Израелското правителство “вдигна жълт картон” на Обама и го среща с чернокожата Мис Израел

22-годишната еврейка от етиопски произход Йетиш Тити Айнав, която ще присъства на обяда в чест на Барак Обама, даван от израелския президент Шимон Перес, на който са поканени 120 отбрани гости, е настояла работната група от Белия дом, подготвяща визитата на американския президент, пише и публикува фото-колаж  The Telegraph, цитиран от сайта www.jewishindy.com.Самата Йетиш не крие възторга си от Обама:

22-годишната еврейка от етиопски произход Йетиш Тити Айнав, която ще присъства на обяда в чест на Барак Обама, даван от израелския президент Шимон Перес, на който са поканени 120 отбрани гости и ще се сыстои по настояване на работната група от Белия дом, подготвяща визитата на американския президент, пише и публикува фото-колаж The Telegraph, цитиран от сайта www.jewishindy.com.
Самата Йетиш не крие възторга си от Обама: “За мен той е пример за политик, успял да разруши бариерите и доказал, че човек може да стигне далеч, независимо от религията си, пол и расова принадлежност”.
Присъствието на Мис Израел на обяда в чест на Обама се приема с гордост от 120-те хиляди фалаши в Израел, считани от съгражданите си за “неистински” евреи заради тъмния цвят на кожата им.

Кабинетът заяви, че ще продължи политиката на застрояване на палестинските територии, само ден след като политическата криза в Израел бе разрешена след съставянето на коалиционно правитеслтво 

Коалиция очакваме и след изборите в друга малка държава – България – на 12 май 2013 г.

22-годишната еврейка от етиопски произход Йетиш Тити Айнав за Обама: “За мен той е пример за политик, успял да разруши бариерите и доказал, че човек може да стигне далеч, независимо от религията си, пол и расова принадлежност” /вижте видео/

17 март 2013 г. Новото кризисно коалиционно правителство на Израел “вдигна жълт картон” на Барак Обама по въпроса за застрояването на палестинските територии само два дни преди той да пристигне в Близкия изток, но пък първата тъмнокожа Мис Израел е подсигурена да присъства на официалния обяд в чест на президента на САЩ при визитата му в Израел идната седмица.

Днес това стана ясно, след като министър от новото израелско правителство заяви, че кабинетът ще продължи политиката на застрояване на палестинските територии, предаде Ройтерс.

Информацията идва два дни преди визитата на американския президент Барак Обама в Близкия изток, който призова Израел да прекрати строежите на жилища върху територии, които палестинците искат да бъдат част от палестинската държава. Новината потвърждава и опасенията, че новият кабинет ще бъде толкова непреклонен по въпроса за застрояването на палестинските земи, колкото бе досегашното правителство. /Бел.ред. Споровете около създаването на Палестинската държава датират още от времето след 2-та св. война, като през декември м.г. въпросът имаше сериозна дискусия в ООН и тогава България не подкрепи Палестина в Ню Йорк, когато 3 от 5-тте страни най-важни – постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха „за” косвеното признаване на Държавата Палестина. Тогава израелското посолството в София благодари на България, а от Израел коментираха „Ние изгубихме Европа”. Израелската медия Аарец написа: “Израел е оставен без никаква подкрепа от страна на Запада, с изключение на САЩ, Канада и Чехия.”/

Новината идва само ден след като политическата криза в Израел бе разрешена след съставянето на коалиционно правитеслтво от различни по възгледи политически партии, обединени от премиера Бенямин Нетаняху в последния ден даден му от президента Шимон Перес. Ако това не се бе случило Перес можеше да възложи на друг политик да се опита да състави кабинет, а можеше да насрочи и нови избори, след като няколко седмици продължиха интензивните преговори без резултат. По закон Нетаняху имаше срок до събота вечерта да състави коалиционното си правителство и той успя да направи това, въпреки разногласията между политическите опоненти, 24 часа преди крайния срок. /още подробности по-долу/

КОМЕНТАР: Нещо подобно очакваме да се случи и на изборите в друга малка държава – България, на 12 май 2013 г., когато ще бъде почти невъзможно само една политическа сила да придобие нужният процент за да стане мнозинство в Парламента и да назначи собствено правителство. Което ознчава, че балотажът е много възможен.

Президентът на САЩ, Барак Обама, ще посети следващата седмица, Израел, Западния бряг и Йордания по време на първата си обиколка зад граница на втория си мандат като президент, съобщава АФП.

Централни въпроси в обсъжданията по време на визитата ще бъдат ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия и развитието на мирния процес между Палестинската автономия и Израел.

Първата тъмнокожа Мис Израел ще присъства на официалния обяд в чест на президента на САЩ Барак Обама при първата му визита в Израел идната седмица, съобщи Хъфингтън Пост и публикува видео за красавицата. (Miss Israel, Obama Having Dinner In Jerusalem (VIDEO))

22-годишната еврейка от етиопски произход Йетиш “Тити” Айнав (Yityish “Titi” Aynaw) бе провъзгласена за Мис Израел 2013 през февруари, а емигрирала в Израел едва 12-годишна заедно с родителите на майка си, пояснява британският Гардиън.

Шоколадовата красавица е отгледана от баба си и дядо си, като фамилията й принадлежи към фалашите – етиопските евреи, чиято кожа е по-тъмна дори от тази на йеменитите – йеменските евреи. От тях беше и поп-звездата Офра Хаза ( Ofra Haza, 19.11.1957 – 23.02.2000), която изпя “Златният Йерусалим – видео, позната ни от клипа на песента “Give Peace a Chance” на Джон Ленън през 1991 г. от акцията на “Световните музиканти за Мир” и от номинацията на Офра за “Грами” през 1992 г. Популярната певица с рожденно име Бат Шева Офра Хаза загубихме през 2000 г., когато тя почина от пневмония вследствие на СПИН, което тогава е съобщено от израелската медия “Аарец” (Haaretz).

За присъствието на красивото момиче, което в момента работи като продавачка, на обяда в чест на Обама, даван от израелския президент Шимон Перес, на който са поканени 120 отбрани гости, е настояла работната група от Белия дом, подготвяща визитата на американския президент, пише и публикува фото-колаж  The Telegraph, цитиран от сайта www.jewishindy.com.

Самата Йетиш не крие възторга си от Обама: “За мен той е пример за политик, успял да разруши бариерите и доказал, че човек може да стигне далеч, независимо от религията си, пол и расова принадлежност“.

Присъствието на Мис Израел на обяда в чест на Обама се приема с гордост от 120-те хиляди фалаши в Израел, считани от съгражданите си за “неистински” евреи заради тъмния цвят на кожата им.

27 септември 2012 г. От трибуната на ООН израелският премиер Бенджамин Нетаняху показа скица на предполагаемата бомба, която разработва Иран и нагледно отбеляза с червена линия докъде Израел ще търпи продължаването й - тя преминава там, където, по думите му, ще бъдат реализирани 90% от работите по създаването на ядрено оръжие.Бенямин Нетаняху (иврит: בנימין נתניהו) е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив в семейството на професора по еврейска история Бен-Цион Нетаняху и съпругата му Цила.Бенямин Нетаняху, известен с прякора си Биби, е три пъти женен, като от настоящата си съпруга Сара има 2 деца. Макар и роден в Израел, израства в щата Пенсилвания (САЩ). Photo courtesy: EPA/JASON SZENES, всеки ден

27 септември 2012 г. От трибуната на ООН израелският премиер Бенджамин Нетаняху показа скица на предполагаемата бомба, която разработва Иран и нагледно отбеляза с червена линия докъде Израел ще търпи продължаването й – тя преминава там, където, по думите му, ще бъдат реализирани 90% от работите по създаването на ядрено оръжие.Бенямин Нетаняху (иврит: בנימין נתניהו) е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив в семейството на професора по еврейска история Бен-Цион Нетаняху и съпругата му Цила.Бенямин Нетаняху, известен с прякора си Биби, е три пъти женен, като от настоящата си съпруга Сара има 2 деца. Макар и роден в Израел, израства в щата Пенсилвания (САЩ). Photo courtesy: EPA/JASON SZENES, всеки ден

МНОГОЦВЕТНО КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО НА ИЗРАЕЛ ОБЕДИНЕНИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС

Съюзът между партия Ликуд на Бенямин Нетаняху и “Наш дом Израел” на бившия външен министър Авигдор Либерман, беше постигнат след интензивни преговори, продължили няколко седмици, с центристката партия Йеш Атид и с крайнодясната “Еврейски дом”. Последните две партии заедно държаха ключа за сформирането на правителство с мнозинство в 120-местния парламент. /ОЩЕ: Coalition math: Settlers in, ultra-Orthodox Jews out/

Нетаняху ще остане премиер, докато лидерът на новата светска центристка партия “Йеш Атид” (“Има бъдеще”) Яир Лапид ще поеме финансите на държавата. Третият основен партньор – лидерът на новата ултранационалистическа партия “Баит Йехуди” (“Еврейски дом”) Нафтали Бенет – ще стане министър на търговията и индустрията. Моше Яалон от дясноцентристката партия на Нетаняху “Ликуд” ще замени Ехуд Барак начело на военното ведомство.

Постигнатата по-рано договорка с лидерката на новата центристка партия “Хатнуа” Ципи Ливни остава в сила. Бившият външен министър ще застане начело на министерството на правосъдието и ще оглави усилията за възобновяване на преговорите за мирно разрешаване на палестинския въпрос, замразени от 2010 г. насам. /ОЩЕ: The winners and the losers of Israel’s next coalition/

Имаме достоверна информация, че атентатът в Сарафово е извършен от

Имаме достоверна информация, че атентатът в Сарафово е извършен от “Хизбулла”. Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на брифинг с премиера Бойко Борисов на 11 септември в Ерусалим. Двамата разговаряха на четири очи повече от час и половина и продължиха и след като седнаха на местата си в залата за пресконференции. „Има разлика между това, което имаме и държим, и това, което показваме, защото би застрашило източниците на нашата информация”, каза тогава Нетаняху на колегата си Борисов. Нетаняху успя да задържи власта си в Израел, докато Борисов я загуби и чака избори.

ПРИПОМНЯМЕ:  В телефонен разговор на 21 февруари 2013 г. до министър-председателя в оставка Бойко Борисов израелският му колега Бенямин Нетаняху изрази своята благодарност за успешната работа и възхищението си от силната постъпка и доброто управление на премиера Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „В Израел харесваме и уважаваме смелостта, а ти показа много кураж”, заявил в обаждането си Нетаняху. Той пожелал на Борисов успех на идващите изборите и втори мандат на управление. Двамата премиери разговаряха на 11 септември 2012 г. на четири очи повече от час и половина и продължиха и след като седнаха на местата си в залата за пресконференции при посещението на Борисов в Йерусалим.

Днес министър от новото израелско правителство заяви, че кабинетът ще продължи политиката на застрояване на палестинските територии, както ви цитирахме информацията на Агенция Ройтерс. Очаква се новият израелски кабинет да положи клетва пред парламента в понеделник, 48 часа преди пристигането на американския президент Барак Обама на първото му посещение в страната след избирането му през 2008 г. След близо четири години на често сприхави отношения с Бенямин Нетаняху президентът на САЩ Барак Обама ще опита нова тактика – да заобиколи израелския премиер и да се обърне директно към израелския народ, коментира агенция Ройтерс .

Всички знаци сочат за това, че Обама се надява тази стратегия да му даде повече възможности за влияние над десния Нетаняху, който бе политически отслабен след изборите през януари, на които центристите направиха изненадващ пробив, за постигането на мирно решение с Иран и евентуално за излизане от задънената улица на израелско-палестинския мирен процес. Но това няма да бъде лесна задача, пише в съобщение от 14 март 2013 г. Агенция Ройтерс. Въпрос, който е възможно да бъде разискван е присъединяването на израелската страан към Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) от 1968 г. и да позволи американско наблюдение на ядрените си обекти. ДНЯО влиза в сила на 5 март 1970 и до момента към него са се присъединили 189 страни, 5 от които са официално признати за ядрени сили: САЩ (подписва 1968), Русия (подписва 1968 като СССР, Руската федерация е приемник след разпадането), Великобритания (1968), Франция (1992) и Китай (1992) (и 5-тте са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН). Смята се, че четири (4) страни, нечленуващи в договора, притежават ядрени оръжия: Индия, Пакистан и Сев. Корея открито са тествали ядрени оръжия и са обявили, че притежават такива оръжия, а Израел води собствена политика спрямо разоръжаването, изразена в собствената й ядрена програма. Израелското правителство отказва да потвърди или отхвърли информацията, че притежава ядрени оръжия, въпреки че това се смята за „публична тайна” след публикуването на доказателства за програмата в британския Съндей таймс през 1986 г. от израелския ядрен техник Мордехай Вануну (р. 13 октомври 1954) – впоследствие отвлечен и осъден за държавна измяна от Израел, пише Уикипедия.

Южна Африка (ЮАР) е единствената страна, произвела самостоятелно ядрени оръжия и унищожила ги впоследствие. През 1991г., в условията на международен натиск и пред неизбежна смяна на управлението, Хари Шварц – посланик на Южна Африка в САЩ (от 1991 при Президента на САЩ Дж. Ю. Буш до 1994, когато си подава оставката на Президента на ЮАР Нелсън Мандела, (Harry Schwarz)) подписва ДНЯО. Шварц е роден в Германия в бедно еврейско семейство и избягва от Холокоста в ЮАР (1934) по време на началото на Фашистката власт, а по време на 2-та св. война е и доброволец. Шварц е един от най-изявените противници в историята на ЮАР на Апартейда и Антисеметизма, един от най-демократичните политици спомогнал за развитието на държавата. На 5 окомври 2010 г. Хари Шварц напуска този свят в Йоханесбург, ЮАР, като Президент на South Africa-Israel Chamber of Commerce и вице-президент на South African Jewish Board of Deputies, като оставя съпругата си актрисата Анет Луис Шварц (Annette Louise Schwarz), с която са женени 57 години, три деца (Джонатан, Алън и Майкъл – Jonathan, Allan and Michael) и четири внуци. Известни са думите на Хари Шварц “Свободата не е пълна, ако тя се упражнява в бедност”. 

Текстът на Член 6 от ДНЯО налага твърде неясно задължението на всички подписали страни да се ориентират към ядрено и пълно разоръжаване и не изисква стриктно от всички подписали да се включат в договор за разоръжаване. По-скоро ги призовава да водят преговори „в дух на добра воля”.

В сряда американският посланик в Израел Дан Шапиро заяви, че отношенията между Ерусалим и Вашингтон са по-силни от всякога, съобщава израелският вестник „Йедиот ахронот”. В реч по време на конференция в Херцлия Шапиро подчерта, че връзките на САЩ и Израел са по-силни от когато и да било и нищо не може да промени този факт. Посланикът отбеляза още, че отношенията на двете страни се основават на споделените ценности и принципи, особено що се отнася до сигурността, цитиран от израелската медия.

Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив в семейството на Цила и Бен-Цион Нетаняху. Неговият баща Бен-Цион е професор по еврейска история. По-големият му брат Йонатан загива през 1976 г. при операцията „Ентебе“. По-малкият му брат Иддо е специалист по радиология и писател. Бенямин Нетаняху, известен с прякора си Биби, е три пъти женен, като от настоящата си съпруга Сара има 2 деца. Макар и роден в Израел, израства в щата Пенсилвания (САЩ). През 1967 г. се завръща в Израел където отбива военната си служба в елитната част “Сайерет маткал” на израелската армия. Завършва бакалавърска степен по архитектура в Масачузетския институт по технологии, магистърска степен в MIT Sloan School of Management и политически науки вХарвард. През 1982 г. Нетаняху постъпва на дипломатическа работа, две години по-късно става посланик в ООН. На този пост успява да подобри значително имиджа на своята страна в Америка. /по Уикипедия/

ПРИПОМНЯМЕ:

Война или Блъф – САЩ, Иран, Израел – “Тройка Аса”

Пет дни след като официална България посочи Хизбула за атентата в Бургас

Бойко стана официален шеф на ГЕРБ и замина за Газа

10 comments for “Израелското правителство “вдигна жълт картон” на Обама и го среща с чернокожата Мис Израел