ДУЕЛ Бойко vs Серго: Кой лъже? – отговарят министри – бивши и сегашни

ss vs bb   12 Август 2009г. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и неговият предшественик Пламен Орешарски ще се срещнат утре в Министерството на финансите, съобщиха от ведомството.
    На срещата е поканен и бившият министър-председател Сергей Станишев.
   Биввшият министър на финансите и депутат от Парламентарната група на "Коалиция за България" Пламен Орешарски веднага е приел с готовност поканата на колегата му в момента, съобщиха от пресцентъра на БСП. Преди да предаде поста си на своя наследник, Пламен Орешарски направи подробен отчет за състоянието на държавния бюджет, в който беше посочено, че излишъкът към 30 юни 2009 г. е 173 млн.лв. Орешарски и Дянков са имали многобройни срещи преди официалното встъпване на ГЕРБ във властта, на които новият министър е бил въведен в работата на Министерството на финансите, се посочва в съобщението на лявата партия. В анонса на БСП не се казва дали бившият премиер Сергей Станишев приема предизвикателството на новия му колега.
   Напоследък се появиха спекулации за дефицита в бюджета и затова каним още днес в Министерството на финансите бившия финансов министър Пламен Орешарски и бившия премиер Сергей  Станишев, да покажат какъв дефицит са оставили. Дефицитът само за юли е 550 млн. лева, каза пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов.
	Борисов съобщи, че има ведомости, според които заплатите на министрите от предишния кабинет не са били намалени с 15 на сто, както е било обявено.
	Всичко, което сме изнесли до момента вече е с повдигнати обвинения или са заведени преписки в прокуратурата, заяви Борисов и добави, че всичко това е публично. По думите на премиера, приемственост има и пример за това са Иван Искров, Красимир Стефанов /НАП/, заради добрата събираемост на ДДС, Павлин Димитров. Демонстрирам приемственост навсякъде, където няма данни за злоупотреби, подчерта Борисов.
	" Всички говорят за контрабанда в митниците и не мога да оставя Марадоната и Цайса", 
коментира министър-председателят. Искаме да прекратиме контрабандата и с това също се спекулира.  В момента се подготвят закони, които да решат акцизната търговия, вноса на горива, зеленчуци, плодове и всичко, което разбива родното производство, заяви премиерът.
	 По думите на Борисов формулата 8-5-3 е увеличила администрацията в небивали размери и тя ще бъде съкратена, защото няма професионалисти, а само партийни назначения. Днес на община Добрич ще бъдат предоставени 650 000 лв., а на община Шабла - 125 000 лв. съгласно исканията на общините за преодоляване на щетите от наводненията.
 Каня експремиера Сергей Станишев и бившия министър на финансите Пламен Орешарски във финансовото министерство, за да разгледаме заедно данните  за състоянието на бюджета към 27 юли, когато новото правителство пое властта. Това съобщи пред журналисти днес Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите, след заседанието на
кабинета.
 	Дефицитът само за юли е 550 млн. лв. и без допълнителните, взети от нас, мерки се очертаваше около 2,5 млрд. лева. 1315 млн. лв. вече са осигурени за стопяване на този дефицит чрез съкращаване на разходите на властта, а МВР, НАП и митниците засилват контрола по събираемостта на приходите, каза Дянков.
	"За първите седем месеца разходите на държавата са се увеличили с 30 процента, а приходите са паднали с 10 процента. Ако тази дупка не бъде запълнена, ще се случат много лоши неща", заяви
Дянков.
	Вицепремиерът е спрял и проект за изграждане на центъра за нанотехнологии, с който през тази година ще се спестят 20 млн. лв., а догодина - още 30 млн. лева.
   Още в средата на юли бюджетът е на дефицит, по данни за изпълнение на основните параметри по консолидираната фискална програма към 31 юли тази година.
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.
      По оперативни данни бюджетното салдо по консолидираната фискална програма към 17 юли е отрицателно и е в размер на 202,1 млн. лева. Към края на юли дефицитът вече е достигнал 372,4 млн. лв. Това потвърждава очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета до края на годината, посочват от финансовото министерство.
      Общият размер на приходите и помощите  за седемте месеца на 2009 г. е в размер на 14 819,2 млн. лв., което е 83,4  на сто от разчета за периода. Изпълнението на приходите, спрямо консолидираните разчети към Закона за държавния бюджет на Р България за 2009 г., е 45, 5 процента. Постъпленията са 90,1 на сто от тези за същия период на миналата година.
    Разходите по консолидирания бюджет за изминалите седем месеца на годината са в размер на 15 191, 5 млн. лв., което е 50 процента от годишния разчет.
     Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 24,3 на сто, като този темп не съответства на значителното изоставане в бюджетните приходи, отбелязват от министерството. Това се потвърждавало и при съпоставката на извършените като относителен дял от БВП разходи. За седемте месеца на 2009 г. те представляват 23,8  на сто  от БВП, докато през 2008 г. техния дял е бил 18,3  на сто, а през 2007 г. -  19,1  процента.
    В относителен дял за първите седем месеца на 2009 г. направените разходи са с 30 процента повече, спрямо същия период на 2008 г.