Патриарх Неофит за Рождественския пост (15 ноем – 24 дек 2022)

Господ не изисква от човеците нищо, което да не би било по техните сили, а точно обратното – посочва най-краткия и верен път към онова, заради което човекът е сътворен

Неофит I Патриарх Български и митрополит Софийски:
“Рождественския пост – ще постим телесно и духовно”

Обръщение на Българския патриарх Неофит по повод началото на Рождественския пост (до Рождество Христово, Коледа, 15 ноем – 24 дек 2022)

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

По Божия милост отново встъпваме в благодатното време на Рождественския пост – първия постен период от богослужебната година, в който светата Църква ни призовава към аскетическа подготовка за достойното посрещане на празника на Рождеството на Богомладенеца Христа Иисуса. Период, през който ще постим телесно и духовно. Ще се самоограничаваме както в това, което ядем и пием, така и в онова, което мислим и говорим. Ще изпитваме сами себе си и духовното си състояние, в опит да се доближим колкото е възможно повече към онова нравствено съвършенство, което ни е посочено от Спасителя като вечен идеал и мяра за принадлежността ни към Неговата света Църква: „Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец“ (Мат. 5:48).

Така призоваваше Господ учениците Си, в дните на Своето земно служение, и този Христов завет съхранява своята неизменна актуалност и неотменимост за всички, които се именуваме с Неговото свето име. Духовно-нравственото съвършенство не е непостижим идеал. Господ не изисква от човеците нищо, което да не би било по техните сили, а точно обратното – посочва най-краткия и верен път към онова, заради което човекът е сътворен и което богословието на светата Църква нарича обòжение или богоуподобяване.

Това съвършенство на богоуподобяването е крайната цел и действителният смисъл на изкачването ни по Лествицата на християнските добродетели. Важни тук са както кротостта, смирението и чистотата на сърцето, така и милостта и дейната ни любов към Бога, която се проявява в любовта ни към ближния – човека до нас, който е в беда, нужда или притеснение, изоставен и обезсърчен, обезверен и отчаян. Важно е търсенето на Божията, а не на човешката правда. Важен е отказът ни да осъждаме когото и да било другиго, освен самите себе си, да осъзнаваме собствените си грехове и несъвършенства и да се каем за тях, вместо да търсим и осъждаме греховете и несъвършенствата на другите. А всичко казано означава само едно: да се въздигнем над ветхозаветната праведност и да изпълним докрай Христовия закон на любовта и Новия Божи завет с човечеството.

Към всичко това Господ и Неговата света Църква ни призовават и през този постен период, през който ни предстои да преминем заедно, за да се поздравим в неговия край с чистата радост и удивлението на витлеемските пастири, удостоили се да бъдат първите свидетели на явяването на Бога в човешки образ, и да възпеем Неговото дивно Рождество със славословието на ангелското воинство: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14).

С отеческа обич и топъл архипастирски благослов благопожелаваме на всички вас леки и спасителни пости!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

+++

Коледни заговезни – 14 Ноември – последен ден с месо – започват пости – какво да (не) правим

Ммм