Анахид Тачева (Ани Цонева) почина – едно от лицата на БНТ (+ видео)

Екранът и децата бяха нейният живот

Анахид Тачева е родена на 15 октомври 1940 г. в София с моминско име Анахид Мелкон Тавитян.

Най-красивата и популярна тв говорителка от 1ва програма на БНТ Анахид Тачева (Цонева) ни “напусна” на 82 след бързо прогресираща деменция, предизвикана от загубите на нейните близки. Нейният син, журналист и тв водещ Димитър Цонев, след масивен инсулт през август на 2016. Дотогава е загубила и двамата си съпрузи – актьорът Коста Цонев и бизнесменът Васил Тачев.
На 23 август тогава Митко Цонев си “отиде”, a на 30-ти се навършиха 63 г. от рождението му. Дъщеря му Деси Цонева пусна песента “Винаги”, която направи заедно с “Акага” в негова памет.
Анахид Тачева живееше в Америка при най-малката си дъщеря Анахид от брака ѝ с Васил Тачев, и гръцкият й зет Аристотел с двете внучета Арис и Ейтън.
Дъщеря й Теодора от 1я й брак с Коста Цонев, прави опити за самоубийство и гледа двете си деца като самотна майка.

+++


Анахид Тачева е родена на 15 октомври 1940 г. в София с моминско име Анахид Мелкон Тавитян.
“Имам по-малък брат и сестра, с които много се разбирахме. Навремето нямаше телевизия и играехме на шах, пинг-понг или “Черен Петър”. Вечер слушахме плочи на грамофона. Бях фен на “Левски”. С децата в махалата пишехме навсякъде: “Горе Левски, долу ЦСКА”. Четях и много книги, които вземах от чичо Стоян – адвокат, който живееше срещу нас. Любимата ми беше “Мъртвите сибирски полета”, разказва Анахид спомени от детството си.
Само на 22 години, през сублимната 1962 г. Анахид печели конкурс на БНТ и се превръща в най-известната говорителка в националния ефир за следващите 30 години.

Чува от телевизора как Никола Филипов обявява националния конкурс за говорители. Тогава живее с Коста Цонев (1я ѝ съпруг), а синът им Митко е на 2 г. Докато е омъжена за него се появява на екрана под името Ани Цонева.
Тя е ученичка в гимназията, когато се запознава с известния актьор.
Подава документи в радио “София”, където е 1ят тур.
17-годишна, вече е модел и участва в ревюта. По това време в столичната зала “България” се организират балове със специални шоупрограми. Хачо Бояджиев е техен режисьор, оркестърът на Вили Казасян свири, а участници са най-известните хумористи – Нейчо Попов, Енчо Багаров, Милчо Червенков. В една от вечерите там е и Коста Цонев. На подиума излиза Анахид, облечена в красива червена рокля, от горе до долу с малки черни копчета, с яка от кадифе.

“Ау, какво хубаво момиче. Ау, и каква хубава рокля. Обаче сега, ако трябва тези всички копчета едно по едно да ги разкопчавам, абе доста време ще ми отнеме”, чува тя да казва Коста Цонев. Същата вечер той я кани да танцуват валс и не след дълго стават неразделни.
Коста Цонев и Анахид се женят и развеждат два пъти и имат две деца – Димитър и по-малката с 8 години Теодора. Малко след втория развод Анахид сключва брак с Васил Тачев, а Коста Цонев се жени за втората си съпруга Ели.
+++
Поклонението ще бъде в сряда в софийската черква “Свети Седмочисленици”, тъй като тялото на Тачева трябва да пристигне в България.

Почивай в мир