след 7 часа купон … Как ли? Уморена, но адски щастлива! Такова удоволствие след този дълъг път и напрежение не съм очаквала. Хората бяха прекрасни и много земни! Организацията бе перфектна! Сега искам да спя, и “часовника” не съм оправила още! Два дни съм в Америка.

Какво ти направи най-силно впечатление?

Толкова много българи на едно място не бях виждала навън! Като се има предвид, че това се случва през месеца за почивка – август, не мога да не съм доволна! Също така, не очаквах че ще намеря толкова много стари познати и приятели! Друго силно впечатление ми направи как непревзето се разтъжиха! България не съм виждала така да плачат! Тук направо ме трогнаха!

От кой си най-доволна?

Всички отначало до край! Като се започне от семейство Миткови, Ани и Сашо, които изцяло ме поеха, като сестра! И се стигне до абсолютно всички! Не забравяй, че без публика няма и певец! Олеле, как хората са зажадняли за родна музика. Толкова искрени и неуморими бяха всички!

Какво остави в Сан Франциско?

Сърцето си! Толкова човещина и топлина от хората!

Какво ще пожелаеш на Българите в Калифорния?

Здраве и късмет!

Ние сме целунати от Бога нация!

Бийте се, карайте се, но когато тръгнете да правите нещо бъдете заедно!

Господ да ги пази и закриля в този тежък път!

Никой да не се срамува от майка си! За всички останали ще бъдем чужди до определена степен!

Независимо, че България в момента е ограбена, тя пак ще съществува! До голяма степен, благодарение на вас България оцеля по време на прехода и демокрацията! Толкова пари се изпратиха на близки и приятели! Вие сте част нашия народ завинаги!

С някои от вас ще се видим в Лос Анджелес!

Богородица е голям празник, и там обещавам голям купон от сърце!

А и причината, поради, която ще пея е свързано с най-истинското нещо на Света – децата! Аз знам какво означават те – имам трима сина! Ще пея за тях дечицата, първо, за да може да се съберат пари за българското училище, което ще бъде открито там! И разбира се за всички българи! Обичам ви!

КОНЦЕРТЪТ В ЛОС АНДЖЕЛЕС

16 АВГУСТ – НЕДЕЛЯ – за празника Голяма Богородица

След службата от 11:00 на Владиката Епископ Кирил от София

концертът ще започне в 1:00 на обяд и ще продължи до 5:00, ако не пожелаем повече, репертоарът на Поли е от 400 песни, така че зависи от нас.

10 долара дарение на входа за децата на бъдещото училище – деца под 18  НЕ правят дарение.

МЕНЮ: ХРАНА: Кебапчета с домашна лютеница и боб-яхния, Зелена салата, десерт: щрудел ПИЕНЕ: Български вино и бира, както и популярните тук, всякакъв вид безалкохолно

Ще може да закупите CD & DVD на Поли Паскова.

Както и книги от български автори на английски и български.

Идеята е да се съберат парички за Българското училище, което се отваря през септември.

АДРЕС:  150 S. Alexandria Ave., Los Angeles, CA 90004

DIRECTION:

Вижте по-голяма карта