На Бабинден за Дула – съвременната Баба

Нова професия или призвание?

Дула е Баба, и акушерка – тази, която 100% предразполага бъдещата мама! Тя слуша, чува, говори, но само хубави неща

Дула – някои хора не знаят за нея, други имат готова нагласа възраста, трети просто все още бъркат ролята на дулата с тази на акушерката, които наистина си приличат по някои неща, но всъщност са и много различни.

Коя е тя?

Моментът на раждането е особен за всяка жена, и въпреки, че протича различно, то има нещо общо – страхът от неизвестното. Никоя представителка на нежния пол не е напълно подготвена за това, което и предстои. И сякаш бъдещата майка се озовава на едно бойно поле – от едната страна тя, уплашена и сама, от другата цялото медицинско войнство – лекари, акушерки, и дори санитарки, които понякога се налага да помагат. Не й е ясно какво се случва и предстои, болката и контракциите спират дъха, за да се пита, а доктора и екипа нерядко дори с наслада я паникьосват още повече. Рутината ги кара да действат, просто физически те нямат „време за губене”, защото това е тяхната ежедневна работа, а за бъдещата мама, това е денят на живота й. Има разлика, нали? Ето затова е нужна дулата.

Бързите и решителни действия на медицинските служители спасяват не един, а два живота. Но пак, тя, рутината, както и многото пациенти и професионалното „изтръпване” не са в услуга на емоционалното  състояние на бъдещата майка. Обаче, за радост, макар и рядко, те позволяват на раждането да присъства и дулата, която се грижи за всичко, за което те нямат време или желание, или не им се плаща за това.

Коя жена е дула?
Дула е Баба – тази, която 100% предразполага бъдещата мама!

Дула е специално обучена жена, но без медицинско образование, която работи за теб и ти помага всячески преди, по време и скоро след раждането. Чисто държавнически, що пък не и едно работно място повече, и то какво! 
Дулата е наясно с всички манипулации около раждането и ти обяснява смисъла им. Тя не може да взема решения както лекарите за теб и бебето, но може да те информира.
Дулата е обучена да прави масажи на кръста, ходилата, да ти помага да се разхождаш, да сядаш. Дава ти вода, попива потта. Може да ти показва техники за дишане и релаксация, да запали ароматна свещ, да ти прави вятър. Не ти позволява да заспиваш, да се паникьосваш.
Дулата е просто с теб и до теб, тя е най- добрата ти приятелка и дори майка може да изиграе, ако се налага. Може гореспоменатото да не е кой знае какво, но в този момент е целият ти комфорт и спокойствие в трудния момент.

Дулата си е добре бъдещата майка да познава  колкото се може по- рано през бременността, за да я опознае и да „хване” душевността, всичките  страхове и представи.

Дулата дава отговори и на всички “срамни” въпроси, които “мама” не задава, заради риска да я сметнат за глупава. От собственното физическо състояние и изглед, до отношенията с таткото в леглото след раждането.

Дулата успокоява и настройва, за да бъде раждането светло и радостно събитие, а не тъмна дупка от страх и съмнения.

Дулата следи здравословното състояние на майката, наред с акушер- гинеколога от женската консултация. В нейно присъствие мама ще срещне екипа, ще види родилното отделение и заедно си договорят предпочитания за раждането, пълно предразполагане с представа за това, къде и как ще се случи събитието на живота на жената. Докрай, неотлъчно, там, където близките не влизат, но там където гори нужда от близък.

Дулата прави и всичко по време на раждането, за удобството, осигурява емоционалната подкрепа, разтоварва от мисли и болки.

Дулата прави и първите първи снимки на бебето и мама.

Дулата помога за възстановяването в родилното отделение и да се превъзмогнат някои проблеми, след емоционалния шок, когато хормоните бушуват, тялото се възстановява, без значение, дали раждането да е минало безпроблемно.

Дулата помага за тоалета, за ставане и разходка в отделението, за да влезне мама във форма по- скоро до изписването й.

Дулата показва и пози за закърмването, които да са удобни за двама ви.

Дулата не е част от семейството и контактите с нея след раждането не са задължителни, макар за всички жени, раждали с дула, тя остава незабравим човек, като бабите еднп време.

Дулата деликатно се намесва в отношенията, особено с таткото, като му разяснява какво се случва, защо. Показва му как би помогнал, как да се грижи за майката и бебето, особено ако има усложнения. Повечето мъже са просто крайно неинформирани и изобщо не знаят какво се очаква да правят. Дори понякога новата “конкуренция в любовта” – детето, ги поставя в много неприятно положение. Дулата пак е там и за това – да помогне мъжът да стане баща.

Всеки иска раждането на детето му да е незабравимо, безпроблемно и разбира се – най- вълнуващото радостно събитие. Незабравимо – със сигурност остава, но радостно не винаги.

Макар дулата да е нова за България професия, тя си има вековни традиции в страната, каквито можем да потърсим в добре познатото „бабуване”. И затова избрахме Бабинден за да ви разкажем, защото в дулата откриваме съвременната баба, тази, която винаги е „на твоя страна”, която ще пренесе и тяло, и душа на една жена, за да може безпроблемно, щастливо и осветлено да стане майка, и да се запази съпруга и по всяко време желана жена. Един мъж да стане баща, но да се запази и по всяко време желан мъж. Да се запази горещо домашното огнище, пълно с въглени от любов. 

Дали имате късмет в болницата на вашия град да има дула?

Честит Бабинден! 

Честит Дуладен!