Фолк фест ВЕРЕЯ в Чикаго – юбилей на най-голямото БГ събитие в САЩ (много видео “на живо”)

#10 повече от 30 артистични състава от цяла Северна Америка, с над 400 участници

30 април 2022 г. В Чикаго се провежда традиционият годишен фолклорен фестивал за български народни песни и танци “ВЕРЕЯ”.

30 април 2022 г. В Чикаго се провежда традиционият годишен фолклорен фестивал за български народни песни и танци “ВЕРЕЯ”, който продължава вече 12 години.

След две годишна пауза юбилейният 10-ти “Фолк-фест ВЕРЕЯ” е от 28 април до 1 май и включва представянето на 30 артистични състава от цяла Северна Америка, с над 400 участници. Тази година най-голямото българско събитие в САЩ е и с най-голям брой на деца. 

Създател на най-големия и постоянен български фестивал в Америка и главен организатор е Константин Маринов, танцьор, хореограф и музикант, ръководител на клуб „Верея“ в “Столицата на България” в САЩ.

„По замисъл трябваше съставите да бъдат почти двойно на дошлите. Но, затварянето за две години, заради пандемията си оказа влияние,“ сподели Маринов.

Вижте видео (камера: Георги Бошнаков) на голяма част от програмата и разписанието на мероприятията. 

Програма на Фестивал Верея 2022 април 28 – май 1 
Четвъртък 28 април до 1 май. 
от 6.30 изложба и презентация на Биляна Стремска – България

Картините на Биляна Стремска откриха т.г. Фолк Фест Верея в Чикаго. Биляна, освен че рисува, също е танцьорка и народна певица. Стремска живя 24 години в Сан Франциско, Калифорния, където започва да вае картини по български народни песни. Неотдавна Биляна се върна да живее в България.

832 Lee st, Des Plaines,IL 60016
Петък 29 април
18:00-20:00 ч. разучаване на български народни хора с Александър Занкин и Константин Маринов Вход $10
832 Lee st, Des Plaines,IL 60016
Събота 30 април
13:00-20:00 ч. концерт на 35 танцови състава за народни хора  от Северна Америка  Вход деца $15. възрастни $30
Elk Grove High School
500 W. Elk Grove blvd, Elk Grove Village,IL 60007
“БЕЗКРАЙНОТО” ХОРО НА ГАЛА-ВЕЧЕРТА ФОЛК ФЕСТ ВЕРЕЯ ЧИКАГО 2022 (видео: Краси Чернев)
Неделя 1 май
11:00 базар на български ръчно изработени изделия – “Да подкрепим Българското”
Организатор: Жанета Ликов
832 Lee st, Des Plaines,IL 60016
Билети,ще се продават в център Малката България и на тел. 773-742-5158 Коцето
 

Фолк Фест “Верея” – Чикаго 2022
Вече история. И каква хубава история…

Приятели,
Ето отново краткото представяне на групите и на техните програми:
ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВЕРЕЯ“ – ЧИКАГО, 2022
500 W. Elk Grove Blvd.
Elk Grove Village, Il 60007

30 април
Начало: 13:00 ч.

УЧАСТНИЦИ

1.101 гайди – град Чикаго, щат Илинойс: „Сворнато хоро“.
Групата е създадена през 2019 г. Ръководител е Кирил Кетев.

2. Ема и Мира Несторова (на 3 и 4 години) – Чикаго: вокално изпълнение

3. Ангел Добрев (гъдулка), Анжелина Добрева (вокал), Чикаго, изпълняват „Седнало е Джоре дос“.

4. Танцов състав ,,Верея” при Център „Малката България“ и групи за разучаване на хорà „Верея“ и „Малката Верея“ при Малко Българско училище. Първо изпълнение.

Групите към училището ще изпълнят Буенек и Йовино хоро. Танцовият състав също ще се представи с народни хорà.

БГ Фолк клуб „Верея“ – Чикаго е неправителствена организация. Създадена е през 2010 г. от Константин Маринов и съмишленици. Ръководители на групите за хорà са София Богоева и Ирина Новакова.
Това е десетото поредно участие на БГ Фолк клуб „Верея“ във фестивал „Верея“.

5. Силвия Мандажиева (8 г.) изпълнява „Мари Марийке“.

6. Второ изпълнение на танцов състав ,,Верея” при Център „Малката България“ и групи за разучаване на хорà „Верея“ и „Малката Верея“ при Малко Българско училище.

7. Фолклорна група „Росá“ – град Атланта, щат Джорджия. Първо излизане – представяне на хора на „Роса“:
„Рано ранила, мамо, Диляна“ – акапелна народна песен
„Не бързай, слънчо“ – акапелна народна песен
„Бре, Петрунко“ – акапелна народна песен

„Росá“ е създадена през 2010 година от група ентусиасти. През първите две години, групата се занимава само с хорá. От януари 2013 година, с помощта на новия артистичен директор Веселин Василев, групата разраства своята дейност до хореографирани танци от различни фолклорни региони на България и започва да изнася представления и концерти по различни поводи и събития. През лятото на 2013 година, към групата се открива и женски хор с музикален ръководител Диляна Славова. Нито една от хористките не е професионална певица. Хорът се занимава предимно с български фолклорни песни.

8. Клуб за хора „Загора“ при Българска църква „Св. София“ – Чикаго
Ръководител: Мима Андрейчева
Изпълняват „Македонска сюита“
Хореография: Валери Жганов, Калина Рада

Детският танцов състав при у-ще „Света София“ към Българска църква „Света София“ ще изпълни Ръченичка и Дунавско.

9. Фолклорна група „Росá“ – Атланта (второ излизане)
„Ей мори Ружке“ – акапелна народна песен
„Прочула се Рада“ – акапелна народна песен
Пирински танц
Хореография: Роси и Станислав Иванови
Музика: народна

Всички членове на „Роса“, танцьори и певици, са българи, общо около 30 човека.
Във фестивала тази година участват 20 души.
FB: Rosa Atlanta Web: www.rosaatlanta.org

10. Танцова група „Българи“ – град Минеаполис, щат Минесота
Художествен ръководител: Елена Момчева
Година на създаване: 2013
Брой танцьори: 16, българи: 15, чужденци: 1
Групата се представя с „Шопски танц“, Хореография: Елена Момчева, Музика: Трио Гайди

11. „Родни Ритми“ – град Орландо, щат Флорида
Художествен ръководител: Мариана Цанова
Изпълняват „Варненски танц“ и „Петрунино“

Групата представя себе си така:
„Българската Православна Танцова Школа за Български Народни Танци за деца и възрастни в Орландо, Флорида. Детската група ” Аз съм Българче” и групата за възрастни ” Родни ритми” Ви канят да се присъедините и да се потопим заедно в родния фолклор.
Нека поддържаме Българския огън в сърцата си! Музиката и танците носят радост и веселие,а какво по-хубаво от нашата Българска народна музика и танци.
За да поддържаме една задружна Българска общност на хиляди километри от родината,за да не забравяме красивия си фолклор и за здраве,нека танцуваме заедно!
Художествен ръководител е нашата сънародничка Мариана Цанова, която дълги години е била главен хореограф на Свищовския Фолклорен Ансамбъл и в момента преподава характерни танци в Orlando Ballet.
Фокуса на школата е както изучаване и популяризиране на българския фолклор, така и организирането на продукции и участия във фолклорни концерти и фестивали.
Танцовата школа е създадена да разведрява, ободрява и поддържа добрата физическа форма на своите курсисти чрез темперамента на българското хоро.“

12. Ансамбъл „Българи”, Монреал, Квебек, Канада
Административен статус: (OSBL enregistré) Регистрирана Oрганизация с Идеална Цел
Хореограф: Цонко Стоянов
Президент: Йоана Петкова
Ансамбълът се представя с:
„Варненски танц”, хореография Цонко Стоянов, музика смесена народна
„Джиновски танц”, хореография Цонко Стоянов, музика смесена народна, соло тъпан Цонко Стоянов

През 2022 г. ансамбъл „Българи“ празнува 20 годишнина. Ето какво пише по този повод Йоана Петкова, президент на организацията:
„Ансамбъл Българи е създаден през 2002г от професионалния хореограф- танцьор Стоян Стоянов (2002-2008г) заедно с шепа ентусиазци от които покойната Моника Вълева (председател между 2002-2012г). Малко по късно към тях се присъединява и професионалния хореограф-танцьор Цонко Стоянов (2006г до сега). В началото групата се състои от 6 танцьори които случайно измислили името „Българи”, когато в кулисите на сцената ги питали „вие какви сте, как да ви представим?” – „ние сме Българи”! През годините, Ансамбъла се разразства и стига до 20тина танцьори най-вече ентусиазци, с почти равен брой мъже и жени българи и един Kвебекeр, Рoже. Репертоара на Ансамбъл Българи се състои от едни от най красивите танци на Кирил Дженев и Тончо Тончев, както и на други хореографи от различни обласи на България, добавяйки към тях и оригинални танци на двамата Стоянови.
Българи се радва с представянето си на участия из цяла Северна Америка като: ‘’Mondial des Cultures de Drummondville’’, Festival International de Jazz de Montréal, вече 4 пъти „Фестивал Верея” и един самостоятелен концерт в Чикаго, фестивали в Отава, Торонто, Детроит и Питсбърг, дни на културата за 375 и 150 годишнини на Монреал и Отава, както и участия на международни фестивали и благотворителни концерти в околностите на провинция Квебек. Имал е честа да танцува на Димитровден за покойният Игнат Канев и неговите кралски гости в Торонто, както и на коктейл с министър на външните работи Г-жа Екатерина Захариева на визитата и в Монреал. Танцувал е на многобройни фолк-вечеринки организирани от Ив Моро с музикалната група Soleil Tzigane където е играл за гост от България Белчо Станев. Сред специалните си участия в Монреал, Ансамбъла има изяви на концертите на Славка Калчева, Нели Петкова,Теодосий Спасов, Борис Дали и Миро. Ансамбъла е радвал Монреалската публика и с 7 самостоятелни спектакъла на които са участвали разнообразни колеги артисти. През 2017 по случай 15 годишният си юбилеен спекатакъл бе възнаграден от ДАБЧ с паметен медал „Паисий Хилендарски” връчен на сцената от Светлана Стойчева-Етрополски, посланик на Р. България в Канада. В последните години, Ансамбъл Българи се състои главно от по млад колектив който следва стъпките на предшествениците си с голям ентусиазъм! Очакват се нови емоции за 20 годшнината!“

Честит юбилей, „Българи“!

13. Нина Херсег (представител на група „Дилмана“) и Владимир Бастаджиев (представител на група „Трите пъти“) – Сан Диего, Калифорния.

Нина и Владимир участват за първи път във Фестивал „Верея“. Нина е ръководител на група „Дилмана“ – Сан Диего от 2017 година, като групата е създадена през 2016 год. от Иванка Георгиева. В нея танцуват 12 българки. Владимир е ръководител на група „Трите пъти“ – Сан Диего. Групата е създадена от него през 2019 година и в нея танцуват двама мъже и 4 жени българи.

14. Фолклорна група „Китка“ – Ванкувър, Британска Колумбия, Канада, при Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ванкувър
Ръководител на състава: Саша Кайрямова
Групата се представя с:
„Църнилчице“ – хореографски етюди на Саша Кайрямова (за етюдите са използвани записи на Даниела Иванова и Ангел Назлъмов от Американското им турне от 2003 година)
„Дайчово” – хореография на Саша Кайрямова, музика – народна
Групата представя себе си така:
„Идеята за създаването Фолклорна група “Китка” датира от 2003 г., когато Маргарита Трифонова и няколко българки, водени от голямата си любов към българския фолклор, решават да се срещат всяка неделя за да танцуват в един склад за лютеница. Няколко години по-късно, след пристигането във Ванкувър на Виолета Русева тя разширява и обогатява дейността на “Китка” с обособяване на любителска и представителна групи. Броят на танцьорите се увеличава и представянията на групата са търсени и чакани както от българската публика, така и от многобройните приятели на българския фолклор. В момента (2022) в двете формации танцуват 10 български жени, някои от които участват и в двете формации. Това е второто участие на “Китка” на фестивала “Верея”.“

15. Българи – Монреал (второ появяване на сцена)

16. Родни ритми – Орландо (второ появяване на сцена)

17. Фолклорен танцов ансамбъл „Хоротропци“ – град Лос Анджелис, щат Калифорния при BACEF
Ръководител: Веселка Василева

Детската формация изпълнява „Ръченица“ – хореография Веселка Василева, музика

Формацията на възрастните изпълнява „Шопска китка“ (с финал по хореография на Елена Димитрова).

Ансамбълът е създаден през октомври, 2012 г. по идея на Алина Маринова. Наброява 20 човека (16 жени и 4 мъже, като повечето са българи). Съставът участва за пета поредна година във „Верея“. В тазгодишното издание идва с нов екип.

18. „Българе“ – град Сан Франциско, щат Калифорния
Групата представя себе си така:
„Създаден в началото на месец Март, 2017 година, клуб “Българе” зад граница събира на едно място ръка за ръка, хора на всякаква възраст с различни професии и интереси. Членовете на групата непрекъснато растат, а приятелствата и незабравимите емоции са безброй.
Целта на клуб “Българе” е разучаване, съхраняване и популяризиране на бългрските фолклорни танци от цяла България. В репертоара са включени хора и танци от всички етнографски области на България.
В зависимост от нивото на овладяване на преподавания материал, танцьорите имат възможност да посещават репетициите в две различни нива: начинаещи и напреднали.
Ако искате да се потопите в магията на българските народи танци, заповядайте при нас! Нека заедно съхраним българското!

19. Фолклорна група „Моника“, Монреал, Канада
Ръководител: Наталия Иванова
Групата представя:
Казанлъшко хоро, разработка на хорото Маломирска Суста (по идея на Наталия Иванова)
Пиринска Сватба, Казанлъшко хоро, музика народна – “Мома Диляна” в изпълнение на Тодор Кожухаров
Пиринска Сватба – „Сватба е“ в изпълнение на Николина Чакърдъкова

„Моника“ представят себе си така:
„Групата е създадена преди около 10-15 години, под името клуб “На Мегдана”, от Моника Вълева която е била ръководител до 2019г. Групата се е състояла предимно от около 15 жени, които са споделяли любовта към танците и фолклора. От септември 2019г, клуба се преименува на Клуб за народни танци “Моника” с ръководител Наталия Иванова. Близо 20-25 мъже, жени и деца продължават делото на Моника, да учи малки и големи, и да разпространява българския фолклор на различни мероприятия. Групата за първа година ще участва във фестивал “Верея” .“

20. Горана Денс – град Ню Йорк, щат Ню Йорк
Художествен ръководител: Елисавета Йорданова
Горана Денс представят:
1. Великден – хореография Елисавета Йорданова
2. Петрунино – хореография Елисавета Йорданова
3. Край Шоплъка – хореография Елисавета Йорданова,
Музика: Оркестър Зорница

Групата е създадена през 2006 г. и на 22 май, 2022 празинува своята 15 годишнина. Тя наброява 16 души танцьори (15 българи и 1 американка)
ФБ: GORANA DANCE

21. Група „Балканика“ – град Денвър, щат Колорадо
Ръководител: Група „Балканика“ e колективен орган.
„Балканика“ представя танца „Мизийски ритми“
Хореограф: Илиана Божанова, Музика: Любен Досев
В танца са използвани хорàта – Сигна, Жувятеле и Абдай от района на Козлодуй.
Група „Балканика“ е създадена през 2012 година. Активните членове през последните няколко са 13 (българи 8, чужденци 5)

22. „Данка“ – град Питсбърг, щат Пенсилвания
Художествен ръководител: Александър Занкин
„Данка“ представя:
1.Танци от Тракия
2. Шопски танци от Софийска Бистрица
Хореографията и на двата танца е на Александър Занкин.
Музика: оркестър „Зорница“

23. Училище „Български език“ – град Сейнт Луис, щат Мисури
Основател: Катя Вълкова (2010 година)

Училището представя:
„Шопcки ритми“
Xореография: Борис Борисов и Камелия Борисова
Музика – народнa
Въведение и ръченица
Xореография: Борис Борисов и Камелия Борисова
Музика – народен оркестър към ансамбъл “Дунав”
Групата представя себе си така:
„Ние танцьорките от танцова група „Жив Огън” към Българското училище в Сейт Луис запалихме искрата на обичта към българския танц в сърцата на нашите деца. Нека искрата на обичта към българското да прерасне в огън, който да гори и незагасва предававайки на следващите поколения българи живеещи в Америка красотата на българската магията.“
Групата наброява 12 жени в танцова група „Жив огън“ и 16 деца в танцова група „Звънчета“. Това е девето поредно участие на училището във Фолклорен фестивал „Верея“.

24. Tанцов ансамбъл „Люш“ при Българска асоциация и културен център „Българе“ в Далас, Тексас
Ръководител: Биляна Стоименова
„Люш“ изпълнява:
1. Стамена Хоро: „Що имала късмет Стамена“ – изп. Райна
2. Ситно Шопско хоро – изп. оркестъра на ансамбъл „Филип Кутев“
3. Петрунино хоро – изп. оркестъра на ансамбъл „Филип Кутев“
4. Балкански мотив „Кермес“. Изп. Саня Илич и Балканика Хореография: Биляна Стоименова, Полина Калоянова и Радина Скерлева

„Люш“ се представят така:
„Tанцов ансамбъл „Люш“ е създаден през септември 2008 г. Първоначално групата се състои от 8 танцьори и постепенно се увеличава в следващите години, като се превръща в танцов ансамбъл, в който участват повече от 50 изпълнители, Има група за народни танци към Българското училище „Васил Априлов“, която в момента наброява 20 деца. Тази година танцов ансамбъл „Люш“ ще участва за първа път на фестивала „Верея“ в Чикаго.“

25. „Сиатъл чета“ – град Сиатъл, щат Вашингтон, при Българския културен център в Сиатъл (младежка формация).
Художествен ръководител: Даниела Найберг
В младежката формация влизат порасналите деца на „Медена питка“ – детската фолклорна при центъра“. Младежите (чиито родители танцуват в „Сиатъл чета“), изпълняват „Игри от Северна България“.
Хореография: Даниела Найберг
Музика и аранжимент: Кирил Владов. Изпълняват музиканти от Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Това е 1-то представяне на младежката формация на „Сиатъл чета“ във фолклорен фестивал „Верея“.

26. „Данка“ – Питсбърг (второ изпълнение)

27. Група „Шареница“ към БУЦ “Родина”, в град Сейнт Питърсбърг, Флорида
Художествен ръководител: Радостина Герджикова
„Шареница“ се представя с танца “Надиграване”
Хореография и постановка: Р. Герджикова
Музика: народна

„Шареница“ се представя така:
„От 2016 година групата е под ръководството на г-жа Радостина Герджикова. Главната цел на групата е да популяризира българския фолклор сред многообразните общности, живеещи в раойна на Тампа бей. Да се разучават народни хора и танци от различните етнографски области на България. В момента репетициите посещават над 15 български жени.“

28. Танцова група „Гайтани“ – град Денвър, щат Колорадо
Художествен ръководител: Стоян Гецов
„Гайтани“ ще представят танца „Хайдути“
Хореография: Стоян Гецов
Музика: Евгени Димитров-Маестрото

Хореограф и инициатор за създаването на групата е Стоян Иванов Гецов. На 27 април, 2022 г. „Гайтани“ навършва 7 години. Групата се състои от 7 жени и един мъж. Към групата има и детска формация, която наброява 5 момчета и 4 момичета.

29. Фолклорен ансамбъл “Отец Паисий” при Български Македонски Национален Образователен и Културен Център, Уест Хоумстед, Пенсилвания
Художествен ръководител: Биляна Стоянова Стафура

Фолклорен ансамбъл “Отец Паисий“ ще представи:
1. “Иди ми, дойди ми” – хореография: Биляна Стоянова Стафура; музика: компилация от музика и аранжименти на: Костадин Генчев и Димитър Христов
2. “Шопско Настроение” – хореография: Биляна Стоянова Стафура; музика: Коста Колев

За ансамбъла:
„Фолклорен Ансамбъл “Отец Паисий”, създаден през 1955 от Николас Джорданов е част от Български Македонски Национален и Образователен Културен Център (основан 1930) в Уест Хоумстед, Пенсилвания. Отбелязвайки над 90 години активна дейност, центърът продължава да поддържа своята мисия – “да съхранява, представя и популяризира културните ценности и богатите традиции на българския и македонския народ”. Тази цел е силно поддържана от ансамбълът и до днес. Под художественото ръководство на Биляна Стоянова Стафура, ансамбълът се състои от приблизително 35 изпълнители, като 25% от жените и 85% от мъжете са от български произход. Това ще бъде четвъртото участие на ансамбълът във фестивала „Верея“.“

20. Танцова група „Приятели на българския танц“ – град Детройт, щат Мичиган
Художествен ръководител: Николай Алишев

„Приятелите“ ще представят:
„ Тракийски мотиви“ – Хореография Николай Алишев и Димитър Дойчинов.
Музика: Стефан Драгостинов и Асен Диамандиев
Групата има четири предходни участия във Фестивал „Верея“ (2012, 2013, 2014 и 2015 г.).

31. Ансамбъл „Балкански игри“ („Балканске игре“) и Фолклорна група „Китка“ – град Чикаго, щат Илинойс
Художествени ръководители: Джон и Галя Куо
Ансамбълът се представя така:
„Година на създаване: 1964 – по инициатива на Стив Закс (Steve Sachs)
През ансамбъла от 1964 г. до днес са преминали над 800 души. Днес много от нередовните членове идват когато имат възможност. Редовни членове в момента: мъже 4, жени 11, деца 15; от тях четирима са българи.“

Ансамбълът е участвал във всички предходни издания на фестивал „Верея“.

32. „Сиатъл чета“ – Фолклорна формация при Български културен център – град Сиатъл, щат Вашингтон
Художествен ръководител: Даниела Найберг
Групата ще представи: „Игри от Средногорието“
Хореография и постановка: Даниела Найберг
Музикален подбор: Даниела Найберг, Васил Денев
Музикално оформление/аранжимент/нотно описание: Васил Денев.
Оркестър: Васил Денев (кавал), Петър Алексиев – Усмивката (гайда), Ангел Добрев (гъдулка), Константин Маринов – тъпан.

За четата:
През 2014 г. ентусиасти от „Работилницата“ с преподавател Даниела Найберг и певици от женски хор „Български гласове в Сиатъл“ – с диригент Мери Шерхарт (и двете – програми на Българския културен център в Сиатъл) решават да подготвят съвместно участие във фестивал „Верея“. Към групата се присъединяват Мария и Васил Бебелекови; Мария – към пеещите (в подбраната от нея „Родопска китка“), Бебелека – към играещите (Коледарски буенек, Петрунино и Селско шопско). Броят на участниците варира между 35-45 души.
Днес „Сиатъл чета“ с кавалджията Васил Денев разработва и представя репертоар, почерпен от традиционните музикални и танцови образци, издирва и реставрира старинни костюми. За представянето си в тазгодишното издание на фестивала четата отново се радва на “жив” оркестър: Васил Денев, Петър Алексиев – Усмивката, Ангел Добрев и Константин Маринов.

„Сиатъл чета“ посвещава „Игри от Средногорието“ на светлата памет на професор Анна Илиева (1933 – 2021).

33. Етник денс театър / Ethnic Dance Theatre (ETD) – град Минеаполис, щат Минесота
Артистичен директор: Доналд ЛаКорс

Театърът ще представи „Варненски игри“
Хореография: Доналд ЛаКорс
Музика: Богоровска ръченица (Стефан Георгиев), Варненско дайчово (от cd “The Most Famous Bulgarian Horo Dances” – без данни за името на оркестъра), Zaman Tanc (Trakiiska Troika).

Етник денс театър е основан през 1974 г. В състава му влизат 18 танцьори и 10 души музиканти. Сред тях българи са един от танцьорите и двама от музикантите.

34. Фолклорен ансамбъл „Отец Паисий“ – Питсбърг (второ изпълнение)

35. „Лудо Младо“ – град Бостън, щат Масачузетс

Танцовата постановка, която ансамбъл „Лудо младо изпълнява“ се казва „Фолклорна китка“.
Тя е компилация от 5 различни танца от 4 етнографски области: Шопска, Добруджанска, Северняшка и Тракийска.
Хореографията е на Петър Петров и Мариета Мирчева, а музиката е сборна от различни композитори.

Ансамбълът е създаден 2002. За двадесетте години от създаването му през него преминават над 100 човека. В момента в ансамбъла има 18 танцьори-всички българи.

www.ludomlado.com

36. Детска танцова школа „Хорце“ и Фолклорен танцов Ансамбъл „Хоро“ – град Чикаго, щат Илинойс
Худ. ръководител и хореограф – Ирина Гочева
Фолклорният танцов ансамбъл е създанен през 2003 г.
Детската танцова школа е създадена през 2007 г.

ПРОГРАМА фестивал Верея
1.Шопска ръченица -хор. Ирина Гочева муз.Георги Андреев
2.Детско веселие -хор. Ирина Гочева муз. народна
3.Закачка -хор. Ирина Гочева, муз. народна
4.Ой, шопе, шопе -хор. Ирина Гочева, муз. Стефан Мутафчиев
5.Шопски танц -хор.проф. Кирил Дженев, музика Т. Пращаков
6.Крива коза, Раичовица -хор. Ирина Гочева музика -хор Малката Нуша -ръководител Нели Андреева
7.Четворно -хор. проф. Кирил Дженев, музика Т. Пращаков

Из „визитката“ на „Хоро“ и „Хорце“::
„Детската танцова школа e създадена през 2007година от Ирина Гочева в Българско училище „Джон Атанасов“, от 2021 година се помещава и продължава своята дейност във Royal academy of Dance.
Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ e създаден през 2002година от Ирина и Тодор Гочеви. От 2010 е регистриран, като Нестопанско дружество /Nonprofit /, като основната му цел и мисия е да обогатява, разпространява и съхранява българските традиции и танцов фолклор сред българската общност тук в Чикаго, както и да обогатява културното разнообразие на американското общество чрез представяне на цялостни, самостоятелни участия и концерти на традиционни български постановки,танци, обичаи и хора.“

ДЕТСКАТА ТАНЦОВА ШКОЛА се състои от две групи :
Първа група деца от 4 до 8 години; Втора група -деца от 8 до 12 години

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ХОРО“
„В него участват изпълнители от различни възрастови групи -от 12 до 55 години.
И двата състава се разрастват, около 50 души, които продължават своята непрекъсната, творческа дейност вече 20 години, като тази година е Юбилейна и ще бъде отчетена със двучасов самостоятелен Юбилеен Концерт-Спектакъл на 10декември 2022 във театъра на Copernicus Center в Чикаго.
В репертоара на школата и ансамбъла се разучават български танци и постановки за сцена – на известни български хореографи от различните етнографски области на България, като се стремим правилно да предадем и съхраним българския танцов фолклор на младото Българско поколение, което расте тук в Америка, както и да успеем да предадем на нашата прекрасна публика българска и американска, неувяхващата жизнена сила, енергия и красота на уникалния български танцов фолклор!“

Програмата подготви Константин Маринов. Информацията от ръководителите на групите събра Даниела Найберг, април, 2022