Велика Британия с премиер с “двойно лице” в двойно трудна криза – избра външна политика пред финанси

… при рекордна инфлация и избор м/у храна и отопление за народа

Външната министърка Лиз Тръс победи колегата си от финансите Риши Сунак при поне едно на всеки три домакинства в горивна бедност тази зима

Две жени ще ръководят бившата империя едва за 3-ти път – срещат се в замък-символ извън Англия – Бал(без)морал


Лиз Тръс, съкратено от Елизабет, а всъщност нейно 2-ро име, а 1-то й е Мери (Mary Elizabeth Truss, b. 26 July 1975). (Photo credit: JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT/UNPIXS (EUROPE), Mirror))

Британската Консервативна партия избра външния министър Лиз Тръс за нов лидер на партията, като така я посочи за премиер. И сложи външната политика.на масата за приоритет, пред финансите  на фона изключителните тежки условия в енергетиката и цялото финансово съатояние на държавата.

Също така реално управляеащи държавата при много тежки условия се оказаха две дами – Кралица Елизабет и мин-председател Лиз Тръс. 47-годишната г-жа Тръс ще стане едва 3-тата жена министър-председател в британската история – следвайки стъпките на Маргарет Тачър и Тереза ​​Мей – като и трите са служили по време на 70-те години на трона на кралицата. И 4-ят консервативен премиер за 7 години. 

Изборът на Тръс е само м/у 180 000 членове на Консервативната партия, плащащи членски внос, които получиха право да гласуват. Тръс победи съперника си Риши Сунак, бивш министър на финансите, като обеща да увеличи разходите за отбрана и да намали данъците, като същевременно отказа да каже как ще се справи с кризата с разходите за живот.Тръс получи 81,326 гласа срещу 60,399 за Сунак, или общо близо 142,000. Не открихме данни за останалите гласове до разрешените 180,000. 

Едно е сигурно, че “под покривалото” “разходи за отбрана” Тръс ще продължи и увеличи военната помощ за Украйна, но този път ще трябва да даде сериозна икономическа обосновка при тежкото финансово и енергийно положение на Острова, т.е. дали самата Великобритания печели от тези инвестиции “зад граница”.

Решенията на Лиз стоят с доста въпросителни, защото тя е добре известна с типичното за англо-саксонската система “двойно” решение и образ.

Така че нашите политици много добре трябва да внимават при евентуални срещи. Които са малко възможни, 1во защото британците са вън от ЕС, и най-вече, че за тях, и особенно за подобни “кариер-келепир”-политици и двулични хора, българите сме доста “дребни риби”, “толкова сме прости” и все още сме сателит на Москва. 

Най-пресен фрапиращ пример е Брекзит, на когото тя бе категоричен противник по време на вземането на решението, а след като се разбра, че ще се случи “обърна палачинката”. 

Също така 15-ият премиер в историята на кралицата, в миналото дълго време бе един от сериозните общественници, които призоваваха за премахване на монархията, а сега, когато трябва да седне на “малкия трон” в държавата, достолепно ще се поклони на “кралицата-майка”. 

Кадри на тийнейджърката Лиз Тръс, която поставя под съмнение необходимостта от монархия, и адски ми прилича на Грета Тунберг.

Като 19-годишна студентка, изказваща се на конференцията на либералдемократите през 1994 г., тя заяви: „Ние не вярваме, че хората са родени да управляват“ и каза, че е събрала и подкрепя мнението на обществеността: „Премахнете ги, вече ни стига“, цитират Тръс в ИНДИПЕНДЪНТ. 

„Вече се срещнах с кралицата и тя беше твърде учтива, за да повдигне този въпрос в мен“, каза тя за позицията си за монархията по време на дебат на Sky News през август т.г.

Тоталното двуличие ще видим при една от последните й срещи с медиите, когато на въпрос от Ник Робинсън от Би Би Си за предишните й коментари, тя “достойно” се оправда (разбира се) с младостта, и каза, че е била „професионален спорещ“ в младостта си и „харесвала да изследва идеи и да разбърква нещата“. Но, не забрави да добави: „Започнах да разбирам повече защо Великобритания е успешна и част от нашия успех е конституционната монархия, която подкрепя свободната демокрация.“

Всъщност, дори и в използването на собственното си име Лиз Тръс е с “двойно значение”. Лиз дори не е Лиз, a Елизабет е нейно 2-ро име, а първото й е Мери (Mary Elizabeth Truss, b. 26 July 1975), което не ползва. Приличат си с кралицата, с разлика в подредбата на имената (Elizabeth Alexandra Mary), но 97-годишната “майка” на държави на три континента, никога не е променяла името си, което е и невъзможно, според законите на монархията и връзките с правителствата.

Да, и така нещата на Острова си идват по местата и “коронно” ще продължат – Кралица Елизабет II официално ще назначи Тръс за министър-председател на Великобритания във вторник 6 август. Церемонията ще се проведе в частното имение ***Балморал на кралицата в Шотландия, където по това време на годината монархът прекарва почивка, а не в Бъкингамския дворец. 

Кралица Елизабет има проблеми с движението си от миналата есен, и решението е взето миналата седмица да се помолят напускащият и бъдещият премиер да направят обиколка от 1000 мили, за да видят кралицата, вместо обратното.

В Кралската енциклопедия се казва, че назначаването на министър-председател е „един от малкото останали лични прерогативи на суверена“. След назначаването на нов премиер в официалния документ ще бъде записано, че „министър-председателят целуна ръце при назначаването“ (“the Prime Minister kissed hands on appointment”).

Двумесечното състезание за лидерство остави

Великобритания с вакуум във властта в момент, когато потребителите, работниците и фирмите настояваха за действия от правителството за смекчаване на въздействието на растящите цени на храните и енергията.

Премиерът Борис Джонсън няма правомощия да взема важни политически решения от 7 юли, когато обяви намерението си да подаде оставка. Не става ясно как точно този супер тежък период е избран за реформи.

Тъй като сметките за енергия на домакинствата ще се увеличат с 80% следващия месец, благотворителните организации предупреждават, че поне едно на всеки три домакинства (1 от 3) ще се сблъска с горивна бедност тази зима, оставяйки милиони хора да избират между хранене и отопление на домовете си. Банката на Англия прогнозира, че инфлацията ще достигне 42-годишен връх от 13,3% през октомври, заплашвайки да тласне Великобритания към продължителна рецесия.

Замъкът Балморал е голямо имение в Абърдийншир, Шотландия на 50 мили (80 км) западно от Абърдийн, на площ от приблизително 50,000 акра (20,000 хектара).

*** Балморал е лична и частна собственост на Елизабет II, предавана по наследство, която кралица Виктория и принц Албърт са направили свой шотландски дом в началото на 1850 г., след като много им приличало на родното място на Алберт в Тюрингия, Германия. 

Замъкът Балморал е голямо имение в Абърдийншир, Шотландия на 50 мили (80 км) западно от Абърдийн, на площ от приблизително 50,000 акра (20,000 хектара).
В имението има 7 Munros (хълмове в Шотландия над 3,000 фута или 914,4 м), като най-високият е Лохнагар на 3,789 фута (1155 м). Имението също така включва имението Delnadamph Lodge от 7,500 акра (3,000 хектара), закупено от Елизабет II през 1978 г.
Приблизително 8000 акра (3,200 хектара) от имението са покрити с дървета, като почти 3,000 акра (1,200 хектара) се използват за горско стопанство, което дава близо 10,000 тона дървесина годишно.
Ballochbuie Forest, една от най-големите останали площи със стар каледонски бор в Шотландия, се състои от приблизително 3,000 акра (1,200 хектара). Той се управлява само с минимална или никаква намеса. Основният бозайник в имението е благородният елен с популация от 2,000 до 2,500 глави.
Това е постоянно работещ имот, включващ тресавища от глухарчета, горско стопанство и земеделска земя, както и управлявани стада от елени, високопланински говеда и понита.
Още Крал Робърт на Шотландия (1316–1390) е имал ловно стопанство в този район.
Продажбата е завършена през юни 1852 г., като цената е £32,000 британски лири, а принц Алберт официално встъпва във владение същата есен. Този июот е 100% частен на кралската фамилия и няма нищо общо със статута на официалния дворец в държавата.
Кралица Виктория полага основния камък на 28 септември 1853 г., по време на годишното си есенно посещение. По стечение на обстоятелствата, малко след пристигането им в имението същата есен, идва новината за падането на Севастопол и края на Кримската война, което води до бурни празненства както от кралските особи, така и от местните. Докато посещава имението малко след това, принц Фредерик от Прусия, бъдещ Император на Германия и крал на Прусия иска ръката на принцеса Виктория, най-голямото дете на кралица Виктория от Обединеното кралство.

За кралица Елизабет II имението се свързва с щастливи семейни празници и тя традиционно прекарва от 8 до 10 седмици през август, септември и началото на октомври в своя много обичан дом, където кралските особи традиционно се наслаждават на разходки, барбекюта и живот на открито.

Аудиенцията на новия премиер Лиз Тръс ще се проведе в застланата със зелени килими зала за рисуване на замъка Балморал, която има съвпадащи зелени дивани, платнеен стол с мотиви на листа, открит огън и редица антични картини на тема коне по стените.

Бал-Морал – името говори много! На Бал без Морал, ако иска Велика Британия да излезе от кризата. Така аз го чух и виждам. Разбираемо за мен, погледнато през обектива на историята и социалните системи.