Джокович е новият Крал в тениса и Австралия след зрелищен финал на АО (видео)

Новак с куп от рекорди

Какво казаха “Балканските Лъвове” Ноле и Циципас след мача?

29 януари 2023 г. Новак Джокович е новият Крал в тениса и Австралия след зрелищен 3-часов двубой със Стефанос Циципас.

29 януари 2023 г. Новак Джокович е новият Крал в тениса и Австралия след зрелищен 3-часов двубой с друг “Балкански лъв” Стефанос Циципас, достоен финал на Откритото първенство по тенис на Австралия (6:3, 7:6(4), 7:6(5), за да предизвика един от рекордите си днес за тези, които го изгониха миналата година – 35 хиляди зрители на които е любимец, по трибуните на любимия му корт “Род Лейвър арена” в Мелбърн.

Ноле пише история на корта – рекордите

С рекордната си 10-та купа от АО Джокович се изкачи на върха с класирането си за световен номер 1 на сингъл от Асоциацията на професионалистите по тенис (ATP) с вечен рекорд по набрани точки (16,950). /List of career achievements by Novak Djokovic/

Роденият в Сърбия на 22 май 1987 е с 22-рата си титла от Големия шлем вече е класиран за #1 на планетата за рекордните общо 373 седмици, а и завършва като #1 в края на годината с рекордните 7 пъти. Новак спечели рекордните 22 титли от Големия шлем на сингъл при мъжете и се изравни с Рафаел Надал, следвани от Федерер с 20, Сампрас с 14, Емерсон с 12, Левър и Бьорн Борг по 11 и Тайден с 10.

“Джокера” е спечелил 93 ATP титли на сингъл, които включват рекордните 66 Големи титли и рекордните 38 Мастърс титли. Джокович завърши некалендарна година от Големия шлем на сингъл, ставайки единственият човек в историята на тениса, който е действащ шампион и на 4-те мейджъра, и то едновременно на 3 различни настилки. 

Ноле е и 1-ят човек в Отворената ера, постигнал двоен турнир от Големия шлем в кариерата на сингъл и единственият играч, завършил Златен Мастърс в кариерата на сингъл в ATP Tour, което дори е направил 2 пъти.

Към 10те австралийски купи от веригата във витрината на Джокович, са и 7 от Уимбълдън, 2 от Откритото първенство на Франция  (Френч оупън) и 3 от това на САЩ (US OPEN).

Новак е и единственният сръбски тенисист с медал от Олимпиада (бронз, 2008). (ТУК ВСИЧКО В ОРИГИНАЛ ENGLISH

След миналогодишното унижение, през цялото време в плюнки и кал, сълзи и пот, каквито и да са неговите действия, и правилни, и грешни, това е огромна победа за Джокович, а всичко до нея я прави изключителна. Триумф на човека навсякъде, на мъжкаря в работата и живота, на волята и вярата в правдата, любовта към семейството, приятелите, екипа и спорта. На професионалиста. 

И тази година не оставиха на мира Ноле, сблъсъците продължиха, дори с повече и с по-политически оттенък, но въпреки това той не може да бъде спрян да печели.

“Балканският му колега” Циципас играеше срещу някой, който имаше толкова много да доказва, реабилитация и опит на своя страна. И за него остана много малко, което може да направи, за да отговори на това.

Ноле се завърща и на върха в световната ранглиста, а Циципас застава на 3-тото място.

Циципас след мача:

“Аз не знам какво да кажа, но говоря само за себе си. Всичко е в числата. Ти ме правиш по-добър играч, когато съм на корта. Имах привилегията да играя много игри с висок интензитет, но това са мачовете, за които съм работил през целия си живот. Той е един от най-великите в нашия спорт… Той е най-великият, който някога е държал тенис ракета.”

Джокович след мача:

“Добър вечер, трябва да кажа, че съм трогнат от думите на Стефанос. Благодаря, че сте толкова мили и уважителни. Поздравявам ви за страхотния турнир. Това определено не е последният ви турнир от Големия шлем. Имаш много време, повече от мен. Все още мисля, че си много интересен. Ние сме малки страни, които нямат тенис традиция. Посланието към всеки млад тенисист по света, който мечтае да бъде там, където сме Стефанос и аз: мечтайте големи. Няма значение откъде идвате.

[Към екипа му] Защо се смееш, Горан?… Този трофей е толкова твой, колкото и мой.

Това беше един от най-трудните турнири предвид обстоятелствата. не игра миналата година, връща се тази година. Искам да благодаря на всички хора, които ме накараха да се чувствам комфортно. Има причина да играя може би най-добрия тенис тук.

Само екипът и семейството знаят през какво сме преминали. Бих казал, че това е най-голямата победа в живота ми, предвид обстоятелствата.”

ВИДЕО ОТ МАЧА (източник: AO)

Убийствен мач, не спах и не съжалявам, ами 19 часа разлика Ел Ей – Мелбърн!