Меси отново месия за Маями и какво и как промени в САЩ (+ видео)

Световната звезда записа два гола за победа на ИНТЕР като гост и класиране за четвъртфиналите на Купата на лигата (MLS)

6 август 2023 (САЩ) Лео Меси отново се оказа месия за Маями с решаващи уникални голове. Фото: ФК ИНТЕР МАЯМИ

6 август 2023 (САЩ) Лео Меси отново се оказа месия за Маями с решаващи уникални голове. 

Интер Маями победи ФК Далас (Тексас) след изпълнение на дузпи, след вълнуващо равенство 4-4 в осминафиналите на Купата на лигата (MLS). 

Световната звезда Лионел Меси отново е в основата на победата, като вкара два гола, включително решаващият за равенството в редовното време със зашеметяващ свободен удар.

И при дузпите Меси беше в основата, като на него беше гласувано доверието да “отпуши” вратата на Далас, и той го направи. 

Задължително тябва да отбележим, че тази вечер бе 1-та победа с дузпи в завидната успешна клубна кариера на Лионел Меси. Ще припомним, че през целия му престой в Барселона, отборът участва само в един мач с победа с дузпи, полуфиналът за Суперкупата на Испания 2020-21, но в този мач Меси не се появи.
И по време на двата му сезона с Пари Сен Жермен, парижани загубиха при дузпите срещу Ница на осминафиналите на Купата на Франция 2021-22.
За супер звезда на “зеления килим”, който е направил всичко в световния футбол, да изпита нещо за 1-ви път, макар и на 36 години, си е събитие, поне за него.

Така Маями се класира за четвъртфиналите на Купата на лигата, където ще приеме победителя от Шарлът ФК срещу Хюстън Динамо ФК в петък или събота.

Купата на лигата е нов турнир в САЩ и по средата на сезона в стил “Световна купа”, включващ всички 47 отбора от MLS и Лига MX.

Шампионът, вицешампионът и завършилият на 3-то място в Купата на лигата ще се класират автоматично за Шампионската лига на КОНКАКАФ. Те също ще имат шанс да спечелят място на Световното клубно първенство на FIFA.
Победителят в турнира се класира директно за осминафиналите на Шампионската лига на КОНКАКАФ, докато клубовете, заели 2-ро място и 3-то място, се класират за 1-я кръг на CCL. Освен квалификацията за CCL, отборите ще бъдат мотивирани и от финансов стимул. Стойностите на паричните награди все още не са публично потвърдени.

ДУЗПИТЕ

Основният виновник за пристигането на Меси в Маями и съсобственик на Интер, друга световна звезда във футбола Дейвид Бекъм е на върха отново със своето присъствие.

Но, този уникален гол от пряк свободен удар, не е нито 1ви такъв за Меси, нито единствен. Аржентинецът отбеляза седем (7) гола в четири (4) мача за Интер Маями досега, включително два (2) драматични късни решаващи именно от свободни удара.
С това Меси постави отбора да подобри и всички рекорди по брой отбелязани голове в един мач, като средната бройка попадения само за двубоите с негово участие надхвърли всичките на Маями за целия им сезон. Е, и това, ако не е най-големият трансфер в историята на футбола в САШ, истинският странно наименован “сокър” тук, здраве му кажи. Щата Флорида наистина доказа, че истинската свобода ражда истинска победа в истинските неща, в случая спорта, и който живее в Щатите много добре ме разбира.

Успехът е гарантиран!

Вамос Лео! 

И БИЗНЕСЪТ ТРЪГНА – ТОВА Е АМЕРИКА – БЕЗ НЕГО НЕ МОЖЕ

И бизнесът тръгна! Вече се говори за

“Ефектът Меси”.

И една 50-та част от зрителите на стадиона и пред екраните в САЩ нямаше да гледат този мач, ако Меси не играеше.

Не без помощта на Бекъм,

минал през стъргалото и на Лос Анджелис с Галакси.
Дейвид беше една от първите футболни суперзвезди, които преминаха в MLS, когато се присъедини към LA Galaxy през 2007 г.
„Никога не съм мислил, че ще имам същото чувство като собственик, както когато бях играч. Имах чувството, което имах, когато излизах на „Олд Трафорд“ (Ман Юн) или „Уембли“ (Англия). Казах си: „Току-що победихме всички конкуренции, за да подпишем с най-великия играч, който някога е играл нашата игра“.

„Брат ми ме приземи“, казва Хорхе Мас.
Мас (вляво) с Меси, брат му Хосе и Дейвид Бекъм на пристигането на Лео в ИНТЕР Маями (Снимка: CHANDAN KHANNA/AFP чрез Getty Images)

Пристигането на Лионел Меси в Интер Маями не беше само заради Дейвид Бекъм. НО, НАЙ-ВЕЧЕ става дума за неговия съсобственик

Хорхе Мас, син на някогашен безпаричен кубински имигрант в САЩ, продаващ мляко и обувки в Маями. От мияч на чинии при баща си, завършил местният университет, спасявал по време на урагана Катрина но и възстановявал, превърнал се в мулти-милиардер с бизнес с близо 10 милиарда приходи през 2022, за да влезе в ТОП 400 на Форчън и с нов проект за 1 млрд. за нов стадион на ИНТЕР.

„Това е, на което се опитвам да науча децата си, е да слушат, да вярват и да мечтаят, да вярват и да мечтаят и да работят – и да застснат изправени“, казва Мас. „Има толкова много неща, които се отклоняват, и можете да хвърлите кърпата. Имаше толкова много пъти през последната година и половина или две години с Меси. “Хвърли кърпата, ли? Няма да се случи.“ Останете изправени (3)!

Ето как започна подписването на най-големия договор в историята на Мейджър Лийг Сокър
Частен самолет каца в Барселона в средата на септември 2019 г., и веднага излита отново, на път за Париж. Групата вътре включва собствениците на Интер Маями Хорхе Мас и Дейвид Бекъм, най-добрият приятел на Бекъм Дейвид Гарднър и бившият спортен директор на Интер Маями Пол Макдона. Директно от летището отиват в хотел, където са вкарани през тайна странична врата и се качват по частно стълбище до един апартамент. Няколко минути по-късно Хорхе Меси, бащата на Лионел Меси, влиза в стаята.

Лео се превърна в перфектната врата за запознаване на по-широката публика с футбола в САЩ, това което и едно световно първенство през 1994 не успя да направи.

Макар че за нас българите остави най-голямата следа в историята ни с кълбото. Несравнимото MLS с НБА и НФЛ, или Лигата, вече вярва, че различни версии ще се случват в цялата страна, отново и отново, през следващите години.

Пристигането на Меси в MLS е преломен момент в историята на футбола в Съединените щати. Само двама играчи, Дейвид Бекъм (2007) и Пеле (1975), се доближават до значението на пристигането на аржентинеца.

Стадионът в Тексас бе разпродаден тази вечер, да, но Меси доведе хилядите фенове, които обикновено не се появяват на мачовете на ФК Далас. 20,000 билета за 10 минути! А за 1я му мач в Маями цените удариха $10,000.
Добре видяхме хилядите повече синьо-бели фланелки на Аржентина, отколкото червени фланелки на ФК Далас на собственния им стадион.

Мачовете на Лионел Меси са вече гореща атракция и за знаменитостите. Да не вярваш да видиш на сокър гейм по трибуните ЛеБрон Джеймс, Серина Уилямс, Ким Кардашиян, Беки Джи, P Diddy, DJ Khaled, Дерек Джетър и Рик Рос.