Фейсбук “освободи” Тръмп – отвориха личният му акаунт след две години “затвор”

Мета предупреди президента, че отново може да “бъде спрян за между един месец и две години”

25 януари 2023 г. “Майката” на Фейсбук, корпорацията Мета “освободи” Тръмп от виртуалния “затвор”, като възстанови личният му акаунт. Фото: ФБ скрийн шот

25 януари 2023 г. “Майката” на Фейсбук, корпорацията Мета съобщи, че е “освободила” Тръмп от виртуалния “затвор”, като възстанови личният му акаунт (https://www.facebook.com/DonaldTrump?mibextid=ZbWKwL). На официалната страница на Мета във Фейсбук няма съобщение, а последният анонс е от 11 януари за подкрепа за Украйна.

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп беше цели две години спрян след бунта на 6 януари в Капитолия.

Последните два поста на президента Доналд Тръмп във ФБ са от 6 януари 2021 г.

В специална публикация днес в блог, най-голямата социална мрежа, с главна квартира базирана в Калифорния, съобщи новината, но, прилично се “застрахова”, като подчерта, че добавя „нови предпазни огради“, за да гарантира, че няма „повторни нарушители“, които нарушават нейните правила, съобщиха от Асошиетед Прес (АП).

„В случай, че г-н Тръмп публикува допълнително нарушаващо съдържание, съдържанието ще бъде премахнато и той ще бъде спрян за между един месец и две години, в зависимост от тежестта на нарушението“.

Говорителят на Тръмп не отговори веднага на заявен от АП коментар, относно решението.

Промяната, която е сигурна и незабавна е, че като кандидат Тръмп вече няма да бъде обект на проверки на факти във Facebook. Това е така, защото според правилата на Facebook коментарите на избрани длъжностни лица и кандидати за длъжност не подлежат на проверки на фактите на сайта.

Акаунтът на Доналд Тръмп беше спрян на 7 януари 2021 г., ден след смъртоносния бунт в столицата Вашингтон. Други компании за социални медии също го изхвърлиха от своите платформи. Тръмп също беше изгонен от Snapchat, Twitter и Instagram, които са собственост на компанията майка на Facebook Meta. Възможността на Тръмп да публикува видеоклипове в канала си в YouTube беше спряна.

Последното видео на президента Тръмп в Туитър от 7 януари 2021 г.:

Но, наскоро акаунта на Donald J. Trump  беше възстановен и в Twitter, след като Илон Мъск пое компанията. Любопитно е, че бившият президент все още не е туитвал, въпреки “освобождението”. 

Забранен от основните социални медии, Тръмп разчита(ше) на собствения си, много по-малък сайт TRUTH SOCIAL, който стартира, след като беше блокиран и от Twitter.

По време на мандата му като президент използването на социалните медии от страна на Тръмп представлява значително предизвикателство за големите социални медийни платформи, които се опитват да балансират нуждата на обществото да чуе от своите избрани лидери, но с притесненията за дезинформация, тормоз и подбуждане към насилие.

През ноември 2022 година Доналд Тръмп обяви, че за 3-ти път ще се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2024-та.

“За да направя Америка отново велика и славна, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати”, заяви тогава Тръмп пред неколкостотин свои привърженици в курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, който е негова собственост