Лиза Мари Пресли почина в Лос Анджелис (видео + интересни факти от живота й)

Единственно дете на Елвис и Присила

„Тя беше най-страстната, силна и любяща жена, която някога съм познавала“ – майка й

4 съпруга, 4 деца, алкохол и наркотици

Евгени Веселинов

12 януари 2023 г. (Лос Анджелис) Лиза Мари Пресли (Lisa Marie Presley, 54), американска певица и единственото дете на Елвис Пресли и Присила Пресли почина в Лос Анджелис.  Калифорния

12 януари 2023 г. (Лос Анджелис) Лиза Мари Пресли (Lisa Marie Presley, 54), американска певица и единственото дете на Елвис Пресли и Присила Пресли почина в Лос Анджелис.  Калифорния, след като беше хоспитализирана със съмнения за сърдечна криза, по-рано същия ден, каза майка й в изявление.

Лиза Мари ни “напусна” на 54 години в квартала Калабасас, на 30 мили от Даунтаун Ел Ей, където живееше с един от бившите си съпрузи Дани Киоу, от който има две деца, и майка й. Тя е била открита от икономката й, без реакции в спалнята на дома си, според TMZ. Дани Киоу, който се върнал в вкъщи, след като завел децата им на училище, опитал да я спаси, като приложил CPR преди да пристигнат парамедиците. /най-долу четете най-вероятните причини/

„С натежало сърце трябва да споделя опустошителната новина, че красивата ми дъщеря Лиза Мари ни напусна“, каза Присила Пресли в изявление в четвъртък вечерта. „Тя беше най-страстната, силна и любяща жена, която някога съм познавал.“

Двете постоянно са заедно на събития за Елвис, така и до “последно”, след излизането миналата година на големия музикален филм на Баз Лурман „Елвис“, Лиза Мари и Присила Пресли посещаваха червените килими и наградите заедно със звезди от филма.

12 юни 2022 г. Заедно с дъщеря си Райли Киог и майка си Присила Пресли, дъщерята на покойния крал на рокендрола се появи на премиерата на филма за Елвис в Грейсленд в Мемфис, Тенеси. PHOTO: ERIC CHARBONNEAU/SHUTTERSTOCK/PEOPLE

Само ден по-рано видях Лиза в Бевърли Хилтън на Златните глобуси, грееше и по нищо не личеше, че има здравословни проблеми. Кой, ако не тя и майка й да приветстват Остин Бътлър за статуетката за ролята на баща й? Излезе информация, че пък само преди 4 дни на 8 януари (р.1935) е била за рождения ден на баща си в Мемфис в Грейсланд – имението, където една от най-значимите културни икони на XX век е живял и починал на 16 август 1977 г.

10 януари 2023 г. Последната публична снимка на Лиза Мари Пресли е с драматична рокля с пелерина със змийски бижута на Червения килим на на 80-ите годишни награди Златен глобус, проведени в хотел Бевърли Хилтън в Бевърли Хилс, Калифорния.

Лиза Мари последва в “по-добрия свят” не само баща си, но и синът си Бенджамин, който се самоуби 22-годишен през юли 2020 г.

Lisa Marie Presley (left) and Benjamin Keough. LISA MARIE PRESLEY / INSTAGRAM

Лиза Мари Пресли издаде емоционални дуети с баща си 40 години след смъртта му. Елвис – признат за най-продаваният солов музикален изпълнител на всички времена от Световните рекорди на Гинес, но никога не е имал концерт в чужбина, освен като войник.

Лиза Мари има брат Навароне Антъни Гарибалди от 2я брак на майка й Присила с Марко Гарибалди (1987) в Санта Моника, Калифорния.

Единственната дъщеря на “Краля на рока” се е омъжвала 4 пъти и има 4 деца.

Била е омъжена за “краля на поп-музиката” Майкъл Джаксън (1994-96), когото е срещнала за 1ви път още като дете на един от концертите на баща си Елвис в Лас Вегас.

Другата звезда, с която застава пред семейния олтар е холивудския топ-актьор Никълъс Кейдж. Това се случва през август 2002 г. на тайна церемония в Хавай, по случай 25-ата годишнина от смъртта на Елвис. Бракът трае само за 4 месеца.

Бракът на Никълъс Кейдж с Лиза Мари Пресли издържа едва 4 месеца.
Фото кредит: Mirror/AFP/Getty Images

Деца и от двете звезди няма.

От единия от другите два брака (2006-2016-21) с ню-уейв китариста и продуцент Майкъл Локууд (р. 22 май 1961) има две близначки Харпър и Финли Локууд (р.7 окт 2008).

От другия с актьора Дани Киог (участие в 3 филма) има също две деца, актьора Райли Киог (р.1989)  и модела и актриса Бенджамин Сторм Киог (1992-2020). Роденият в Чикаго музикант лично присъства на сватбата на Лиза с Майкъл Джексън, само 20 дни, след като са се развели с нея.

Лиза Мари се ражда на 1 февруари 1968 г., точно 9 месеца след сватбата на нейните родители на 1 май 1967.

Първата снимка на Лиза Мари Пресли, бебе, с мама Присила и татко Елвис.

Пресли е само на 9 години, когато баща й, “Кралят”, почина на 16 август 1977 г. След смъртта му тя става съвместен наследник на имението му заедно с дядо си Върнън Пресли и прабаба си Мини Мей Худ Пресли. Когато умират съответно през 1979 г. и 1980 г., Пресли става единственият наследник и също така наследява резиденцията на баща си в Грейсланд. Днес имението на баща ѝ е превърнато в музей.

След развода на Елвис с Присила през 1973 г., тя прекарва част от времето с баща си в неговото имение Грейсленд в Тенеси и част от времето с майка си в Бевърли Хилс. След смъртта на баща си през 1977 г. тя заживява постоянно в Бевърли Хилс.

Започва да употребява наркотици, когато е на 14. Въпреки това тя твърди, че ги е отказала напълно на 17-годишна възраст.

АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ

Най-вероятните причини, за да не издържи сърцето на Лиза Мари са натрупаните в годините проблеми с алкохола и наркотиците. 

До 2013 г. Лиза Мари се е регистрирала в рехабилитационен център поне пет пъти. 

Пристрастяването става част от живота на Пресли още от дете, тъй като и двамата крале около нея, баща й и бившият й съпруг Майкъл Джексън починаха от усложнения от употребата на наркотици.

В продължение на много години “кралят на рокендрола” Елвис Пресли бил зависим от официално предписаните му лекарства, които станали за него наркотици. Всичко започнало в армията, за да може да не спи, а да се забавлява цяла нощ, и продължило в Холивуд. Елвис умира от влошеното си здраве, комбинирано със свръхдоза приспивателни и успокоителни.

Един от най-известните певци в света и “крал на попмузиката Майкъл Джексън, също поема към небесните звезди заради пристрастяване и предозиране на “лекарства”. И Джако, като Лиза умира след спиране на сърдечната дейност. Дори преди смъртта на Джексън са били предписани лекарствата, а личният му лекар е обвинен и признат за виновен за непредумишлено убийство.

Самата Лиза Мари има дълга история на злоупотреба с упойващи вещества, като през 2019 г. сама разкри за миналото си пристрастяване към болкоуспокояващи и опиоиди.

Тогава тя каза в шоуто Today, че проблемите й със зависимостта са започнали преди около шест години.

“Време е да се сбогуваме със срама от пристрастяването. Трябва да спрем да обвиняваме и съдим себе си и хората около нас… Това започва със споделянето на нашите истории.”

В предговора на книгата на Хари Нелсън „Съединените щати на опиоидите: рецепта за освобождаване на болната нация“ Пресли разкри, че е била пристрастена към опиоиди и болкоуспокояващи, след като са й били предписани, докато се е възстановявала от раждането на близнаците си през 2008 г. В него Пресли разкрива:

благодарна съм, че съм жива днес. … Може да прочетете това и да се чудите как, след като изгубих близките си хора, също станах жертва на опиоидите”. 

„Мисля за моите четири деца, които ми дадоха причина да се излекувам“, написа тя, след като сериозно отбеляза „безбройните родители, които са загубили деца, заради опиати и други наркотици“.

Сега на ход са адвокатите и съда, за да кажат кой от останалите живи в “кралската” фамилия Пресли и колко ще наследи. 

А има ли значение?

Почивай в мир, Лиза! 

При Кралете – Елвис, и Майкъл!