Земетресение в Калифорния – последствията и какво ни чака

Няма пострадали и загинали, разрушени сгради и злоупотреби
Два голями труса само за ден – над 30,000 вторични в следващите 6 месеца 

6 юли 2019 г. Карта за двете земетресения от 5ти и 4ти т.м. в Калифорния с означени вторични трусове. Тя бе представена от сеизмолога проф.д.н. ЕГИЛ ХАУКСОН в университета КАЛТЕК в Пасадена.

6 юли 2019 г. Второ силно земетресение, този път с магнитуд 7.1 удари Южна Калифорния за по-малко от 24 часа, само ден по-късно след като друго едно раздруса със сила 6.4 същият район. В 20:19 ч.м.вр. на 5 юли (петък) 10 секунди повече се тресе земята в Риджкрест, за разлика от съседната долина Сиарлес на връх празника на Независимоста 4ти юли*, като отделенета мощ на 2я трус бе 11 пъти по-голяма от 1я.  
Епицентърът е около границата на забранената зона на американските Военно-Морски Сили (ВМС), известна като Китайското езеро (Naval Air Weapons Station China Lake) , където се извършват опити с най-различни боеприпаси. 

Риджкрест граничи с военната база “Чайна Лейк”

Ето и данни от трите (3) пресконференции  за последствията и бъдещето на ситуацията от 2то земетресение в Южна Калифорния. Те бяха проведени по едно и също време в зоната на епицентъра Риджкрест, столицата на щата Сакраменто и Университета КАЛТЕК, който е основен източник в САЩ на сеизмологична информация за страната и света. 
 
ПОСЛЕДСТВИЯТА
Няма пострадали и загинали. Няма значително пострадали сгради. Няма злоупотреби, с изключение на един бизнес и една частна квартира, които са разбити. Няма прекъснати пътища и разрушени мостове и виадукти, изобщо не са нарушени транспортните комуникации. 
 
И за 2то земетресение няма постъпили обаждания от българи в ген. консулство в Лос Анджелис. Външно министерство отново е информирано и се подържа непрекъсната връзка с местните власти. Телефонът за спешни случаи е (310)437-3606. 
 
КАКВО ПРЕДСТОИ?
В района на Риджкрест се въвежда за една седмица специален и удвоен патрол на полицията от днес. Всеки, който иска инспекция на сградата в която живее, трябва да се обади на полицията. 
Удвоено дежурство и на пожарната.
300 военни са на разположение в района, други 200 са в готовност в поделения на армията.
163 човека са приети в сграда на Червения кръст в Риджкрест, която може да приеме до 500.
 
Всички сенатори отговарящи за района са в постоянна връзка.
Губернаторът на Калифорния Гейвън Нюсъм обяви “извънредно положение” в Риджкрест и Сан Бернардино каунти. Нюсъм е изпратил специална заявка до Белия дом, с молба до Доналд Тръмп за Президентска Декларация за бедствие, която предразполага незабавна директна федерална помощ, която да подсигури средства за работа на държавните служби по места, където има нужда. Образувани са специални експертни екипи в Керн и Сан Бернардино каунти, за оценка на щетите и положението на населението, данни които да допълнят губернаторската декларация. Гейвън Нюсъм вече кацна с военен самолет в засегнатия от земетресението район. 
 
КАЛТЕК, Проф.д.н. ЕГИЛ ХАУКСОН, сеизмолог 
Силният трус “главния” с епицентър е съпроводен от 4 други в диаметър от 10-15 мили. 
Хубавото е, че земетръсната вълна се разпространява на север към пустинята, а не на юг към населените места, към Лос Анджелис. 
340 вторични труса за последните 15 часа (до 11:00 ч.м.вр.), очакваме над 30,000 по-малки труса през следващите 6 месеца. 
Вероятност за следващата седмица:
3% със същия магнитуд 7.1.
27% със сила 6, и това са най-вероятните трусове, които ще усетим.
 
“Повече от 4700 труса след 1ят голям с магнитуд от 6.4 в четвъртък, всеки 30 секунди, всяка минута,” според Джон Белини, геофизик в USGS. “След 2то земетресение в петък вечер с магнитуд 7.1 имаше три (3) земетресения с магнитуд 5 или по-голям, още в рамките на първия час след земетресението, единият с магнитуд 5,5 и две с 5.4”.
“Падни, покрий се, задръж”  DROP, COVER, HOLD ON
Държавните власти съобщиха за промяна в инструкциите за защита на населението при първа реакция. Вече не се препоръчва да се застава под рамката на вратата и да се бяга навън. Новата позиция е залягане и покриване на главата и врата, “на място” в помещението, в което се намира гражданинa. Препоръчва се скриване под тежка мебел, маса или бюро, за да се предпази от падащи предмети в помещението. 
 
ПРИПОМНЯМЕ, че именно от КАЛТЕК в края на юни съобщиха за сеизмичната буря, която отприщи повече от 1000 малки земетресения в границите на Сан Бернардино (пак това каунти) и Ривърсайд през трите седмици преди това. Нарекоха го „swarmageddon“ и изразиха опасения, че предстои по-голяма заплаха. Тя бе потвърдена и от Американския Национален Сеизмологичен Институт.
От университета тогава припомниха, и че Калифорния постоянно има малки земетресения – средно 3 пъти всеки ден. Но не всички от тях действат еднакво, и само някои носят опасност.
„Бих предефинирал, че все още трябва да сме подготвени за голямо земетресение“, заяви тогава геофизикът Андреа Ленос от Американския Национален Сеизмологичен Институт. „Знаем, че ще се случи голямо земетресение – просто не знаем кога и къде.”
 Учените се притесняват, че тези малки земетресения могат да предизвикат “ефект на доминото”, събуждайки някой слой от дългата му дрямка. Например, в района на сеизмичната плоча на Сан Андреас може да предизвика земетресение с магнитуд 8.2.
Най-малко три пъти в съвременната история на щата Калифорния големи земетресения са следвали след по-малки трусове – Монетрей каунти и пак Сан Бернардино (9 Ян 1957), близо до Сан Франциско (17 Окт 1989) и Биг Беар (22 Aпр 1992). Най-голямото земетресение в района Риджкрест е през 1872 с магнитуд 8.0, и е едно от най-големите в историята на Калифорния.
Но, най-лошите страхове все още не са се материализирали в разрушения и жертви.
 
За тези тогава, които не се почувстваха достатъчно разклатени, предупреждението лесно напусна съзнанието им. Както и сегашните последствия, бих ги нарекъл “късметлийски”, бързичко ще накарат
 
хората да не помнят, но не е ясно докога.
Колко от тези над 30,000 вторични труса, които ни чакат през следващите шест месеца, може да се окажат фатални?
 
Другият въпрос, който би трябвало да си зададем е, ще паднат ли стойностите на имотите и наемите в полудялата Калифорния, която освен, че е опасна, е и адски скъпа? 
 
ПРИПОМНЯМЕ