Лос Анджелис затвори училищата – половин милион ученици аут и хиляди блокират Даунтаун (+ видео)

3-дневна стачка спира учебният процес във 2-та по големина училищна система в Съединените щати

Зоологическата градина покани безплатно учениците от началните училища, засегнати от стачката

Поройният дъжд продължава в града

БЪЛГАРСКИ ТЕАТЪР СЪС ЗВЕЗДИ “НА ЖИВО” В ЕЛ ЕЙ на 6 АПРИЛ

21 март 2023 г. (ЛОС АНДЖЕЛИС) Днес хиляди работници от обслужващия персонал в училищата, подкрепени от стотици учители, започнаха 3-дневна стачка срещу Образователния департамент на Ел Ей (Los Angeles Unified School District), спирайки учебният процес за половин милион ученици във 2-та по големина училищна система в Съединените щати.

21 март 2023 г. (ЛОС АНДЖЕЛИС) Днес хиляди работници от обслужващия персонал в училищата, подкрепени от стотици учители, започнаха 3-дневна стачка срещу Образователния департамент на Лос Анджелис (Los Angeles Unified School District), спирайки учебният процес за половин милион ученици във втората по големина училищна система в Съединените щати.

Още в 5:30 сутринта, народа организиран от Местният съюз (синдикат) на служителите в сферата на услугите (Local 99 of the Service Employees International Union SEIU), който представлява около 30 000 помощници на учители, асистенти по специално образование, шофьори на автобуси, попечители, работници в заведенията за хранене на децата в училищата и друг помощен персонал, напуснаха работните си места на фона на тотално забуксувалите преговори за договор с местните управляващи.

Учителите се присъединиха към прогизналите от поройния дъжд колони от служители днес от рано сутринта, като стачкуващите работници поискаха по-добри заплати и увеличен персонал, преди да се отправят към митинг пред централата на района в центъра на Лос Анджелис – Даунтаун Ел Ей, който бе тотално блокиран от над 10,000 протестиращи.

Някои държаха табели с надпис „Ние пазим училищата в безопасност, уважавайте ни!“

Районът има повече от 500 000 ученици от Лос Анджелис-град (LA City) и всички или част от още 25 други райони (ситита) и некорпорирани окръжни области (каунтита).

Близо три четвърти (3/4) от този обслужващ персонал по училищата са латиноамериканци, които реално се оказаха излъгани с реформите в образованието и ангажираните в поддръжката, както това се случи и с емиграционните обещания. 

От синдиката Local 99 съобщиха вчера вечерта, че е в преговори с държавните трудови регулатори относно обвиненията, че районът е участвал в неправомерно поведение, което е възпрепятствало правата на работниците да участват в законно защитени дейности, свързани със синдикатите.

„Искаме да сме ясни, че не сме в преговори с LAUSD“, се казва в изявление на синдиката, цитирани и от АП. „Продължаваме да сме ангажирани в задънения процес с целия щат (Калифорния)“

Тези преговори няма да избегнат напускане на работните места, се казва в изявлението.

По време на стачката само около 1/10-та, или 150 от повече от 1000 училища в областта останаха отворени, но с надзор от възрастни, т.е. с родителско присъствие, но без инструкции, за да кажат на учениците конкретно къде да отидат и какво да правят.

Десетки служители на библиотеки и паркове, както и на някои места за обяд, където учениците могат да вземат закуски (снакс) и обяд, са се съгласили да се върнат, и така те са планирани да бъдат отворени за деца, за да се намали напрежението върху родителите, които сега се чудят кой ще се грижи за децата, докато им свърши работният ден. 

Профсъюзът казва, че служителите в областната поддръжка печелят средно около 25 000 долара на година и много от тях живеят в бедност поради ниско заплащане или ограничено работно време, докато се борят с инфлацията и високата цена на жилищата в окръг Лос Анджелис. Синдикатът иска 30% увеличение. Учителите искат увеличение на заплатите с 20% за две години.

Шефът на образованието на Ел Ей Каунти Алберто Каравальо каза, че вече са предложили увеличение на заплатите с повече от 20% за многогодишен период, заедно с 3% бонус. Освен това сделката ще включва „мащабно разширяване на обхвата на здравните осигуровки“, каза началникът пред местната ТВ Fox 11 в понеделник.

Белият дом застана зад стачкуващите, като заяви, че президентът Джо Байдън подкрепя правото на работниците на стачка и процеса на колективно договаряне.

„Призоваваме и двете страни да работят добросъвестно за взаимно приемливо решение, така че да може да има бързо решение и децата и училищните служители да могат да се върнат там, където искат да бъдат, а именно в училище, особено децата, “, каза във вторник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Стачката има цялостна подкрепа сред синдикалните членове.

Членовете на Местният съюз (синдикат) на служителите в сферата на услугите (Local 99 of the Service Employees International Union SEIU) работят БЕЗ договор от юни 2020 г., а договорът на учителите ИЗТЕЧЕ още преди близо година през юни 2022 г. Миналата седмица синдикатите решиха да спрат да приемат временните удължения на договорите си, които им гарантират и временна работа.

Припомняме, че учителите проведоха 6-дневна стачка през 2019 г. заради проблеми със заплащането и договорите, но тогава за разлика от т.г., училищата останаха отворени.

Зоологическата градина в Лос Анджелис предложи безплатен вход и „Ден на сафари на общността“ за ученици от началните училища, засегнати от стачката. От предложението не се е възползвал почти никой, поради продължаващият пороен дъжд в “града на ангелите”, който ще продължи до сутринта в четвъртък.