България начело на новинарските агенции в Югоизточна Европа (видео)

11 държави и една наблюдател избраха за седалище БТА в София и Кирил Вълчее за ген.секретар с мандат три години

Тема на форума в Бургас е „Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини”.

Бургас (19 септември 2022) Българската телеграфна агенция (БТА) е домакин на 30-ата Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ). Тема на форума с 11 участници и един наблюдател е „Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини”. Пресфото-БТА снимка: Тодор Ставрев (ПК)

19 септември 2022 г. (Бургас) България застава начело и Централа на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА)- Югоизточна Европа (ЮЕ). Ген. секретар на организацията ще е ген. директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев като мандатът му ще е три години. Това гласуваха и приеха с пълно мнозинство представители на новинарски агенции от единайсет (11) страни (+ един наблюдател), участници в 30-ата Генерална асамблея на АБНА-ЮЕ, на която Българската телеграфна агенция (БТА) е домакин в Бургас. Тема на форума е „Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини”.

Регистрацията на АБНА-ЮЕ ще е в България, седалището й ще е в БТА. Приет беше и устав на АБНА-ЮЕ, който следва принципите, залегнали в устава на Европейската асоциация на новинарските агенции (ЕАНА).

“Това е голямо признание за страната ни, понеже няма много регистрирани международни организации и тази е една от малкото. Единайсет държави се включиха от Балканския полуостров, имаме и наблюдател от Италия, частица от която също е на Балканите, очакваме, че те също ще станат член” ,каза Кирил Вълчев. По думите му организацията може да се разшири още, имайки предвид Югоизточна Европа. Според него към Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Турция, Хърватия и Черна гора, могат да се прибавят и Молдова, Грузия, Армения.
 
За председател на АБНА-ЮЕ бе избран ген. директор на гръцката агенция АНА-МПА Емилиос Пердикарис. Следващата асамблея на Асоциацията ще се състои в Солун, Гърция през пролетта на 2023 година. Република Турция ще поеме домакинството на АБНА-ЮЕ през 2024 година. 

В Борда на директорите на АБНА-ЮЕ влизат досегашният президент на АБНА-ЮЕ Скендер Красничи, собственик на агенция КосоваПрес и Сердар Карагьоз, генерален директор на турската Анадолска агенция.

Идеята за създаване на Асоциация на балканските новинарски агенции възниква през септември 1994 г. на среща в София на представителите на информационни агенции от Балканите. Учредителното първо Общо събрание на неформалната АБНА-ЮЕ е проведено през юни 1995 г. в Солун, Гърция. Целта на организацията е да даде възможност за развитие на сътрудничеството между новинарските агенции от региона, както и да допринесе за установяването на климат на мир, приятелство и сътрудничество на Балканите.

В работата на Асоциацията на балканските новинарски агенции през годините се включват албанската АТА, босненската ФЕНА, агенцията от босненската Република Сръбска – СРНА, българската БТА, гръцката АНА-МПА, кипърската СНА, косовската КосоваПрес, агенцията от Република Северна Македония – МИА, румънската Аджерпрес, сръбската ТАНЮГ, турската Анадолска агенция, хърватската ХИНА.