Спермата силно разредена само за 50 години

Срив в нивата на плодовитост при мъжете – броят на сперматозоидите е намалял с 62%

Какво помага и пречи за повече сперма?

Защо да правим секс?

Сперматозоидът е мъжка полова клетка при растенията и животните. Той се състои от глава (ядро и акрозома), шийка, свързваща част (съдържаща митохондрии, даващи енергията за движението му) и опашка. Човешкият сперматозоид е открит през 1677 г. от Антони ван Льовенхук.

Сривът в нивата на плодовитост при мъжете по света се ускорява, според списание “Хюмън Репрадакшън”.
Броят на сперматозоидите е намалял с 62% за по-малко от 50 години – тенденция от десетилетия, която набира скорост.
Ниският брой сперматозоиди може да допринесе за неблагоприятни резултати за здравето на мъжете, включително „рак на тестисите, хормонални смущения и генитални вродени дефекти, както и влошаване и на женското репродуктивно здраве“.
Хагай Левин, водещ автор на изследването, нарече проблема „криза“, предупреждавайки, че резкият спад може да стигне до необратима точка.
“Имаме сериозен проблем, който, ако не бъде смекчен, може да застраши оцеляването на човечеството“, добави той.
От 2000 г. насам е имало годишен спад от 2,64% в броя на сперматозоидите на милилитър сперма, повече от удвояване на броя, установен от 1978 г. насам.
Докато това проучване не разглежда потенциалните причини, други проучвания свързват ниския брой сперматозоиди със затлъстяването, заседналия начин на живот, тютюнопушенето и излагането на определени химикали и пестициди.
Всеки мисли, че те се намират в храната и напитките. Но, много такива химикали са в широко използвани ежедневни артикули, вариращи от опаковки за храни до продукти за лична хигиена, според съавтора на изследването Шана Суон.
Такива ендокринни смущаващи химикали се срещат често като облицовки в бутилки с вода и контейнери за храна за вкъщи. Бисфенол А (BPA) е друг химикал, добавен към опаковките на храни, свързан с проблеми с плодовитостта. Производството им започва след 1950 г., когато броят на сперматозоидите и плодовитостта започват да намаляват.
Друга причина е и намаляването на сексуалните отношениа в семействата и близките връзки, следствие на промяната на желанието и причините от страна на дамите, които все повече временно следват кариера и други цели, и така загуба на желание и от двете страни. Увеличението на изравняването и смяната на пола също може да има значение, като значително нарастват еднополовите връзки, част от тях по време и резултат на неуспешни бракове, като се търсят подходящи заместители, а не да се коригират отношения.

Предишно изследване от 2017 година установи, че от репродуктивна криза най-застрашени са високо развитите страни от Европа, Северна Америка и Австралия.
Въпреки че световното население наскоро достигна осем милиарда, раждаемостта по света непрекъснато намалява.

Част от съвременния свят, заприличва на евнусите от преди векове, без принудително отнемане на мъжките “резервоари”. 

+++

Евнухът е мъж, чиито тестиси са частично или изцяло отстранени в резултат на хирургическа операция или по случайност. Чрез кастрирането се предотвратява половата функция на мъжа, както и отделянето на сперматозоиди и важни хормони, при което се променят външните полови белези и гласът.

В миналото евнуси са служели като пазачи на харема на турския султан или на китайския император.

+++

Сперма или семенна течност е вещество, което се отделя от пениса на мъжа при еякулация. Спермата е основният преносител на мъжките полови клетки – сперматозоидите, произвеждани от тестисите. Тя е смес от овлажняващи вещества, отделени от жлезите на Купър, простатен секрет, хормони и сперматозоиди.

Нормалната сперма винаги съдържа малко количество неподвижни или увредени сперматозоиди. Увеличеното съдържание на такива сперматозоиди е една от причините за стерилитет — понижена или отсъстваща оплодителна способност на спермата.

Видът и количеството на спермата са индивидуални и зависят от честотата на семеизпразване. При по-честа дейност на половите органи тя е светло бяла и гъста. При продължително въздържание спермата става по-жълтеникава. Обикновено за нормални стойности се приемат от 2 до 10 ml или от около половин чаена лъжица до цяла супена лъжица.

Сперма може да бъде отделена не само при оргазъм, но и при неволно семеизпразване, най-често през нощта или т. нар. нощна полюция.

Оплодителните качества на спермата зависят от много фактори. Най-вече това е броят на сперматозоиди в грам семенна течност, които нормално трябва да бъдат над 10 милиона. За доказване на техния брой се прави медицинско изследване, наречено сперматоцитограма.

Сперматозоидите зреят за около 70 дни, което означава, че ако се предприемат мерки за подобряване качествата на оплождане, те няма да настъпят веднага.

Трябва да се има предвид, че нормалната температура в „инкубатора“ за сперматозоиди – тестисите – е по-ниска от нормалната телесна температура с около 3 – 4 градуса. Ето защо тестисите са извън коремната кухина. Затова всякакъв вид външни фактори, като прегрявания и стягане, също влошават оплодителната способност на мъжките полови клетки, освен вътрешните. 

Тестисите при мъжете остават хладни-около 7С° под нормалната телесна температура, което е идеално за производството на здрави, бързи и вкусни за някои дами сперматозоиди! В което няма нищо лошо, когато има страст и любов. 

Замразяването на сперма предоставя възможността за съхраняване на спермална проба и използването и на по-късен етап.

Яйцеклетката и яйцеклетките на жените, също могат да бъдат замразени. Тази процедура е също популярна, особенно за дами, които са по-фокусирани върху кариерата си, да имат деца отново в бъдеще. Смятс се за социална индикация.

ЛЮБОПИТНО

Сперматозоидите носят здрава каска и докато мъжа се мъчи да „проникне“ на едно място, сперматозоидите се мъчат на друго

Е, не съвсем истински каски, но образувание наречено „acrosome“, което съдържа силни химикали, които се освобождават, след като човечетата нападнат яйцеклетката.

Химичните вещества, които са в горната част на сперматозоидите под формата на шапка стопяват външната повърхност на яйцеклетката, пробиват отвор и така могат да проникнат в нея и да освободят своя генетичен товар.

“Бензинът” на сперматозоидите

Сперматозоидните клетки, които се произвеждат в тестисите се нуждаят от гориво с много високо „октаново число“, за да задвижат опашките си. Спермата взема това гориво от което се нуждае под формата на захарна фруктоза, която е предоставена точно от „мехурчетата“ на семенната течност. Тази пък от простата съдържа  химикали, които предизвикват втечняването на спермата, след като тя е вече влязла в жената. Без тях, спермата ще бъде заключена на едно място и няма да може да се разлее вътре добре, за да достигне целта си.

И един тестис е достатъчен

Ако загубите единият си тестис, спокойно, другият е готов и напълно достатъчен, за да произведе нужното количество сперма, за да имате поколение. Дори оставащият тестис естественно малко се уголемява, за да увеличи производството на сперма и да се справи с липсата на другия.

Сперматозоидът и в кома прави деца

За да се оплоди яйцеклетката по-стандартния начин, сперматозоидите трябва да плуват, но при оплождането ин-витро нещата не стоят така.

Тогава се използват малки, роботизирани, контролируеми стъклени епруветки, за да вмъкнат един сперматозоид във вътрешността на яйцеклетката те понякога удрят сперматозоида в стъклото, за да спре да мърда.

Единственото нещо, което има значение при този начин на оплождане е ДНК-то в спермата, а не как ще стигне до целта. Като в живота 🙂

Мъжът е като кокошката – “снася” всеки ден (сперматозоиди), жената се ражда с яйцата

Жените са родени с всички яйца, които някога ще имат, а при мъжете е доста по различно. Те произвеждат сперма всеки ден през целия си живот. Като изветрялият бензин при колите и новите автомобили, то с възрастта при тях спермата може да стане малко бавна и ДНК-то им да бъде по-фрагментирано. Но пък фабриката никога не затваря, ако не си я затворят сами. При жените пък, яйцеклетката, като яйцата при пернатите, има някакъв срок на годност”. Та, всичко трябва да се прави навреме.

Само най-добрите достигат до финала

Сперматозоидите плуват бясно с техните опашки, като за световно, но не всички успяват да се задържат в “коридора на басейна” в права линия, и реално само при около половината се получава “да разцепят вълните” и да се врежат, като торпедо в яйцеклетката. Останалите се въртят в кръг или по течението на семенната течност, и макар започнали своето пътуване, не стигат до “пристана”. За това природата се е погрижила за жената да направи естественната селекция на най-добрите, като й е дала “препятствия в тръбите, свързващи матката с яйчниците, едни малки, тънки почти незабележими клетки под формата на косъмчета, които се опитват да ги спрат по пътя към целта.

Също така по-киселата среда във влагалището, която въпреки че се е променила по време на фертилния период на жената към по-алкална, пак е кисела за сперматозоидите.

Сперматозоидите се произвеждат за два месеца, живеят два дни в тялото на жената

Колко време отнема производството на сперма? Около 2 месеца според последните проучвания. Като, сперматозоидите се движат през цялото време и производството не спира през цялото време.

Колко дълго може да живее сперматозоидната клетка влязла веднъж в тялото на жената – около два дена е отговора!

Шансовете да се постигне зачеване при акт, който е извършен 2-3 дни преди овулацията на жената, са реални.

Основните фактори, които намаляват броя на сперматозоидите:

  1. Патология на половите жлези.
  2. Прегряване на тестисите поради чести посещения на сауна, дълго пътуване в кола с отопляема седалка, навикът да хвърляте единия крак върху другия. Носенето на тясно бельо и ингвинална херния също може да причини нарушение на температурния режим.
  3. Емоционално и физическо претоварване – хормонът кортизол инхибира работата на половите жлези.
  4. Нисък тестостерон.
  5. Недостиг на витамини и минерали поради лоша диета или строга диета.
  6. Прием на определени лекарства (психотропни лекарства, антидепресанти, адренергични блокери).
  7. Недостатъчен прием на течности, дехидратация на алкохол и интоксикация. За да се получи нормален обем на сперматозоидите, всеки ден трябва да се поемат около 2 литра течност.
  8. Хиперактивен сексуален живот, чести мастурбации (обемът на спермата няма време да се възстанови).

Какво влияе върху скоростта на производство на сперма и нейните характеристики?

  1. Спермата съдържа цинк и трябва постоянно да се попълва по някакъв начин. Този елемент означава много за сперматогенезата и производството на тестостерон.
  2. Тъмен шоколад, Ценен за високото си съдържание на L-аргинин, аминокиселина, която стимулира сперматогенезата. Дневната потребност от L-аргинин е 6,1 g.
  3. Стриди и миди – единствените продукти, превъзхождащи тиквените семки по съдържание на цинк, са съответно 45-77 mg и 21 mg на 100 g.
  4. Бразилски орех – Рекордьор по съдържанието на селен, също необходим за функционирането на мъжката репродуктивна система и активното производство на сперма.
  5. Тиквени семки, Продуктът е богат на цинк (7.44 mg на 100 g), L-аргинин (5.4 g на 100 g), фолиева и никотинова киселина, магнезий – елементи, които заедно ефективно стимулират синтеза на тестостерон, спермата и производството на семенна течност. Екстрактът от маслодайни семена има антиандрогенно действие и е полезен при хипертрофия на простатата.
  6. яйца – източник на холестерол, необходим за синтеза на тестостерон, витамини А, Е – за активна сперматогенеза, както и лецитин – един от основните компоненти на семенната плазма (също така има много лецитин в рибния хайвер).
  7. спанак – богата на фолиева киселина, без която има влошаване на морфологията на сперматозоидите и ефективността на цинка по отношение на производството на сперма е намалена.
  8. протеин (пилешки гърди, пуешко, говеждо)
  9. Рибено масло, пилешки дробчета и пъдпъдъчи яйца – се считат за полезни продукти за стимулиране производството на простатен сок, тъй като съдържат голямо количество ретинол.
  10. Обемът на консумираната вода за възрастен мъж трябва да бъде 2-3 литра на ден, и то чиста питейна вода. Никой чай и сокове никога няма да заменят обикновената вода. Нивото на течностите в организма значително влияе върху качеството и количеството на еякулациите. При дехидратиране спермата се произвежда в малки обеми. Отслабва се кръвоснабдяването на пениса.

Витаминни добавки, които увеличават обема на сперматозоидите:

  • Екстракт от трибулус,
  • L-аргинин
  • Лецитин (за предпочитане не от соя, а от слънчоглед),
  • Цинков цитрат
  • Витамин Е-400.

ДВИЖЕНИЕ

Колкото по-активен е кръвотокът и метаболизмът в областта на таза, толкова по-добро е кръвоснабдяването и храненето на половите жлези, съответно – толкова по-голям е обемът на спермата, произведен от тях.

СЕКС ИЛИ БОЛЕСТИ?

Дългосрочното въздържание с цел увеличаване на обема на сперматозоидите е безсмислено – то ще се натрупа в рамките на 5-7 дни! Т.е. най-малко веднъж в седмицата гимнстика под юргана!

Без вечеря може – без секс не може

Липсата на секс може да съкрати живота с до 4 години, убедени са експертите. Това е вид тренировка не само за мускулите, но и за мозъка. Той произвежда вещества, които няма как да бъдат набавени на организма по друг начин. Изследвания сочат, че хората, които са спрели да правят секс, започват да забравят повече и губят тонуса си, появява се по-високо ниво на стрес и рздразнителност.

И без закуска не може …

Сутрешният секс е не просто полезен, но именно сутрин женският и мъжкият организъм са много по-готови за сексуални действия отколкото вечер, уверяват специалисти. 90% от мъжете и 70% от жените заявили в изследване, че с удоволствие биха се заели с любовни ласки в сутрешните часове. Но мнозина неизвестно защо се притесняват да признаят това на партньора си, смятайки, че той ще откаже. Съгласете се, че мисълта да се събудите сутрин, за да правите секс, е много по-приятна, отколкото тази за работа.

Легнете (го) по-рано – станете (го) по-рано, и денят ви е слънце, като вас!

Имунната система отслабва, ако тялото не получава секс.

Сексът е и вид превенция срещу рака на гърдата. А става по-малка, мека и безчувствена, ако се загърбят плътските удоволствия. Вагиналните стени също отслабват, те са мускул.

При мъжете се увеличава рискът от рак на простатата, ако няма секс твърде дълго секс, води и до преждевременна еякулация.

Мъжете по традиция са смятани за по-големи сексуални мераклии. Ново проучване обаче поставя под въпрос това широко разпространено схващане. Оказва се, че в действителност жените са по-настроеният за секс пол. Ами тогава учудва ли ви разредената сперма?