‘Футболист №1 на България 2022’ на 5 февруари и още награди

Футболист №1 на България е годишна награда, която се избира от акредитирани журналисти. За пръв път анкетата е организирана през 1931 г. от в. „Спорт“.Най-много наградата е печелена от Димитър Бербатов – 7 пъти. Следват: 5 пъти – Христо Стоичков; 3 – Христо Бонев и Ивелин Попов; 2 – Георги Найденов, Иван Колев, Александър Шаламанов, Димитър Пенев, Кирил Ивков, Красимир Балъков, Георги Иванов - Гонзо, Димитър Илиев и Кирил Десподов. С една награда са 34 футболисти.

Победителите от 62-ата анкета “Футболист на годината” в България ще бъдат обявени на 5 февруари 2023 г. Церемонията ще се проведе в Pirotska 5 Event Center в София. На събитието ще стане ясна призовата тройка при българските футболисти за 2022 г. след гласуването на спортните журналисти. Ще бъде обявен треньор №1 на България и неговите подгласници.
Ще станат ясни и най-добрите футболисти в българското първенство за 2022 г. – най-добър вратар, най-добър защитник, най-добър полузащитник, най-добър нападател, най-добър чужденец. Ще бъде връчена и наградата за най-прогресиращ млад играч в българския футбол.
Ще бъде отличен и №1 на България в женския футбол.
За седма поредна година ще бъде връчена и специалната награда на Българската асоциация на спортните журналисти „Лъвско сърце – Трифон Иванов“.
Церемонията на 5 февруари ще бъде излъчена на живо по БНТ.

+++