ОСКАРИ “В сърцето на машината” пристига в Лос Анджелис за номинация за 95-ите награди (+ видео)

Създаден по действителен случай от затвора през 70-те, актьорският състав е изцяло мъжки

“В сърцето на машината“ (In The Heart Of The Machine, 2022, 1h 55m) е българското предложение за номинация в категорията “международен пълнометражен филм” на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия.

Българското предложение за номинация в категорията “международен пълнометражен филм” на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия е филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ (In The Heart Of The Machine, 2022, 1h 55m).

Филмът е второ заглавие, което предлага България, след като първият избор “Майка” беше счетен за недопустим от Академията за филмови изкуства и науки, поради повече от 50% говорим диалог на английски език. Страната трябваше до 3 октомври да представи нов филм.

“В сърцето на машината” спечели „Златна роза“ на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и най-голямата награда “най-добър филм” на София Филм Фест през 2022 година. Продукцията взе и награда за “най-добър художник-сценограф” от Съюза на Българските Филмови Дейци за Сами Ганев. 

Режисьор е Мартин Макариев, и един от двамата сценаристи, и от шестте продуценти. Другият пишещ е Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото. В списъка на продуциращите филма още са Александър Сано, който и играе във филма, Яна Маринова, Йордан Марков, Александър Пенев и Александър Здравков. 

Оператор е Андрей Андреев, а музиката е на Виктор Стоянов. 

В ролите
  • Александър Сано – „Бохеми“
  • Христо Шопов – полковник Радоев
  • Игор Ангелов – „Сатъра“
  • Ивайло Христов – „Даскала“
  • Христо Петков – „Иглата“
  • Юлиан Вергов – “капитан Векилски”
  • Стоян Дойчев – Краси, „Циганина“
  • Владимир Зомбори – “редник Ковачки”
  • Башар Рахал – “капитан Козарев”

Режисьорът Мартин Макариев работи по филма около 10 години, а тази сериозна предподготовка дава възможност да се заснеме за 21 дни.

Общият бюджет на „В Сърцето на Машината“ възлиза на 1 400 000 лева, като подкрепата от Национален филмов център е 937 000 лв.

Филмът се реализира от „Форуърд Пикчърс Ентъртейнмънт“ с подкрепата на Национален филмов център. Разпространението е на „Силвърнойз Фрейм“ на Александър Сано, постпродукцията е на ImmerseFX, a монтажът е дело на Никола Миленов.

Историята във филма е по действителни събития, случили се в завод „Кремиковци“ в един ден през 1978 г, и всеки от актьорите влиза в образ на реално съществувал персонаж. Затворниците действително са извършили престъпленията, за които говорят,  присъдите им са реални, а са променени само имената им, за запазване на анонимност, въпреки че отдавна са починали. Запазено е само едно име – Никола от село Преколница, а ролята е поверена на македонския актьор Игор Ангелов.

На младия затворник „Бохеми“ (Александър Сано) му е даден шанс да съкрати присъдата си ако събере бригада, която да удвои производството по време на работата им в завод Кремиковци. Той събира екип, в който е и страшният двоен убиец „Сатъра“ (Игор Ангелов), проблемният престъпник „Иглата“ (Христо Петков), възрастният „Даскала“ (Ивайло Христов) и циганина Краси (Стоян Дойчев). Проблемите започват в момента, в който „Сатъра“ отказва да включи в работен режим своя струг, защото вътре в него е заседнал гълъб. Въпреки нареждането на надзирателя капитан Векилски (Юлиан Вергов) стругът да бъде включен, „Сатъра“ категорично отказва и взима за заложник новакът надзирател Ковачки (Владимир Зомбори) и обявява, че няма да започне работа докато гълъбът не бъде спасен.

Ситуацията става все по-сложна след като пристигат още надзиратели и в опит да преговаря с тях е убит „Даскала“ (Ивайло Христов). Постепенно затворниците разбират, че единствения начин да се справят със ситуацията е да спасят птицата както желае „Сатъра“.

„В Сърцето на Машината“ вече е гледан от няколко десетки хиляди зрители в България и сънародници в чужбина. В първата си седмица в киносалоните филмът задминава заглавия като „Батман“ на Мат Рийвс.