ИЗБОРИ – Роден в САЩ управлява правителство на доказали се водачи и успели българи със “западен уклон”

gerb-BulgariaТолкова изпечени аполитични експерти България не е виждала, които много добре знаят за какво става въпрос в бизнеса на Запад – жалкото е, че можем да си го позволим само за два месеца

ПОЧТИ ВСИЧКО за ВСИЧКИ В НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО 

Преобладават Западни възпитаници – трима от министрите с двойно гражданство, за Фамилията на Премиера, човек на Валутния борд – Шеф на финансите

Без уволнения с малки изключения и нови помощници

13 март 2013 г. Фатално ли е фаталното правителство на фаталната дата? Каквото и да е в лириката, то в реалността новото служебно правителство вече е факт, след като никой от възможните по закон управляващи твърдо не поиска собствените си управлявани в България, а твърдо даде заявка за цялата власт, която по Конституция и просто ей така по принцип е “на народа”. След като никоя доминираща политическа сила даже и не спомена, че има желание да управлява страната до парламентарните избори на 12 май, президента “закла” политиците, като избра нов служебен кабинет, като гарантира че той е съставен от експерти и професионалисти в работата си. А когато внимателно се разгледат автобиографиите на новите министри става ясно, че наистина 

толкова изпечени аполитични експерти, които много добре знаят за какво става въпрос в бизнеса на Запад – България не е виждала! Наистина жалко, че можем да си го позволим само за два месеца и след това пак в “политическата помия”! Добре, че нищо няма да зависи от нас в чужбина!

Престижната Западна аристокрация се редеше около масата България претрупана с апетитни наши ястия, сервирани от нашенски бакшиш-полит-трегери, гледаше бокс и слушаше класическа музика. Да Винчи спокойно рисуваще Мадоната, заедно с нея сладко опитваха добре приготвени български манджи от добре очуканите български домакини. И така до ден днешен ... Карикатура: Анатоли Станкулов

Престижната Западна аристокрация се редеше около масата България претрупана с апетитни наши ястия, сервирани от нашенски бакшиш-полит-трегери, гледаше бокс и слушаше класическа музика. Да Винчи спокойно рисуваще Мадоната, заедно с нея сладко опитваха добре приготвени български манджи от добре очуканите български домакини. И така до ден днешен … Карикатура: Анатоли Станкулов

До момента също няма данни за нито един от министрите, че е бил агент на Държавна сигурност и че има силно изявена политическа принадлежност. Но пък всеки един от тях има ясни и конкретни задачи за изпълнение. Общо взето улицата ги избра от улицата, подредени от президента, а не от партийните централи, като очаквано и естествено това временно правителство ще бъде критикувано от неискащите и неможещите полит-трегери, които отхвърлиха временната 2-месечна експертна динамична ограничена власт в труден момент, за да се борят за 4-годишната цяла безкрайна лежерна власт. Онова, което това правителство ще направи ще бъде омаловажено и от народа, който го докара, и най-вече от нехранимайковците, кой платен и организиран от политиците, кой безработен и гладен с надежда за “светло бъдеще”.

Реално, това правителство е крахът на охудавелите протестиращи по улиците и победа за професионалистите! Може би победа и за охранените дебелосери в офисите в България и по Света, които подреждат пъзела! Каквото и да е – сега е шансът да разберем дали експертът е експерт и професионалистът е професионалист! Макар и за кратко, ако си добър – то няма да изпуснеш шанса да го докажеш! Пък и дори да си тръгнеш, но с вдигната глава и надсмивка!

Тъй като нито един от посочените от президента не е издигнат от улицата и техните искания остават в историята – няма промени на политическата система, конституцията, изборния закон, … На всеки вече е известно, че над 80% от народа подкрепя исканията на протестиращите за промяна на политическата система – и К’во?

Когато двама големи си мерят отпред “гегите” – не слагай между тях твоят заден “тупан” … ако те самите вече не са си го избрали …

На всеки вече е известно, че вече ни задраскват от картата на ЕС и Света, с визови режими, финансови и законови претенции, като така си оправят техните игри и зони на влияние, без да са се оправили самите себе си.

Добре облечен, мазен жаден поглед, широкопола шапка и кожена яка .... и пиленцето чака и носи сиренце.България изнася предимно необработени материали, минерални горива и масла. В същото време, има трайна тенденция на ръст в потреблението на храни от внос за сметка на родното производство. Карикатура: Анатоли Станкулов

Добре облечен, мазен жаден поглед, широкопола шапка и кожена яка …. и пиленцето чака и носи сиренце.
България изнася предимно необработени материали, минерални горива и масла. В същото време, има трайна тенденция на ръст в потреблението на храни от внос за сметка на родното производство. Карикатура: Анатоли Станкулов

Забравихте ли така сладката думичка за Световния капитал – “КРИЗА” – Световна, местна, финансова … бла, бла, бла! Чиста проба “3та св, война”, но безкръвна, за което им свалям шапка, и си слагам очилата за да преброя нулите в банковите им сметки и как “случайно” броят на милиардерите и конгломератите по света се увеличили по време на “криза”. Нема Изток – Нема Запад – има само стратегически и финансови дългосрочни интереси на супер едрия бизнес,

който няма националност и политически цвят, а само го променя на милите жадни за работа работници и политиците жадни за власт. Хубавото е, че по всичко изглежда, че тези хора знаят точно това – как работи големият бизнес, и още по-важното – как да се пазят от него!

Е сега е време да ме наречете “левичар”, “либерал”, та даже и “комунист” – може и “лаладжия” – ваша работа, но първо се вижте в огледалото, въпреки че статуквото ви в момента ви устройва, и можете да хапнете, да пийнете и да се поразходите, ако има време, което контролира друг. Политиката не ми е слабост, но определено е добър ориентир, който е пряко отражение на процесите в бизнеса. Това временно българско првителство е поредното доказателство – идва “дюшиш” и дава време за преразпределение на “пулчетата” от Световните играчи на “таблите” в стратегическите направления, и най-вече в Енергетиката (спомнете си че всичко тръгна и завърши с нея: Цирк “България” продължава турнето в Родината си.)

Като по този начин управляващите седнали в удобните партийни фотьойли културно приспаха народа в палатките “по закон и Конституция” и го оставиха “на холд” (в позиция “обща готовност”), докато яхнат удобните депутатски кресла в Парламента и Министерствата след по-малко от два месеца.

Но това правителство е избрано и за да си свърши професионално работата, било то само за два месеца, за да оцелее България поне за малко, ние трябва да им дадем малко доверие поне в началото, защото бързо ще разберем за какво иде реч.

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на служебното правителство със служебен министър-председател и министър на външните работи Марин Райков.

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на служебното правителство със служебен министър-председател и министър на външните работи Марин Райков.

Президентът Росен Плевнелиев издаде един указ за назначаването на служебното правителство със служебен министър-председател и министър на външните работи Марин Райков, съобщиха от прессекретариата на президента. С друг втори указ държавният глава разпуска 41-то Народно събрание на 15 март и насрочва избори за Народно събрание на 12 май. Но, президентът издаде и трети указ, който не се коментира особено в България, но най-вече вълнува нас българите в чужбина, указ с който Кастрацията на българите в чужбина бе потвърдена и от този президент.

Но, нека се върнем към временните управляващи и да видим кой кой е и какво каза в първите си изявления.

Назначеният с указ на президента на Р България министър-председател и министър на външните работи Марин Райков представи състава на ръководения от него служебен кабинет с трима са зам-министър-председатели, съобщиха от Министерски съвет (МС).

Роденият в САЩ нов служебен премиер на България Марин Райков изрече простичко на английкси: “it’s simply business as usual” 

Raikov

Марин Райков

Премиер: Роденият във Вашигтон 17 декември 1960г. дипломат от кариерата Марин Райков ще бъде начело на служебно правителство в България. По онова време в САЩ баща му Райко Николов е започвал своята дипломатическа кариера като прес- и културно аташе в българското посолство.

През периода 1970-1990 г. Райко Николов е един от най-авторитетните дипломати на тогавашната Народна Република България.

“Парижки години” е едена от книгите, която разказва за дипломатическата служба на бащата на новият премиер. “Синът ми Марин Райков не се нуждае от съветите на един пенсионер. Нека да дадем спокойствие на служебния кабинет да работи,”, препоръчва днес Райко Николов.

Последователно е бил посланик в Кувейт, Йемен, Италия и Югославия, както и при службите на ООН в Женева. Най-трудните му години са през втората половина на 80-те години в Рим по време на процеса срещу Антонов за атентата срещу папата. Райко Николов е живата история на дипломацията ни – 40 години е в апарата на българската дипломация, ръководен от 4 министри на външните  работи: в правителството на Вълко Червенков – Минчо Нейчев, след него – Карло Луканов, следва Иван Башев и накрая Петър Младенов. През всичките 40 години, като дипломат Райко Николов той е бил действащо лице, а не просто страничен наблюдател в редица трудни ситуации, исторически за света и България моменти, останали като студени факти в аналите на ХХ век.

Връзката на семейството с политиката е от повече от век – прадядото Райко Петров е депутат в 13-ото народно събрание, което през 1907 г. приема 1-ия закон за дипломатическата служба. 13-годишно момче Мартин Райков остава без баща си, по това време посланик на България към ООН в Женева, и започва да учи в пансион в дълбока френска провинция.

24-годишен Марин Райков през 1984 г. завършва Международни отношения в Икономическия университет в София, а професионалната му кариера в Министерството на външните работи започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа”. Започнал 27-годишен в ситемата на Външно Райков бе два пъти посланик във Франция, последно от 2009г. до сега, както и 1-ви Секретар в Белград. Франция отказваше дълго време агреман за посланик на Марин Райков, заради данни за шпионска дейност на баща му – Райко Николов, посочен за агент на КГБ и ДС с псевдоним Виноградов, както тръби френската и българската преса, заради което е обявен за персона нон грата от Париж. Във френската столица посланик Райков работи за първите срещи на Бойко Борисов – тогава гл. секретар на МВР, с Никола Саркози – тогава вътрешен министър на Франция. “Впоследствие съм се старал да бъда полезен. Вярвам, че хората с европейска ориентация следва да дадат на премиера Борисов възможност да постигне нещо добро за страната.” Райков обвързва евроатлантизма и прави избора си да работи за партия ГЕРБ.

Той заема поста зам-министър на външните работи в две правителства – дясноцентристкото правителство на Иван Костов между 1998 и 2001 г. и отново през 2009-2010 г. при управлението на Бойко Борисов.

Като зам. външен министър в екипа на Иван Костов през 1999 г. Марин Райков поема първия телефонен разговор и отказва на посланика на Москва у нас за коридор за руските самолети в разгара на войната с Косово. По-късно в книгата си “ Да водиш модерна война” Уесли Кларк, по онова време главнокомандващ силите на НАТО в Европа, подчертава, че с тази си позиция България и Унгария са предрешили хода на войната срещу МилошевичИмето на Марин Райков се свързва по това време и с възможно най-големия гаф на външната министърка Надежда Михайлова – това, че външното ни министерство проспа ареста на българските медици в Либия в началото на февруари 1999 г.

Марин Райков бе ръководител на външната политика при управлението на Българската социалистическа партия (БСП) – основната опозиционна сила. Марин Райков е преподавател по „Дипломатическа практика” в НБУ, член на Съюза на българските журналисти и на Българската асоциация по международно право. Владее френски, английски и руски. Женен, с две деца.

Премиерът на служебното правителство в България Марин Райков днес обеща да организира свободни и честни избори през май, както и да осигури финансовата стабилност на страната, предаде АФПРайков обеща вотът да бъде „демократичен и прозрачен”. В тази връзка той обяви намерението си да създаде изборен борд, в който да вземат участие представители на основните партии и на протестиращите, за да следят за нередности по време на организацията на предстоящите на 12 май избори … в България.

ПОЧТИ ВСИЧКО за ФАМИЛИЯТА РАЙКОВ и ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ от БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ с НЕЙНОТО УЧАСТИЕ и ИНТЕРВЮ за РЕВОЛЮЦИЯТА В ПРАГА, ТОДОР ЖИВКОВ, СПИНа в Либия, ПАПАТА, ВАШИНГТОН – ВИЖТЕ ТУК: Наш американец – зам-министър във Външно

МИНИСТЪРЪТ НА ВАЛУТНИЯ БОРД ЩЕ ПАЗИ БОРДА ДА НЕ ПАДНЕ “ЗАД БОРДА”

Икономиката ще отбележи ръст от 1-1,5% тази година. Това прогнозира новият финансов министър в служебното правителство Калин Христов (дясно), като пое поста от Симеон Дянков (ляво). Бившият подуправител на БНБ не даде конкретен отговор, но подчерта, че правителството ще работи в рамките на разписания бюджет.

Икономиката ще отбележи ръст от 1-1,5% тази година. Това прогнозира новият финансов министър в служебното правителство Калин Христов (дясно), като пое поста от Симеон Дянков (ляво). Бившият подуправител на БНБ не даде конкретен отговор, но подчерта, че правителството ще работи в рамките на разписания бюджет.

Един от “бащите” на валутния борд Стив Ханке: „Познавам го от много години и мисля, че той е отличен избор. Христов е първокласен човек. Който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница!”

Като ключова фигура в състава на служебния кабинет определи  премиерът Райков поста на министър на финансите. Той се заема от Калин Христов. Г-н Райков отбеляза спокойствието си, че финансовата стабилност ще бъде поверена на подуправителя на БНБ.

Министър на финансите : Калин Христов намали прогнозата за икономически ръст на 2013 г., с което бе подчертано тежкото положение в най-бедната страна от ЕС. „Това е условно, имайки предвид, че еврозоната, която е ключов търговски партньор на България, ще започне да се възстановява през втората половина на годината”, каза Христов пред Агенция Ройтерс. Натрупалият целия си професионален опит в Българската народна банка (БНБ) Христов е роден през 1971 г. в Плевен. Завършва УНСС (бивш Икономически Институт) с дипломна работа на тема “Търсене на пари”, където после става гл. асистент в катедра „Финанси”. Преподавал е на доста известни личности, включително и на лидера на СДС Мартин Димитров. От 1997 до 2001 г. е експерт в дирекция „Икономически изследвания и прогнози” в БНБ. Калин Христов бе дясната ръка на бившия шеф на Валутния борд Мартин Заимов в БНБ по времето на Иван Костов (СДС, ДСБ). През 2001 г. е участвал като изследовател в проекта „Exchange Rate Issues” на централната банка на Великобритания. Сам признава, че на сърцето му са “бащата на монетаризма Милтън Фрийдман и английската система, а Лондон е негов любим град. Имал е възможността да работи няколко месеца в Bank of England и смята, че англичаните нямат равни по отношение организацията на работата си. Самоопределя се като последовател на англосаксонския професионализъм. Изпитва силен респект към “Желязната Лейди” Маргарет Тачър.

Kalin-HristovВ момента е Подуправител на управление „Емисионно” на БНБ, което всъщност е валутният борд, от 23 октомври 2009 г. Той е председател на УС на Българската макроикономическа асоциация и член на УС на Института за пазарна икономика. Христов  представлява България в Икономически и финансов комитет на Европейския съюз (ЕС), по данни на неговия началник – управителят на БНБ Иван Искров пред бТВ. Христов е все още подуправител на БНБ и в момента е в неплатен отпуск. Христов признава, че е макроикономист по образование и либертарианец по убеждение (Бел.ред. Част от либертарианците са анархо-капиталисти, други са монархисти, но повечето защитават идеята за минималната държава – максимализиране на индивидуалната свобода и дори отмяна на държавата). Автор е на множество самостоятелни публикации в страната и чужбина по проблемите на макроикономиката, паричната политика, паричния съвет, въвеждането на еврото, както и съавтор в статии и публикации на икономическа тематика. Твърди че не гледа телевизия от 15 години. Владее свободно английски. Живее на семейни начала с дългогодишната си приятелка, нямат деца и планират сватба.

“В момента няма парламент, ние трябва да изпълняваме бюджета, приет от парламента, аз не мога да променя нито бюджета, нито дефицита. Първо, увеличение на пенсиите от 1 април, което е гарантирано с 9,5%,” каза Христов.

“България не е китайската икономика, която може да си самогенерира растеж, като просто вътрешното търсене генерира повече работни. Ние сме малка икономика. Това означава, че тези, с които търгуваме и имаме най-силни икономически връзки, тяхното състояние ще има много голям ефект върху нашата икономика. И състоянието на Еврозоната и на Европа, като основен наш търговски партньор, неизбежно има силно негативен ефект върху нашия растеж, тъй като голяма част от растежа идва от износ към Еврозоната. … за последното тримесечие на миналата година, практически всички големи икономики в Еврозоната са с отрицателен растеж, т.е. тези, на които потенциално ние можем да продаваме… Тази политика, която се водеше в някои европейски страни и повечето вече са, ще използвам груб израз, фалирали. Имат проблеми с финансирането на бюджета и получават помощ от ЕС, от Международния валутен фонд при много, много драконовски условия. Тази политика не може да бъде провеждана вече. Политика на големи дефицити, на постоянно харчене от правителствата, които акумулират дълг, който в един момент пазарите спират да са склонни да финансират и тези икономики експлодират. Тази политика вече не може да бъде въвеждана по чисто обективни причини – няма кой да я толерира от гледна точка, когато имаш дългове – някой трябва да ги финансира,” каза новият финансов министър, подуправител на БНБ, отговарящ за Валутния борд пред бТВ.

“Фискалният резерв не е част от валутния борд, затова БНБ има отделни резерви и те в момента са на едни от най-високите исторически високи нива, т.е. по отношение на валутния борд няма и не може да има никакви съмнения”, пък каза финансовият министър пред БНТ. 

” ... това непрекъснато казване – ние, у нас всичко е лошо и нищо не се случва – това не е вярно. ... И правилният въпрос е защо обаче не го правим по-бързо, за да можем нашият доход да стигне 70-80% от средното, каквото е, да кажем, на Чехия, Естония и другите страни. Това е правилното. Ние не сме имали негативна динамика в тези 10 години, в смисъл, от нашият доход. И това трябва да го казваме. Единственият начин ние да забогатяваме е да имаме растеж, икономически растеж, което става с инвестиции, и то от частници – предприемачеството. И основният въпрос, и неслучайно и големият акцент в Министерство на икономиката е какво му пречи – няма конкуренция или няма достатъчно ниво на конкуренция,”каза Христов пред бТВ.

Аз нямам намерение да създавам нестабилна институционална като сменям шефът на „Митници” или директора на НАП (Данъчните). Така че можете да бъдете спокойни,”  отговори Христов на въпрос на водещия в бТВ: “Питам ви конкретно, ще кажете кои са. Но нас ни интересува Агенция „Митници”, защото е страшно важна и защото чувстваме, че има две гледни точки. Ако слушате Ваньо Танов и Цветан Цветанов всичко се събира. Ако слушате опозицията нищо не се събира, затова ви питам”. 

Водещ: Да ви върна обаче към „Митниците” един много важен въпрос. БСП предложиха преди около седмица едни точки, не знам дали сте ги прочел, дали сте ги видели, препоръки към служебния кабинет. Там има един много интересен текст – смяна на всички бандероли на тютюневите и алкохолните изделия. Смятате ли, че това е необходимо в момента да се направи? Те се съмняват, че в държавата върви някаква корупционна схема, която трябва да бъде изкоренена.
Калин Христов: Преди седмица не съм чел препоръките към служебното правителство.
Водеща: Не знаехте ли, че ще бъдете служебен министър?
Калин Христов: Няма значение, но не съм чел точно тези препоръки.
Водещ: Ето аз ви казвам. Според мен тази препоръка е много интересна и много важна.
Калин Христов: Но разчитайки на ваше коректно цитиране на тези препоръки искам да ви кажа, че всъщност този процес е започнал и тече. Всъщност конкурсът завърши за нов дизайн на бандеролите и от догодина ще има нов дизайн на бандеролите.
Водещ: От догодина?
Калин Христов: Да.

Христов поясни още, че по собствено желание няма да бъде на отчет към вицепремиера, който се смята за ресорен на финансовия министър, а на директно подчинение на премиера Марин Райков

ОДОБРЕНИЕ ПРЕДИ И/ИЛИ СЛЕД НАЗНАЧАВАНЕ  Един от “бащите” на валутния борд – професорът по икономика Стив Ханке, определи като отличен избор новия министър на финансите Калин Христов: „Познавам го от много години и мисля, че той е отличен избор. Христов е първокласен човек. Той познава много добре икономическата система на България, експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата система”, каза Ханке пред БНР. По думите му всеки, който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница.

Maria Zaharieva

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие е Екатерина Захариева се смята за най-приближеният човек до президента Плевнелиев в новото правителство. Екатерина е родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик. Завършила е Eзикова гимназия “Бертолт Брехт” в родния си град, с немски език. Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. 2001-03 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване” в Министерство на околната среда и водите в правителството на Тройната Коалиция (ДПС, БСП, НДСВ). От август 2009 г. е зам-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори в правителството на ГЕРБ: Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия. Захариева има специализации по: “Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики” по проект “За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация”, Консорциум Джейкъбс енд асошиейтс юръл Лимитид (Jacobs & Associates); по Европейско право; “Човешки права и околна среда” във Венецианска комисия в Триест, Италия; по “Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения” в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия и в Националното училище по администрация в Париж, Франция. На 23.01.2012 г. е назначена за главен секретар на Президента Плевнелиев. На 13 март 2013 г. е избрана за вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебното правителство на Президента. Владее английски, немски. Най-обсъждана за служебен премиер бe точно Екатерина Захариева, Тя бе също тази, като секретар на Плевнелиев, която покани и други експерти за министри, в т.ч. министъра на здравеопазването. Ежедневното наблюдението върху големите инфраструктурни проекти по ОП “Транспорт”, запазване на темповете в усвояване на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. и продължаване на договарянето за новата оперативна програма, отпечатването и предаването на избирателните списъци посочи за приоритети в работата си вицепремиерът Захариева.

Deiana Kostadinova

Деяна Костадинова

Министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова е вторият  вицепремиер.  При представянето й премиерът отбеляза високата оценка, която е получила кандидатурата на г-жа Костадинова от експертите в областта на социалната политика.

Деяна е родена на 26 март 1971 г. в Бургас. Завършва Английската гимназия в родния си град. Увлича се от история, от археология, но записва право в СУ и през 1994 г. вече е дипломиран юрист. Започва от Софийската адвокатска колегия, като след 4 г. печели конкурс за правозащитници на деца и заминава на специализация в Англия. Това резервира по-късно място в Държавната агенция за закрила на детето, където е последователно главен юрисконсулт и шеф на правния отдел. През 2004 г. оглавява дирекцията, която контролира как се спазват правата на детето в яслите, детските градини, училищата и социалните домове.

Пътят се кръстосва с този на президента Росен Плевнелиев в МРРБ през 2007 г., когато тя поема отдела за законодателство, оценка на риска и нередности по европейската програма “Регионално развитие” във ведомството, а той оглавява министерството през 2009-а. През 2009-та е изтеглена като съветник на премиера Бойко Борисов по социалните въпроси до 2011. Когато през юни 2011 г. минисър Тотю Младенов се разделя с единия от заместниците си, Борисов я назначава на поста. Тя поема ключовия ресор европейски фондове и пазар на труда. Има амбицията да ускори усвояването на средствата от Европейския социален фонд и да изчисти процедурата от бюрократичните пречки. Опитва да въведе електронното кандидатстване, но не успява, защото през 2012 г. Росен Плевнелиев влиза като държавен глава на “Дондуков” 2 и я прави секретар по социалните въпроси, младежта и спорта. Приема поста като голяма отговорност. Животът й е доста напрегнат, но успява да балансира обществените си ангажименти и грижите за 13-годишната си дъщеря, като обичат да обикалят исторически обекти и да пътуват и в чужбина. Владее английски и руски.

“Така че кардинални промени не бихме могли да очакваме, нито сериозни реформи, които да бъдат проведени в рамките на тези около три месеца, в които ще работи правителството. … и си поставя задачата поне в рамките на възможното да отговори на очакванията на протестиращите, да отговори на очакванията на гражданите. Така че действително обмисляме един пакет от мерки, с които да подкрепим най-уязвимите групи, но това ще зависи от възможностите в бюджета. В рамките на една седмица сме си поставили задача да прегледаме възможностите в бюджета и съобразно тях да подкрепим колкото е възможно повече групи, каза Костадинова пред БНТ. “Записаното в бюджета увеличение на пенсиите задължително ще бъде изплатено, като нека да подчертая, средно около 9% е увеличението, но това зависи от момента, в който човекът се е пенсионирал и е започнал да получава пенсия. Така че за някои пенсионери увеличението ще бъде 9.8%, за други ще бъде 2.2%. … Ще префокусираме в момента своите усилия и към една друга целева група, не само към най-ниско образованите безработни, които дълготрайно са били извън пазара на труда, но и към тези, които са с по-висока квалификация, тези, които действително биха могли да бъдат използвани от бизнеса и да доведат до икономически растеж,” допълни Костадинова. (Бел.ред. Нещо подобно в момента се извършва в САЩ – преквалифицират образовани и опитни хора, които са безработни – по-евтино и по-сигурно). “Не планирам да правя промени в административния екип, с който ще работя. Това са доказани професионалисти през годините, които са работили с всички правителства от последните 20 години,” каза новата социална министърка. “Енергийните помощи (Бел.ред. Ток, парно – това което изкара хората на протест) за този отоплителен сезон вече са изплатени. Това, което бихме могли да обмислим, пак казвам, в зависимост от възможностите в бюджета, е за еднократни помощи към тях. … Планираме, тъй като формирането на една голяма инфраструктура от обществени съвети (Бел.ред. искане на протестиращите, в които да се включат хора от улицата) навсякъде ще отнеме доста време, а има спешни неща, които трябва да се решат, планираме да започнем с обществени съвети там, където са най-наболелите въпроси, а това са енергетиката, околната среда, трудът и социалната политика.” ОЩЕ:  Деяна Костадинова: Обмисляме пакет от мерки, с които да подкрепим най-уязвимите групи, но това ще зависи от възможностите в бюджета

Iliana Tzanova

Илияна Цанова

Илияна Цанова ще бъде третият заместник министър-председател в служебното правителство и ще отговаря за управлението на средствата от Европейския съюз.  Цанова е сред най-непознатите имена в служебния кабинет, но президентът й доверява един от най-важните ресори – управлението на европарите и вицепремиерски пост. Илияна е родена е на 19 януари 1976 г. в София. Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет “Джордж Вашингтон”, САЩ. От 2001 г. до 2003 г. Цанова работи в одиторския отдел на „Делойт-България”. Има 10-годишен опит в оперирането с Евро-средства в периода 2003-2013 г., когато работи като старши банкер за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон. До 2006 г. структурира и управлява инвестиционни проекти в областта на водния сектор, железопътния и обществения транспорт, както и публично-частни партньорства. Като представител на ЕБВР Цанова е била консултант по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, структурирането на публично-частни партньорства и фискална децентрализация.

Petia Purvanova

Петя Първанова

Като исторически избор посочи г-н Райков назначаването на ген. Петя Първанова за министър на вътрешните работи, като подчерта нейната безспорна служебна биография и уникален професионален шанс в МВР. Първата жена в историята, която е министър на МВР, обясни, че е приeла поста, защото е отговoрен служител, който винаги е знаел, че работи в името на държавата. „Ще работя още и за запазване стабилността на институциите, както и на диалога с европейските и чуждите партньори”, пое ангажимент Първанова и добави, че в рамките на своето управление, ще бъде открита към медиите. “Не предвиждам кадрови промени в структурата на МВР, защото нашата основна задача е системата на МВР да продължи да работи,” заяви пред журналисти Първанова. Досега Петя Първанова е ръководила специализираната административна дирекция, която отговаря за ангажиментите на България в областта на вътрешните работи, хармонизацията на правото на Европейския съюз (ЕС), координира изпълнението на мерките и действията по Шенген и отговаря за протокола на МВР. Тя пътуваше непрестанно с Цветанов при посещенията му в Брюксел, а името й се спрягаше за директор на БОРКОР (проекта „БОРКОР” – „Център за превенция и противодействие на корупцията  и организираната престъпност” към МС). Първанова е външен човек и не е работила с оперативните служби на министерството, което я прави независима, но същевременно много добре познава системата.

Петя е родена на 12 юли 1960 година в град София. През 1978 г. завършва Немската гимназия в София. През 1991 г. Първанова се дипломира като магистър по немска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а през 1998 г. – като магистър по право в Нов български университет. В периода 1978 – 1981 работи последователно като администратор в Балкантурист (1978 – 1979), сътрудник в Държавния стенографски институт (1979 – 1980) и технически сътрудник в СИФ Бояна (1980 – 1981). От 1982 до 1991 е референт – преводач в посолството на ГДР в София. В годините от 1991 до 1998 работи като сътрудник, преводач и протокол в различни компании. В периода 1999 – 2001 г. е началник отдел “Международни връзки и протокол” в администрацията на главния прокурор Никола Филчев Борисов по време на правителството на Иван Костов (СДС). След това става зам-директор, а по-късно същата година – директор на дирекция “Международно сътрудничество” в МВР с министър Богомил Бонев.  От визитката, разпространена в сайта на президентството, става ясно, че в това си качество “осъществява общото и непосредствено ръководство на дирекцията и отговаря за цялата й дейност пред ръководството на МВР; подпомага министъра на вътрешните работи при провеждането на международната политика на  България в областта на вътрешните работи; координира, организира и участва в подготовката и изпълнението на критериите за членство в ЕС в областта на вътрешните работи. След присъединяване на България към ЕС (2007) отговаря за координацията по изпълнение на ангажиментите, произтичащи от членство. Участва в работата на институциите на ЕС и техните работни органи от компетентност на МВР; методически ръководи и контролира съответните звена в структурите на МВР по предмет на дейност; ръководи и контролира осигуряването на дейността на Работна група 23 “Сътрудничество в областта на вътрешните работи” към Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет. За времето на службата й в МВР е многократно награждавана за високи служебни резултати – с обявяване на благодарност от министъра на вътрешните работи (2002, Вътрешен министър Георги Петканов, Премиер Симеон Скаскобурготски, НДСВ и ДПС), колективна парична награда за ръководената от нея дирекция (2003 /НДСВ/ и 2011 /ГЕРБ/), почетен знак на МВР III степен (2006 г., МВР-министър Румен Петков, Премиер Сергей Станишев, БСП, НДСВ, ДПС), медал “Правосъдие, свобода, сигурност 2007 г.” – златен (2007 г., същото управление), почетно отличие на МВР “За доблест и заслуга” – I степен (2007 г.), почетен знак на МВР II степен (2009 г.), почетен медал на МВР (2011 г., МВР-министър Цветан Цветанов,  ГЕРБ). От 1 юли 2010 г. на Петя Първанова е присъдена категория А – старши комисар. По-висш в тази категоризация от нея е главният секретар на МВР, който е главен комисар. Законово не ни е ясно как г-жа Първанова е титулована със званието Генерал.

Dragomir Yordanov

Драгомир Йорданов

Министър на правосъдието е магистратът Драгомир Йорданов.  При представянето му министър-председателят  очерта изключителната му роля за поддържането на баланса между две независими една от друга власти- изпълнителната и съдебната. Драгомир Николов Йорданов е роден на 28 септември 1967 г. в София. Завършил е Френската гимназия в столицата и право в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като младши съдия в Софийския градски съд и като наказателен съдия в Софийския районен съд до края на юни 1999 г. Той е един от създателите и първия изпълнителен директор на Център за обучение на магистрати. От 2004 г. до 2011 г. беше заместник-директор на Националния институт по правосъдие (НИП). Специализирал е в Университет на Кентъки и Национален център за щатски съдилища, Уилямсбърг, Вирджиния, САЩ; в Национален съдебен колеж, Рино, Невада и Университет на Финикс, Аризона, САЩ; в Европейския съд по правата на човека в Страсбург; в Националната школа на Магистратурата на Франция. В продължение на две години (до 31 декември 2010 г.) е бил наказателен съдия в Косово, като участник в мисия на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово ЕУЛЕКС (в този период е бил в отпуск от НИП). Женен е и е баща на две деца. Владее английски, френски и руски език.

Активният диалог с Европейската комисия, съответно с националните институции – било от съдебната власт, било от изпълнителната власт в България, е една от… да не кажа най-важната задача, която стои пред Министерство на правосъдието, пред министъра на правосъдието. … И това, което касае България, следващият доклад на Европейската Комисия ще бъде, както беше известно още от лятото на миналата година, ще бъде публикуван, ще бъде издаден през месец декември, в края на тази година,” каза министър Йорданов пред БНР. … “Искрено се надявам в рамките на, така, мандата на това правителство да можем да приключим технологичната част и да представим Наказателния кодекс или проекта по-скоро за една сериозна публична дискусия в професионалните среди, в научните среди, в магистратските, адвокатурата, въобще наистина да погледнем от всички страни този основен закон за нашето общество,” каза Йорданов. ОЩЕ: Драгомир Йорданов: Работата по проекта за наказателен кодекс ще продължи. Това е едно от големите предизвикателства, които не са свързани в такава степен с политическата конюнктура

Todor_Tagarev

Тодор Тагарев

Министър на отбраната е доц. Д-р Тодор Тагарев. “Моята кариера винаги е била във или близо до структурите на Министерството на отбраната и на армията. От около 15 години работя по въпроси на мениджмънта на отбраната в страната и в чужбина. Преподавам тези въпроси и когато ми… получих предложението, нямах друг избор, освен да приема,” каза Тагарев пред БНР. “Реформи няма да очакваме. Нашата основна задача е да осигурим стабилност в управлението на въоръжените сили, в отбраната на страната. Знаете, че и… тоест. ..  някак си това не стои на публичното внимание, но ние все още имаме значителен контингент от сили в Афганистан, на две места в Афганистан, имаме представители в Мали, имаме сили, които са в готовност за действие на други театри,” допълни Тагарев пред БНР. ОЩЕ: Тодор Тагарев: Промяната във въоръжените сили продължава така, както е планирана, защото е във вярната посока

Тодор Тагарев е роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” в град Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски” в Русия, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. От 1999 г. е ст.н. сътрудник ІІ-ра степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката.

От 1982 до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС. От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски”. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като ст. н. с. от 2002 г. до 2004 г. От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната” и „Политика по въоръженията” в министерство на отбраната. От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Г. С. Раковски”. От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността” и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната. В периода септември 2009/2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт. От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел “Системни анализи и проучвания”. Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интердисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски езици. Владее английски и руски език. (Кратка биография на Тодор Тагарев на английски език).

Asen Vasilev

Асен Василев

Министър на фаталното ведомство на икономиката, енергетиката и туризма е Асен Василев. Асен е роден на 9 септември 1977 г. в град Хасково. Хасковлия отново поема поста на министър на икономиката, енергетиката и туризма след като Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов сдаде поста. В определеното от президента служебно правителство наследник на Добрев е година по-големия негов съгражданин Асен Василев, пише Хасково.нет и припомня неговите постижения. Асен е възпитаник на ГПЧЕ “ Проф.д-р Ас. Златаров“ в Хасково. В училището му се гордеят с него и защото като зрелостник през 1996 г. е първия ученик в историята на гимназията, дарил Златаровската си стипендия за отличен успех.

Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype (по-долу четете повече и любопитно за бзинесите). Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в Harvard Business School. От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

“Служебното правителство разполага само с 60 дни и няма да успее да реши всички натрупани проблеми в енергетиката и икономиката. Съвсем реалистично обаче е да приключат започнатите проверки в енергетиката и да се работи за повече прозрачност в сектора. Необходимо е също да започнем обществен дебат как най-неотложните проблеми в енергетиката да бъдат решени”, подчерта министър Асен Василев, цитиран от сайта на ведомството. 

Василев е съдружник с един от най-големите предприемачи в света и собственик на фирма за рисков капитал – Мортен Лунд, пише в-к “24 часа”. През 2009 г. датчанинът Лунд става шеф на борда в общата им компания “Евърбред”. По онова време Асен Василев е 32-годишен и вероятно знае, че приятели, партньори и конкуренти наричат Лунд “ангел инвеститор”, световен бизнес гений и суперталант, който винаги успява да надуши в какво си заслужава да се инвестира… В портфолиото си има повече от 80 успешни бизнес начинания, сред които черешката на тортата – “Скайп”.
 40-годишния Лунд разказва от Копенхаген пред “24 часа” какво мисли за новия икономически министър: “Той е гений. Аз съм един обикновен бизнес човек. Той е наистина много умен. С голяма визия. Наистина е един от най-умните хора, които съм срещал. Прекарва по 6-7 часа в четене. Знае страхотно много неща. … Ще бъде интересен министър. Може да бъде и много успешен, защото има власт. Има голяма визия и е голям ум. Това е фантастично за него. Може да накара хората да правят това, което иска, и ако идеите му са добри, може да се случат добри неща. Той е голям мислител. … Асен е един страхотен човек, с наистина страхотна визия Той е гений. Но нали знаете – с гениите понякога се работи трудно. Познавам го от 4 години и половина. Той дойде при мен… Но неотдавна заплаши, че ще ме съди… Ние просто имаме обща компания, не сме най-добрите приятели на света. … Вие имате ли приятели, които са ви плашили да ви съдят?

Рекламираната като уникална компания за ценообразуване на самолетни билети Everbread, съоснована от министъра на икономиката Асен Василев, е в крехко финансово здраве, показа справка на в. “Сега” в британски фирмен регистър. Компанията има дългове за над 5 млн. британски лири и дори да си събере вземанията от длъжниците, които са за около 46 хил. лири, няма да успее да оправи борчовете си. Паричната наличност на компанията е само около 125 хил. лири, а материални активи липсват, показва последният отчет на Everbread. От официалния сайт на компанията става ясно, че тя развива дейност в Англия, България и Сингапур, а Василев е посочен за неин президент.

Министър Василев и Павел Езекиев се оказват в спор заради друг сайт за самолетни билети lessno.com, който е основан през 2004 г. от Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев. Четиримата са сред основателите през 2009 г. и на Everbread, в която инвестира Лунд.

Василев се свързва с рисковия фонд NEVEQ за финансиране на бизнеса му, а по това време Павел Езекиев е управляващ партньор в него. Фондът отпуска на lessno.com първо 3 млн. долара и след това още 1.5 млн. и изпраща двама свои представители в петчленния борд. През 2009 г. обаче NEVEQ и съоснователят Асен Василев се скарват. Причината за спора е юридическа проверка на фонда в документите на компанията на Василев, която е показала нарушения на дружествения договор. Това дава основание на NEVEQ да поиска пълен контрол над lessno.com. Основателите около Асен Василев започват да търсят нов инвеститор, който да откупи дела на NEVEQ. Така се появява Мортен Лунд, който обаче няма пари да купи фирмата.

В края на краищата през лятото на 2009 г. NEVEQ обезсилва акциите на четиримата основатели на lessno.com – Ани Петрова, Асен Василев, Марио Сотиров и Станислав Гьошев. Прави го след консултации с юристи и след разговори с инвеститорите във фонда. Следват съдебни битки, а Василев, Гьошев и Лунд основават сходната компания Everbread.

ВРЪЗКА

Любопитна подробност е, че NEVEQ е свързана с инструмента “Джереми”, който е част от програмата “Конкурентоспособност”. Парите по инициативата се дават под формата на нисколихвени кредити или дялово финансиране от страна на някой от фондовете по “Джереми”. NEVEQ е избрана за мениджър на т.нар. рисков фонд venture capital, който подпомага стартиращите фирми. Самото усвояване по програмата не върви, но за сметка на това парите по “Джереми” се отчитат пред ЕС в Брюксел като платени, макар да не са. По “Конкурентоспособност” са усвоени 44.8% от общия й бюджет от 2.2 млрд. лв., като 400 млн. лв. от тях са именно парите по “Джереми”. Те обаче все още не са стигнали до фирмите. В края на м.г., за да бъдат спасени от загуба, тихомълком към инициативата бяха прехвърлени още толкова средства.

Ivan Stankov

Иван Станков

Проф. Иван Станков ще работи в трудния и важен за България и Европейския съюз сектор като министър на земеделието и хранитеИван Костадинов Станков е роден на 27 септември 1948 г. в с. Ружица, област Ямбол. Започнал е трудовият си път като зоотехник в някогашното ТКЗС в град Болярово, завършил е специалността „Зоотехника“ при Селскостопанската академия в София /1969-1973 г./. Става доцент в някогашния ВИЗВМ-Стара Загора през 1979 г. Доктор е на селскостопанските науки, ползва се с авторитета на един от най-известните експерти в областта на земеделието. Член е на Съвета на ректорите на висшите училища в България; на Балканската федерация по животновъдство; на Управителния съвет на БАН; на Управителния съвет на Селскостопанска академия; Научен съвет на АФ, Стара Загора и на Консултативния съвет към МЗХ. Специализирал е в аграрен колеж „Харпър Адамс” / Англия/ и в университета на град Дижон/ Франция/. Професорът кара втори мандат като ректор на старозагорското висше учебно заведение, бил е /макар и за кратко/ през 2007-2008 г. общински съветник от Левицата /БСП/ в Стара Загора. Член е на епархийския съвет при старозагорската митрополия и наскоро взе участие в църковно-народния събор, на който бе избран новият български патриарх Неофит.

Румяна е студентската любов на професора, те обявили годежа си навръх студентския празник 8 декември през 1971 г. и от тогава са неразделни. Имат двама синове. Днес 39-годишният Константин е асистент в Стопанския факултет на Тракийския университет, а с година по-малкият Георги се завърна със семейството си от 10-годишна емиграция от Канада и пак ще се занимава с музика. Той е завършил Консерваторията, свири на баскитара, контрабас и на всички струнни музикални инструменти.

Благодаря на Вас, г-н Найденов и на целия екип за всичко, което направихте за българското земеделие, за всички трудности, които преодоляхте. Стъпваме на стабилна основа. Това заяви министърът на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков на церемонията по предаване на поста в Министерството на земеделието и храните, предаде БТА. Уверявам ви, че ще надграждаме. Времето е много кратко и за това кратко време – трябва да подготвим нещата за следващото правителство. – каза проф. Станков на бившия министър Мирослав Найденов.

Kristian Krustev

Кристиан Кръстев

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е досегашният зам-министър на ГЕРБ в ресорното ведомство г-н Кристиан Кръстев. Кристиан е роден на 9 юли 1976 г. в град Ямбол, България. Бакалавър по “Икономика на индустрията” от Университета за национално и световно стопанство. Магистър по “Международни икономически отношения” от УНСС и висш специалист по „Право“ от УНСС. Специализирал е право и е завършил курс за ръководители на авиокомпании в Лондон.

“Нищо няма да спирам, всичко започнато ще се движи на максимални обороти”, това заяви новият транспортен министър Кристиан Кръстев при приемането на поста от досегашния Ивайло Московски. На въпрос какви стъпки ще предприеме в БДЖ, новият министър посочи, че срокът за приватизация на дружеството е удължен с 16 дни и той лично няма да допусне продажба на безценица. Служебният министър заяви, че ще разчита досегашният зам-министър Валери Борисов да остане в новия екип, ако кандидатурата му бъде одобрена от служебния премиер Марин Райков. Жена ще бъде определена за втори зам-министър.

Бившият вече министър Московски окачестви решението за служебен министър да бъде назначен един от досегашните му заместници като правилно (в средата на януари т.г. Кръстев замени подалия оставка като зам.-министър Камен Кичев в правителството на ГЕРБ), като така се очертава да има приемственост. “Екипът на министерството се познава добре с Кръстев. Той не е член на ГЕРБ. Не се води от политически пристрастия, взимайки решения, които касаят сектора. Сигурен съм, че професионализмът ще надделее”, посочи Ивайло Московски.

Най-интересният факт от биографията на Кръстев е дългият период от 5 години (2005-2009), когато едновременно е на държавна работа като директор на Пристанище Варна и изпълнителен директор в частна фирма, поделението в България на добилата висока популярност нискотарифната Унгарска авиокомпания “Wizz Air“. Изпълнителен директор в Унгария е Йозеф Варади, бивш шеф на националния им превозвач “Малев”, както и търговски директор за Централна и Източна Европа на компанията на американската “Проктър анд Гембъл”. Другият шеф на Уиз Еър е Кристофър Колинс е и настоящ шеф на “Лайф ТВ”, която обслужва самолетите с телевизия на живо, както и бивш в американските “Джет Блу” и “Фронтиър”. Основен акционер на компанията е базираната в Аризона и Калифорния Американска инвестиционна компания “Индиго Партнърс”, която е собственик и на други две нискотарифни компании “Спирит Айрлайнс” и “Тайгър Ейруейс”. Кръстев е брат на бившата областна управителка на Ямбол от ГЕРБ Н. Пр. Д-р Таня Димитрова (родена на 20 май 1969 г. в Ямбол) която се прочу с това, че владее 6 езика, 4 от които мъртви – латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки. Димитрова е бивша медицинска сестра, на сайта на посолството на Р България в Хърватия пише, че е завършила също теология, журналистика (репортер 1995-98), право и икономика. В момента тя е Ръководител на мисията – посланик в Хърватия, колежка на служебния премиер Райков. Хърватия ще влезе в Европейския съюз тази година без механизъм за сътрудничество и проверка, какъвто беше наложен на Румъния и България. Нашата страна подкрепи влизането на бившата Югославска република в ЕС, въпреки че България ще загуби едно Евро-депутатско място заедно с още 11 държави, за да се освободят места за евро-депутати от Хърватия.

Работна характеристика на Кристиан Кръстев

Работодател Длъжност Период
вестник „Време“, Ямбол „Човешки ресурси“ 1998 – 2003
МТИТС мл./ст. експерт в дирекция КПКП декември 2003 – февруари 2004
МТИТС директор на дирекция КПКП март 2004 – февруари 2005
Летище Бургас“ ЕАД председател на Съвета на директорите април 2004 – декември 2005
„Уиз Еър България Еърлайнс“ ЕАД изпълнителен директор и член на Съвета на директорите декември 2005 – ноември 2010
„Пристанище Варна“ЕАД председател на Съвета на директорите декември 2009 – януари 2013
„Флайинг Карго България“ ООД/FED EX BULGARIA/ управител януари 2011 – януари 2013

Nikolay Miloshev

Николай Милошев

Министър на образованието, младежта и науката е проф. Николай Милошев.  Като уважаван представител на академичната общност беше представен г-н Милошев от премиера Марин Райков. Чл. Кор. Проф. Николай Милошев е зам.-председател, изпълняващ длъжноста Председател, и главен научен секретар на БАН. Роден е на 4 юни 1959 година в София. Завършва математика и физика в Софийския университетСпециализирал е във Финландия и Франция. Автор е на много публикации в страната и в чужбина. От 2002 г. е директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Най-важният ми приоритет е да запазим стабилността, с която върви Министерството на образованието, младежта и науката, защото в средното образование предстоят матури и изпити и те трябва да преминат по нормалния ред и без притеснения. Това каза министърът на образованието, младежта и науката от служебното правителство – член-кореспондент проф. Николай Милошев, след като прие поста от досегашния образователен министър акад. Стефан Воденичаров. Геологът припомни проблемите, които имаше в научните среди малко преди падането на кабинета на Бойко Борисов. 

Julian Popov

Юлиан Попов

Министър на околната среда и водите е Юлиан Попов, който от 1994 г. живее в Лондон, кьдето получава Британско гражданство.

Екоминистърът е брат на Стефан Попов, който е бивш шеф на “Отворено общество (България)“, основана от Джордж Сорос и сегашен на Риск Монитор. (д-р Стефан Попов (1957) е завършил СУ “Св. Климент Охридски” (1985). Доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк (1996). Програмен директор в Центъра за либерални стратегии (1996-2004). Председател на Настоятелството на Институт Отворено общество (2000-2006). Има специализации по конституционна политика (Виена, 1994 и Фрибург, 2003), международна сигурност (Вашингтон, 1999).)

Както казва брат му Стефан, Юлиан е роден за министър. Защото разбира обществения живот. Има широка стратегическа перспектива на мислене и е брилянтен комуникатор. Как при това положение президентът Плевнелиев да не го покани в служебния кабинет? Хем се знаят отдавна. За целта обаче първо Юлиан трябва да се откаже от британското си гражданство. И казва, че го е направил още на 7 март.

Юлиан се ражда на 21 септември 1959 г. на пъпа на София. Родният апартамент от баба му е на “Патриарха”, до “Витоша”. Още в 1-ви – 2-ри клас, заедно с 2 години по-големия си брат Стефан, трошат прозорците в цялата махала. Веднъж обаче Анчо, както Стефан кръщава брат си, отнася здрав шамар заради потрошени стъкла, раказва любопитни подробности от живота на новия еко-министър в-к Труд.

Юлиан учи в нормални гимназии в столичния център. Съученик и близък приятел и до днес му е културологът Георги Лозанов. После записва българска филология в Софийския университет. В началото на 80-те години прави 1-та частна художествена галерия по соцвреме – в апартамента на фамилията в “Дианабад”. Предлагат се и картини на младия логически математик и бъдещ основател на НАТО-клуба в Бългаерия и външен министър Соломон Паси, а баща му, философът проф. Исак Паси, идва специално да си купи произведения на сина си. По това време организира и поетически сбирки с млади алтернативни поети.

В средата на 80-те Юлиан се жени за Ирина Баткова – първа братовчедка на Тодор Батков. Сегашният мастит бизнесмен по онова време тормози по комсомолска линия неправоверните ученици от Софийската математическа гимназия. Мнозина от които вместо идеалите на развития социализъм, прегръщат упадъчната музика и алкохола, както си спомня сегашна преподавателка от Алма матер.

Вторият брак на Юлиан е с Таня Бризби – англичанка, чиято майка е българка, но още от Втората световна война живее във Великобритания. Запознава се с Анчо през 1991 г., а от 1994-та заживяват в Англия. Всъщност Таня не обича да го наричат така. Въпреки че галеното му име е почти нелегално – използва се само в много тесен семеен кръг, днес вече е почти напълно отменено. През 1995-а Юлиан и Таня се женят и вдигат пищна сватба – с десетина кумове според древните английски обичаи. Сред кумовете са Дими Паница и представителят ни в ООН Стефан Тафров.

Юлиан и Таня имат двама синове – Джордж и Александър, които сега учат в едни от най-скъпите Лондонски гимназии. Но… не знаят хич български. Майка им Таня завършва суперпрестижния оксфордски колеж “Крайст Чърч”. Занимава се с банкерство, в бордовете е на няколко британски компании. У нас през 1991-1994 г. идва като консултант по приватизацията и е много близка с премиера Филип Димитров. Тогава научава и български.
Юлиан пък дълго време е консултант на ЕС и на британски образователни програми за новите демокрации. През 1991 г. е сред създателите и първи изпълнителен директор на Нов български университет. В последните десетина години работи за голямата “Европейска климатична фондация” (European Climate Foundation), която работи и с Щатската фондация в България “ТАЙМ“. Лобира пред източноевропейските правителства за политики за енергийна ефективност.

Освен това Юлиан Попов е шеф на борда на “Българското училище за политика”, председател на УС на фондация “Елизабет Костова”, член на борда на Американския университет в Благоевград. И, разбира се, утвърден публицист. Сигурно сте чели негови анализи в “Труд”.
Като малък Юлиан е запален плувец, а на зряла възраст страстта му към водата става по-луксозна. Цяло десетилетие в Англия преследва яхти. Дотолкова е добър в далечните плавания, че и сега, уверява брат му, може да стигне от България до Острова с яхта. Поне в близките 2-3 месеца обаче това няма как да се случи.

Дядото и бабата на Юлиан по майчина линия са музиканти. Той е виолончелист и се казва Иларион, племенник на предводителя на борбата за независима църква от ХIХ век Иларион Макариополски. Тя е Надежда Маркова и е цигуларка. Двамата отиват през 1919 г. да учат във Виенската консерватория, но дядото получава частична пареза на крака и през 1923 г. се връща у нас. Завършва право, дипломация и икономика. Освен това знае латински и гръцки. Бабата рисува. В къщи се правят концерти.

Бабата по бащина линия е Мария Янтовска – варненка. Умира да дразни дивия сталинистки социализъм с широкополите си шапки. И тя музикантка, прекарва цели 10 г. като корепетитор в ГДР.

Дядото по бащина линия е Стефан. Той е син на Георги Рафаилович, православен свещеник в Дубровник и Будва. Иван Вазов като просветен министър го кани да преподава латински в Софийската семинария и той се връща в родината. Дядото Стефан е бизнесмен авантюрист. Върти финансови операции из Варна, Одеса и в района на Донбас. Привърженик на идеите на Ал. Стамболийски, след Септемврийското въстание през 1923 г. лежи по каторги. Прадядото по майчина линия пък е автор на проекта за трудова повинност – въведените още от Стамболийски Трудови войски. Така безенесарската биография на целия Юлианов род пази фамилията от репресии при смяната на режима.

9 септември 1944-та заварва прадядото Стефан като собственик на фабрична сушилня в с. Бенковски, Пловдивско. Бащата на Юлиан цял живот крие от синовете си, че в семейството има национализирана индустрия – признава им едва през 1992 г. Но идва реституцията и им връщат фабриката и още доста имоти. Заради новия режим е сменена и фамилията – от Рафаилович, на Попов. Все пак югославското “-ич” не е политически коректно в годините, когато НРБ застава чинно зад СССР срещу Тито.

Майката на Юлиан – Юлия, е родена през 1930 г. В гимназията я наклеветяват, че рисува пречупени кръстове и така я спъват да учи. Работи по строителни лаборатории и заболява като баща си от пареза на крака. Бащата Георги Попов завършва френско училище, Американския колеж в Симеоново и строително инженерство във Виена. Знае 6 езика, включително редкия за 70-те години английски.
Дядовците, бабите и родителите на Юлиан вече не са между живите, завьршва публикацията за новия еко-министър в-к Труд.

Юлиан Попов създава 1-ия български блог за актуални политически публикации. Негови статии за европейска политика, разширяване на ЕС, енергетика и устойчиво развитие са публикувани във водещи международни издания, като BBC, Al Jazeera, „The Independent“, „EU Observer“, „The Scotsman“ „Gazeta Wyborcha“, „Dziennik“ и др.

Запазване на ефективното и стабилно функциониране на институциите – това е основният приоритет пред новото правителство, обясни новият министър на околната среда и водите Юлиан Попов пред Дарик Радио. Попов определи Министерството на околната среда и водите като „перфектна организация”.” Друг е въпросът дали гражданите и експертите са съгласни с една или друга позиция, но вътре работи много добре”, каза още той.

„Смятам, че този протест беше основателен и продължава да бъде. Големият проблем обаче е какво е неговото основание. Мисля, че когато разговаряме за протестите, непрекъснато объркваме няколко неща. Едното е гражданският протест, другото е исканията на гражданските организации, и, третото, са икономическите интереси. Три напълно легитимни неща, които обаче в нашето съзнание объркваме. Аз мисля, че хората се почувстваха много неуверени и не наясно накъде върви държавата, нямаха доверие в политическия процес и в собственото си бъдеще. Това е един много сериозен проблем. В условията на европейска и световна икономическа криза натискът върху нагласите на хората е много силен, ако не им се вдъхне увереност тревогата е много голяма и те излизат на улицата”, отбеляза Попов.

Nikolay Petrov

Николай Петров

 Полк. проф. Николай Петров, шеф на реанимацията на ВМА (бивша Военна болница), един от лекарите, които прекъсна отпуската си, разбирайки, че в реанимацията в бургаската болница се нуждаят от помощ и заминава на място, след атентата срещу граждани на Израел и Бългаиря на летище Сарафово, носител на наградата „Лекар на годината 2012“, е назначен за министър на здравеопазването. “За мен това дойде като гръм, това предложение, беше много аргументирано и лично от президента г-н Плевнелиев. Неговият главен секретар, г-жа Захариева се обади и бях поканен на среща, разговарях с нея, разговарях с него. Въпросът беше поставен пред мен като един дълг, който трябваше да изпълня. Аз съм от тая категория хора, не искам да се изкарвам жертва, но това е една отговорност, която реших да поема. Не, не съм искал време (за размисъл). Вярвам му на сто процента,” каза д-р Петров пред бТВ. ОЩЕ: Николай Петров: Нашата работа ще бъде насочена основно към по-добър синхрон между субектите и обектите в здравеопазването

“Няколко неща има изключително важни, първото е работа, много активна, защото до края на месеца трябва да бъде факт така наречената комисия по лекарствата, която ще се занимава, това ще е постоянно действащ орган, трябва да бъде уточнен и финализиран нейният състав . Тя ще допринесе с това, че е постоянно действащ орган за по-бързото движение на разрешителни за лекарства, за реимбурсиране от НЗОК, както и по-бърза реакция при промяна в цените в референтните държави. Нали знаете, че има една група референтни страни от ЕС, които . . .С чиито цени се съобразяваме ние. Точно така, и реакцията ще бъде много бърза, тоест това ще бъде оперативен орган. Работа по две стратегии за здравната система на страната, 2014-2020, както и концепция за здравната инфраструктура.

Vladimir Penev

Владимир Пенев

Министър на културата е актьорът Владимир Пенев.

Владо е роден на 24 октомври 1958 г. в София и изпълнява роли в киното, телевизията и театъра. Самият Пенев обясни преди няколко дни, че ще съчетава министерската работа с актьорството. Той играе сега в 10 постановки на 4 сцени. Участва и в два нови сериала, които ще тръгнат по БНТ.

Баща му е покойният Никола Пенев, журналист от вестник „Земеделско знаме“. Средното си образование завършва в 8 СОУ „Васил Левски“. От 1982 г. е Магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Николай Люцканов с асистент Маргарита Младенова, ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

От 1985 до 1992 г. е в състава на Младежкия театър в София. След това е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“. От 2003 г. играе в състава на Малък Градски театър зад Канала. Той изпълнява ролята на Плужека във филма „Дзифт“ от 2008 г.

Измежду многобройните му награди са „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“, Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на К. Илиев с режисьор М. Младенова, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Г. Дюлгеров. През 2010 г. печели Аскеер за поддържаща роля в „Приятнострашно“.

Има една сестра. Разведен е и има дъщеря на име Яна.

„Стреснат, трогнат и очарован” се чувства актьорът Владимир Пенев в първите минути като културен министър. „Приемам този пост като лично изпитание”, заяви Пенев при приемането на поста от досегашния министър на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА.

Думите „морал”, „чест” и „достойнство” липсват от българските медии и българското общество, те не само не се употребяват, но и не означават нищо. Моята задача като министър на културата дори и за два месеца е да се опитам да ги върна, обеща новият министър. 

„Знам, че и ти като мен се вълнуваш, но няма страшно. Били сме отличници и ще продължаваме да бъдем,” каза Рашидов и подари на приемника си и атлас, защото обича да пътува, а в близките месеци няма да има такава възможност. “Няма да се обърна с “господин министър” към Владо – той е наш събрат, артист, а и цялото ми семейство сме му фенове. Желая му здрави нерви и устойчивост, защото държавните учреждения са трудни места – там се решават проблемите на хората. С ръка на сърцето заявявам и вярвам, че оставям Министерство на културата в едно добро състояние, като успяхме да върнем интереса към българското кино вместо към чалгата”, подчерта Вежди Рашидов.

Веднага щом получава предложението от президента Росен Плевнелиев да стане министър на културата, Владо звъни на актрисата Марта Вачкова и я пита какво мисли за това, разказва репортаж на в-к “24 часа”.

“Ще ти донесе още повече завист, още повече интриги, готов ли си за това?”, отвръща му актрисата. Тя е една от най-добрите му приятелки още от общите им студентски години. Неговият отговор е кратък: “Който ме обича, той ще ме обича въпреки това. А този, който не ме обича, няма да ме обикне заради това. Ако сега не мога да се натоваря, когато съм в разцвета на силите си, кога?”

“Казах му, че има много малко време- само два месеца, а очакванията на хората са големи. Но и Владо, и аз имаме големи симпатии към Росен Плевнелиев. Така че реши да стане министър и аз абсолютно го подкрепям”, разказа Вачкова.

Двамата с Пенев се познават от времето, в което са в един курс във ВИТИЗ…. и не след дълго 20-годишни стават гаджета. Разделят се след време, но и досега са големи приятели, завършва репортажа на вестник “24 часа”.

“Познавам Владо от толкова време и през всичките тези години нищо не го е променило – пари, слава, любовта на публиката“, каза още Вачкова.

Peter Stoichev

Петър Стойчев

Министър на физическото възпитание и спорта е многократният шампион по плуване Петър Стойчев.

Пепи е роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Малкият Петър започва да плува едва 6-годишен в Смолян. В периода 1994-1998 г. той е в Русе и в тогавашния клуб “Боян Боев” (днешния “Ирис”) постига първите си международни успехи (6-то място на 5 км на европейското във Виена през 1995 г.). Идва и моментът на голямото му израстване в “Левски”. Показателно е, че цялата кариера на Стойчев в елитния спорт е пример за добър маркетинг и реклама. Затова има и имидж на шампион, който освен да побеждава понаправи и пари дори от спорт като плуването, който е изключително слабо комерсиализиран.

Стойчев е най-успелият български плувец. Носител е на световната купа по плувен маратон за 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 г.а – 11 поредни години. На 23 юли 2011 г. Петър Стойчев става световен шампион в плуването на 25 км в открити води на Световното първенство по плувни спортове в Шанхай. От стартиралите 33 плувци 16 се отказват и не завършват състезанието поради високата температура на водата (30,9 °C). На Петър Стойчев принадлежи световният рекорд за преплуване на протока Ла Манш, поставен на 24 август 2007 г. Стойчев тръгва в 12,00 часа българско време от “Шекспир Бийч” в Дувър в посока към френския бряг Кап Брюне. Той е първият, преплувал протока за време под 7 часа. Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ) – елитарен клуб на най-бележитите спортисти.

Петър Стойчев е почетен гражданин на аржентинския град Виедма. Кметът Хорхе Ферейра издава декрет (постановление), в който подробно описва успехите му: “…За нашия град Виедма е огромна чест присъствието на този забележителен плувец, чиито успехи са безпрецедентни в историята на неговия спорт...”

Петър Стойчев е избран за най-добър плувец в света в най-мащабното гласуване на сайта на Световната асоциация по плуване в открити води за 2009 г.

На 24 октомври Родопският исполин, както наричат Стойчев в плувните среди, ще навърши 37 години. Бързото назначение във властта сложи край на забележителната му спортна кариера. Сам го обяви на първата си пресконференция като министър, на която представи и заместниците си – великият гимнастик Йордан Йовчев и Иван Ценов, който остава на поста, на който бе и в предишното правителство.

Преди да стане министър, Стойчев се подготвяше за световното в Барселона през лятото. Планираше и опит за нов рекорд в Ламанша, където времето му бе подобрено преди половин година от австралиец. Със сигурност обаче за родения в Момчилград голям спортист най-тежкият маратон предстои. Независимо, че мандатът на служебното правителство е силно ограничен във времето, Стойчев смело седна в горещия стол, пише журналистът на Труд Николай Кръстев, който е и гл. редактор на единственото плувно списание в България и наш добър приятел и подкрепител на Булгарика.
И нагази в дълбоките води на властта, продължава репортажът за Пепи Стойчев.
Назначението му продължи наложилата се в последните две правителства практика след успешния министър Васил Иванов-Лучано (който никога не е спортувал!) спортът да се управлява от спортни хора (Весела Лечева и Свилен Нейков). Но за разлика от петкратната световна шампионка по спортна стрелба и треньора на олимпийската шампионка Румяна Нейкова, плувецът няма административен опит. Лечева беше депутат и активен член на ръководството на БСП, а Нейков – наставник на националния отбор и преподавател в Националната спортна академия.

Няколко години Стойчев е в Управителния съвет на Българската федерация по плувни спортове. От лятото на миналата година е и председател на плувен клуб “Левски”. Има и офицерски пагон в МВР. Сега спешно напусна отвсякъде, за да стане министър на спорта. Природно интелигентен и начетен, Стойчев е един от най-добре говорещите родни елитни спортисти пред медиите и на публични събития. 
През есента на 2012-а Стойчев даде и сериозна заявка за навлизане в бизнеса. Заедно със свои партньори внесе документи и мащабен проект за модернизация и развитие на комплекс “Спартак”, с който се включи в конкурса на Столичната община за дългосрочна концесия на басейна.

Спокоен и уравновесен, Стойчев понякога е и прекалено прям и директен при общуването, което невинаги му печели приятели. Вероятно като министър ще съумее да се предпази от контакти с хора, които да му носят само негативи.

Стойчев би могъл и да стане успешен министър. Не го е страх от дълбоката вода. Но ще му стигне ли времето да преплува до другия бряг? Тръгна като голям шампион, дано финишира като добър и полезен управленец.

Roman Vasilev

Роман Василев

Структурата на новия Министерски съвет включва и министър  за развитие на електронното правителство, като поста заема Роман Василев. Премиерът Райков отбеляза изключително тежката и сложна задача пред министъра, който трябва да ускори стартиралия процес по създаването на електронно правителство. “Значи задачата, която съм поел, е да развием плана за развитие на електронно правителство в България. … И целта на това, което целим в следващите два-три месеца е именно планът да бъде установен. Ново допълнително постоянно министерство в следващия кабинет ще бъде решено от “последващото правителство, но надявам се, че това ще остане като фокус в държавата. …Значи в момента не може да се правят структурни промени в държавната администрация …” каза Василев пред Нова Телевизия. “Това, което чух, има плюсове и минуси, защото много от нас не знаят какво се съдържа в електронното правителство, типове услуги, типове информация, как може да бъде подавана обратна връзка. Една от основните цели на електронното правителство е именно да предостави тази платформа за комуникация в двете посоки. Другото, което всички искаме да се случи, е в самата администрация, говорим държавна, общинска и местна, предоставянето на… подаването на искане за информация, нейното получаване от първоизточника да става по електронен път. … Така че това една от основните цели на електронното правителство. … Значи, разбираем е първоначалният уплах от това, че компютрите ще заместят хората. … Аз съм учил в Китай, работих в Япония. В Япония 1995-1996 г. аз вече ползвах електронни услуги в едната от общините в Токио. Побългаряване на добри практики може да бъде направено …, от които можем да се поучим. И както често казваме, не е задължително да създаваме или откриваме топлата вода, може да почерпим опит от добрите практики и това също ще бъде част от плана.” ОЩЕ: Роман Василев: Задачата, която съм поел, е да развием плана за електронно правителство в България

+++

ЕДНИ СЕ ИЗБИРАТ – ДРУГИ СЕ ПАЛЯТ

Българин бе приет в критично състояние в болницата, след като се самозапали пред президентството в София, предаде АФП. Това е 4-ият подобен инцидент в страната от началото на протестите, които доведоха до свалянето на българското правителство. 51-годишният мъж е бил хоспитализиран с 25% изгаряния, след като се е полял с нафта и се е запалил. Трима души починаха след актове на самозапалване в България на фона на нарастващия обществен гняв срещу бедността и корупцията в най-бедната страна от ЕС.

МАЙКА-ЕВРОПА РАЗДАВА МАНДЖА

Размерът на хранителните помощи, раздавани в Европа от Червения кръст, е достигнала нива, които не са виждани след края на Втората световна война. Икономическата криза излага милиони хора в ЕС на риск от бедност. България и Испания са най-засегнати, посочва „Дойче веле”. Днес Международният комитет на Червения кръст раздава храна в близо 20 страни от ЕС заради увеличаващите се нива на бедност. Само в Испания 3,000,000 души разчитат на помощ, за да оцелеят. Червеният кръст не само раздава пакети с храна, но също така помага със средства на нуждаещите се да платят своя наем и сметки за ток и вода.
„Дори хора от средната класа, които работят на едно или две места, се нуждаят от нашата помощ”, казва говорителят на Червения кръст Хосе Хавиер Санчес Еспиноса.
Според доклад на Европейската комисия младите хора, имигрантите и самотните родители са изложени на най-голям риск от постоянна бедност.
От началото на икономическата криза през 2008 година рискът от бедност се е увеличил в близо половината от страните от ЕС. В България развитието е най-драстично. През 2011 година близо половината от населението на страната е било застрашено от бедност или социално изключване.