Джокович пак пише история в световния тенис с титлата на Ю Ес Опън – какво следва? (+ видео)

Букет от рекорди за Ноле в поклон и сълзи

Победата бележи 24-ата титла на Джокович от Големия шлем – в 36-ото му финално участие за най-големите титли на сингъл в историята.

10 септ 2023 (САЩ) Победата бележи 24-ата титла на Джокович от Големия шлем – в 36-ото му финално участие – което го изравнява с Маргарет Корт за най-големите титли на сингъл в историята. Преди това той беше равен със Серина Уилямс за най-много титли в Откритата ера.
Ноле става 1-ят човек, който печели за 4-ти път 3 титли от Големия шлем за сезон.

390 седмици на върха, 7 пъти за годината #1! 
С победата 36-годишният сърбин става най-възрастният мъж, печелил титлата на US Open на сингъл в Open era, 18 години след 1-то си участие (2005), надминавайки рекорда, поставен от Кен Роузуол през 1970 г.
Джокович също увеличава преднината си пред испанеца Рафаел Надал (22) и швейцареца Роджър Федерер (20) за повечето титли на сингъл при мъжете за всички времена.

„Да се ​​направи история на този спорт е наистина забележително и специално във всеки възможен и всеки възможен смисъл на думата специален“, каза Джокович.

ВЕЧНО ГОЛЯМ И ВЕСЕЛ ДЖОКЕРА – ВИЖТЕ ГО

Джокович никога не забравя приятелите си и този път той почете покойната суперзвезда от НБА Коби Брайънт, като се преоблече в синя фланелка със снимка на него и легендата на Лейкърс с надпис „Мамба завинаги“ отпред и номер на гърба. . Брайънт носеше номер 24 през втората половина на професионалната си баскетболна кариера.

ВИЖТЕ ВИДЕО КАК НОЛЕ СМЕНЯ ФЛАНЕЛКАТА ЗАРАДИ КОБИ

„Мислех, че може да е хубаво символично нещо да го призная. Разговаряхме много за манталитета на победителя, когато се борех с контузията и се опитвах да се завърна. Той беше един от хората, на които разчитам най-много“,

каза Джокович, който смяташе Брайънт за много близък приятел.

НА КОРТА В НЮ ЙОРК – НОЛЕ В ПОКЛОН И СЪЛЗИ СЛЕД ПОБЕДАТА НАД МЕДВЕДЕВ

12 напрегнати задържания, водещи до тайбрек. Там Джокович намери начин да го измъкне, 7-5, и да вземе преднина от 2 сета с мача. Това беше повратната точка. Джокович излезе съживен в 3-ия, пробивайки Медведев в началото на сета, след което го прави отново, след като върна пробива веднага.

КАКВО СЛЕДВА ЗА НОЛЕ?

Джокович, който спечели четири титли от US Open, ще си върне мястото №1 в света от Алкарас в ранглистата на ATP в понеделник. И е почти сигурно, че той не е свършил. Той отново е играч номер 1 в света и ще отиде на Откритото първенство на Австралия – където спечели последните четири пъти, в които е играл, и общо 10 пъти – като непосилен фаворит. Което вероятно ще бъде и на Откритото първенство на Франция, Уимбълдън и следващото Открито първенство на САЩ. На 36-годишна възраст той спечели седем от последните 10 мейджъра, в които е участвал, и беше на един сет (неговата загуба от пет сета на Уимбълдън от Алкараз) от спечелването на всичките четири от тях тази година. Това шито по поръчка яке “24”, което видяхме днес, много скоро си смени номера.

„Не искам дори да обмислям да напусна тениса или да мисля за край, ако все още съм на върха в играта“, каза той.

„Просто не виждам причина за това. Вероятно ще обмисля да направя това, ако бъда ритнат от млади момчета в Големия шлем през следващите години в по-ранните етапи. Тогава вероятно ще кажа, добре, може би е време да продължа напред.”

„Но досега, знаете ли, все още чувствам, че съм в играта.“

И никой не може да оспори тази гледна точка на Ноле.

Ето едно видео на Ноле и за приятеля му Григор Димитров, който отказа на България, да види как се уважава и обича Родина, семейство и приятели. И как след трудния турнир Новак тръгва за Дейвис къп, за Олимпуада, за Сърбия! 

Ммм