Нелегални емигранти убиха двама български полицаи

Йордан Илиев и Атанас Градев опитали да спрат автобус с 48 нарушители, а той ги премазал

Заловени са двете “мулета” 

Полицаите Атанас Градев (43) и Йордан Илиев (31) загинаха при изпълнение на служебния си дълг към България, буквално убити от мигрантски нашественици!

25 август 2022 г. (Бургас) Автобус с 48 нелегални емигранти прегази патрулка в Бургас и уби на място двама полицаи. Два пъти автобусът отказал да спре на стоп сигнал на полицията, а с мръсна газ се отправя към Бургас, където полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев се опитали да го спрат. Мигранти са предимно млади мъже, но има също жени и деца, и никой не е пострадал от тях.

Атанас Градев (43) бе командир на отделение в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ Бургас с 18 години стаж в МВР. Йордан Илиев (31) бе старши полицай в сектор “Охранителна полиция” в Първо РУ със 7 години стаж.

Според първите данни рейсът умишлено се е забил в полицейската кола и става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт. Тук не може да се говори за непредпазливо деяние, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.
Задържани са и двете “мулета” с данни, че са участвали в превоза, и двамата със статут на хуманитарни бежанци и са сирийски граждани.

Допълнително 12 дрона от други части и сили на полицията са отпуснати, за да се покрие целият район и въздушното пространство. Части от министерство на отбраната са надочено към границата. Ще се проверяват и бежанските центрове в цялата страна и населените места за хора, които се занимават с такава дейности.
Тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или ще бъдат върнати по родните им места, категоричен бе министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

“Ще приключим дейността им. Имаме данни, че наши служители са замесени, ще бъдем безкомпромисни към тях. Няма как мигранти да стигнат до сърцето на страната, необезпокоявани,” заяви министърът на вътрешните работи в служебното правителство.

Журналистката от „Флагман“ Светлозара Кидерова е годеница на Йордан, съобщи гл. редакторка на информационния сайт Катя Касабова в ефира на bTV. Двамата живеели на семейни начала. След два месеца Илиев е щял да премине на по-висока длъжност в отдел “Криминална полиция” заради доказани качества, само за последните 3 месеца е награждаван 3 пъти за проявен героизъм. Той не е трябвало да бъде на работа, но поел извънредно дежурство, защото не достигали патрулните полицаи.

Обявиха 26 август за ден на траур в цялата Бургаска област в памет на Градев и Илиев.