Били Айдъл с 1вата звезда за 2023 на Алеята на Славата Холивуд Лос Анджелис Калифорния (видео “на живо”)

Десетки звезди от музикалната сцена, над 500 фенове, приятелката му, деца и внуци уважиха рок-легендата

6 ян 2023 Били Айдъл с 1вата звезда за 2023-та на Алеята на Славата в Холивуд Лос Анджелис Калифорния

 
6 януари 2023 г. Пънк рок иконата Били Айдъл най-накрая бе удостоен със звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис, която бе 1та за 2023-та година 
Десетки звезди от музикалната сцена уважиха рок-чудовището.с 47-годишен стаж, а над 500 фенове се стекоха на Холивуд булевард за да видят идолът си.

Тук бе и приятелката на Били (67) –  Чайна Чоу. 48-годишната родена във Великобритания американска актриса и модел направи любовен показ с дълбока целувка на церемонията. 
Чайна преди това беше в романтична връзка със супер звездата на големия екран Киану Рийвс, а с рокаджията е от февруари 2018 г. 
На церемонията бяха Били и децата му Уилем Броуд, 34, и Бони Броуд, 33, и внучетата Попи и Мери Джейн.
Рокерският стил на Били Айдъл беше в пълна сила, всичко в черно, включително кожено яке, горнище с копчета, панталон и кожени обувки с метални шипове отпред на бомбетата. 

Били постига слава за първи път през 70-те години на миналия век, когато създава името си на лондонската пънк рок сцена – водена от групи като Sex Pistols – като вокалист на групата Generation X. По-късно той започва солова кариера през 1981 г., след като се премества в Ню Йорк и работи с китариста Стив Стивънс, като бързо печели слава чрез музикални видеоклипове на синглите Dancing With Myself и White Wedding. През 1983 г. той наистина постигна голям успех с втория си студиен албум, озаглавен Rebel Yell чрез титулярния сингъл и Eyes Without A Face, като записът стана двойно платинен.
Правих музика, защото я обичах.
Всъщност не беше по друга причина. Както и да е, всъщност не мислех, че това ще продължи много дълго. Мислехме, че може би шест месеца, може би година, може би две години. Никога не бих могъл да си представя нещо подобно. Просто е невероятно.“ Това каза Били Айдъл на церемонията днес.

Бѝли А̀йдъл (Billy Idol), сценичен псевдоним на Уѝлям Ма̀йкъл А̀лбърт Бро̀уд (William Michael Albert Broad), е английски рок музикант, певец, автор на песни и актьор. 
Били е роден на 30 ноември 1955 г. в
Станмор, Великобритания.Псевдонимът му е повлиян от учител по химия на Айдъл, който го нарича „idle“ (т.е. мързеливбездеен).

Айдъл започва кариерата си през 2та половина на 1976 г., като китарист в пънк рок групата „Челси“, но не след дълго я напуска. Заедно с бившия басист на „Челси“ Тони Джеймс Айдъл основава групата „Дженърейшън Екс“, на която става главен вокал.

През 2014 година издава последния си към 2020 г. албум Kings & Queens of the Underground.

През 2021 г. Били Айдъл се завръща с EP под името The Roadside. Втората песен от EP-то – Bitter Taste, е посветена на инцидент, който Били Айдъл прeтърпява със своя мотор.