Мария Шарапова чака дете в Лос Анджелис в къща в Малибу и ранчо в Калифорния на връх Рождения си ден

Спорт, любов, кариера и още нещо

19 април 2022 г. (Лос Анджелис) На 19 април известната руска тенисистка Мария Шарапова празнува 35-ия си рожден ден с най-важната щастлива вест в живота си – дете, и с нейният избраник в живота, и то не къде и да е, а именно в Лос Анджелис и слънчева Калифорния.

19 април 2022 г. (Лос Анджелис) На 19 април известната руска тенисистка Мария Шарапова празнува 35-ия си рожден ден с най-важната щастлива вест в живота си – дете, и с нейният избраник в живота, и то не къде и да е, а именно в “Града на Ангелите”. Преди да се заземи, или за да се…, в Лос Анджелис и слънчева Калифорния, Шарапова беше номер едно в света в женския тенис на корт, като спечели пет турнира от Големия шлем на сингъл. О да, и извън корта пък имаше и скъпи рекламни договори, заради, на всичкото отгоре, и атрактивният си външен вид. А неминуемо се роди и успешен бизнес, който дойде от “главата”, но на ракетата на мрежата, а на раменете на Маша.

През 2018 г. Шарапова изглежда намери щастието си в британския бизнесмен Александър Гилкс, дългогодишен приятел на принц Уилям и принц Хари. На снимката двамата на 6 май 2019 г. на модно дефиле в Метрополитен мюзиум в Ню Йорк. Photo credit: Jamie McCarthy/Getty Images)

И да, най-известната руска тенисистка Мария Шарапова чака дете. 35-годишната звезда на световния тенис сложи край на голямата си спортна кариера преди две години.
Сега Маша обича да пътува по света с мъж милионер и изгражда бизнес империя.

„Къщата ми е по-добра, доходите ми още по-добри!“

Къщата на родителите на Мария Шарапова във Флорида за $300 хиляди долара.
Photo credit: Global Look Press

Мария е щастлива в САЩ, купи къща за родителите си и огромно триетажно имение за себе си. Машенка се премести в Съединените американски щати преди много време и доведе там своите роднини със себе си. В пика на спортната си кариера през 2004 г. тя се сдоби с имение във Флорида, съвсем до тенис академията на легендата Ник Болетиери. Там отначало Мария живя сама, а след това го остави на родителите си. Имота й струваше $300,000 за 600 кв.м. и е направено в скандинавски стил, като основната особеност на къщата са огромни панорамни прозорци и остъклени балкони с излаз към градината. Домът на родителите на Мария вече е изпълнен с антични мебели и семейни фотографии.
След краткият си престой в това имение, фактически докато не премести роднините си в САЩ, Шарапова си построи лично имение през 2020 г., и то не къде и да е, а в любимия й Лос Анджелис, в Калифорния, на другия край на Америка.

Не случайно, най-бързите и най-чести големи успехи и титли в тениса, са именно в Калифорния, в Индиън Уелс и Сан Диего.

Триетажното “ангелско” имение стои на брега на океана в Ел Ей, и Мария Шарапова не скрива, че това е мечтаната й къща, която и сама е проектирала. Photo credit: Architectural Digest

Триетажното “ангелско” имение стои на брега на океана в Ел Ей, и Маша не скрива, че това е мечтаната й къща, която и сама е проектирала.
Къщата е разделена на две крила. В първото има огромен хол, трапезария, кухня на 1я етаж и спалнята на Мария на 2я. Второто крило помещава спалните за гости. Това гнездо струваше на Шарапова няколко милиона долара, но точната сума не беше разкрита.
Прозорците от спалнята на Мария гледат към Малибу. Всичко е минималистично и спретнато, като Шарапова специално измислила изхода от трапезарията към външния басейн. Самата Шарапова признава, че иска да комбинира различни стилове у дома и колекционира предмети от различни точки на света, които да й напомнят за пътуванията и турнирите.

Основната атракция на къщата на Мария Шарапова в Ел Ей е игралната зона на сутеренния етаж с две зали за боулинг. Photo credit: Architectural Digest

Основната атракция на къщата е игралната зона на сутеренния етаж с две зали за боулинг, където Мария приема многобройните си приятели, които обичат да отсядат при нея.

За да не е само на “влажно” в Лос Анджелис, Шарапова си купи и ранчо за $8,6 милиона долара на друго място в Калифорния. Photo credit: Global Look Press

За да не е само на “влажно” Шарапова си купи и ранчо за $8,6 милиона долара, и както сама изтъква причината, “да не забрави за селската почивка по-близо до природата”. Освен това, както знаем добре тук, през сезона в Лос Анджелис става твърде пренаселено.

Свърши ли любовният маратон?

Гришо и Маша – една истинска страстна любов. Двамата тенисисти бяха една от любимите двойки в спортните среди и бяха заедно близо три години. Руската красавица не крие възхищението си към нашата звезда, специално пишейки за него в биографията си. А тя се бе превърнала в истински талисман за него. Помним победите на Григор Димитров по време на горещата връзка с Мария Шарапова, вкл. с/у световния номер едно Новак Джокович на Мастърса в Мадрид.

И така, и в Ел Ей, личният живот на Шарапова ври, та кипи. От “жълтата преса” добре знаем, че вече Мери, търсеше избраник дълго време. То не бяха нашият Григор Димитров, колегите му Хуан Карлос Фереро и Анди Родик, в музикалната зона вокалистът на Maroon 5 Адам Левин и разбира се спортната секция с баскетболиста Саша Вуячич. Но, но, през 2018 г. Шарапова изглежда намери щастието си в британския бизнесмен Александър Гилкс, дългогодишен приятел на принц Уилям и принц Хари. През 2011 г. той дори беше поканен на кралската сватба на Уилям и Кейт Мидълтън. Алекс работи няколко години като главен аукционист в Луи Витон, беше акционер в къщата на Филипс. Сърцеизбраникът на Маша притежава собствен супер скъп онлайн търг за изкуство и колекционерски предмети, където удари тавана с продажба за $112,8 милиона долара.
През 2020 г. Алекс и Мария обявиха годежа си, а сега последователите на Мария трепват при всяка снимка, търсейки намеци за бъдещо място за сватба. Самите Алекс и Мария досега се радват един на друг в многобройни пътувания – това е любимото занимание на двойката.

“Искам да имам същата връзка с детето си, както с мама”

И в деня на 35-ия си рожден ден Мария Шарапова направи най-гръмното изявление от две години. Тя пусна снимка от плажа с изникващо коремче в социалните мрежи. „Скъпоценно начало. Яденето на торта за рожден ден за двама винаги е било моят специалитет “, подписа снимката Мария. Само кралица на тениса може да обяви бременността си толкова грациозно.

Мария винаги е мислила за деца, и според нея би искала да има същите отношения с тях, каквито е имала с майка си.
“Имам добро приятелство с майка ми, която беше много малка, когато ме роди. Искам да имам същата връзка с детето си. Не знам как да направя и двете – да отделя време на него и себе си. Това не са обстоятелствата, при които бих искала да имам дете,” цитира Шарапова New York Times, още когато Мария все още беше активна спортистка.
Сега обстоятелствата вече се промениха и дори сватбата не е далеч.

Мария Шарапова с нейния трофей след спечелването на Откритото първенство на САЩ през 2006 г. на 9 септември 2006 г. Фото: flickr от потребителя Boss Tweed

По време на спортната си кариера Шарапова е спечелила $38,777,962 долара. Сега бившата тенисистка е и успешна бизнес дама.

Тогава 34-годишна Шарапова обяви краят на спортната си кариера в края на февруари 2020 г.

В прощално писмо със спорта Шарапова каза, че “тенисът е смисълът на живота й, но сега е време да покорява нови висоти“. И да, за 28 години в спорта Мария се научи на увереност и трудолюбие – и сега отново работи със същото отношение, но по нов път.

Винаги съм казвал, че спортът е един от най-добрите учители и съветници в живота. И сега е удоволствие да пиша за хубавата Маша, макар и да не е “наша”!

Тогава, когато излезе от корта, но никого още не беше ясно какво е намислила Мария. За избора на спортистката леко се досещахме тези, които следяхме отблизо дейността й и извън корта. Ето защо, не без причина, след като отиде в принудителна ваканция през 2016 г., Шарапова преди всичко друго замина да учи в Харвард. Не че нямаше пари, за да си живее без нищо да прави или да си отвори кафе или ресторант. А тя записа да учи, именно курсове за правене на бизнес и популяризиране на собствена марка.

Основното “бизнес-дете” на Мария Шарапова е нейната сладкарска компания, която произвежда сладкиши с шикозното име Sugarpova във фабриката във Върнън Хилс, Чикаго, Илинойс, САЩ.

И така, основното “бизнес-дете” на Шарапова става и е нейната сладкарска компания, която произвежда сладкиши с шикозното име Sugarpova.

„Ядях много сладко от много ранна възраст. Израснах в кухнята на баба си и въпреки, че знаех какво е необходимо, за да бъдеш професионален спортист, също се наслаждавах на моменти на снизхождение като да седя в кухнята и да пека и сладкиши, и да ги опитвам. Когато дойдох в Съединените щати, видях избора на сладки изделия и бях като уау, никога не съм виждал това у дома в Русия… И така реших да инвестирам част от парите си, за да го започна и да стана главен изпълнителен директор”. Това споделя пред Форбс Шарапова.
Към днешна дата приходите на Мария от сладкия бизнес са около $20 милиона долара. Според Forbes, през 2020 г. общата нетна стойност на богатството на Мария Шарапова е била приблизително $200 милиона долара. Не е лошо за младо момиче, което пристигна в чужда страна с баща си и само $700 долара!

Красива и умна Маша, избрана цели четири пъти за “Най-гореща спортистка на година” на авторитетното списание Максим и веднъж на ESPN. През 2010 г. Световната Женска Асоциация по Тенис (WTA) я поставя начело в завидните категории, надвишаващи спорта – “любимка на феновете”, “хуманист на годината”, “най-модерен играч (на корта), “най-модерен играч (извън корта)”, “най-драматична изразителност”.

Бонбони “Shugarpova” вече могат да бъдат закупени в 32 страни по света, докато самата Мария позиционира своите сладкиши като първокласен продукт, съответно и цената е по-висока от тази на конкуренцията.

Между имената на знаменитостите, които притежават марки шоколад и сладкарски изделия са, Сара Мишел Гелар, Били Айлиш, Бен Афлек и Пол Йънг.

“Честна, състезателна, ориентирана към детайлите,”

така с само с три думи описва себе си Мария Шарапова.

Е, и какъв по-хубав и щастлив рожден ден за една жена – първо дете и любим човек, та чак и той милионер, под покрива на голям и прекрасен дом на най-желано и елитно място, и бонбони с нейното име по целия свят! И на шампанското иде ред! 

***

Когато е на 4 години, Мария Шарапова получава първата си тенис ракета от звездата Александър Кафелников и започва да тренира редовно с баща си.

Марѝя Шара̀пова е руска тенисистка, родена на 19 април 1987 г. (Великден) в Няган, СССР.
Има 5 титли от Големия шлем. През 2014 г. печели отново Ролан Гарос, като побеждава румънката Симона Халеп. През 2012 г. побеждава Сара Ерани на финала на Ролан Гарос и оформя своя Голям шлем и става едва шестата тенисистка печелила всички четири турнира от Големия шлем. Преди нея това са правили Маргарет Корт, Крис Евърт, Мартина Навратилова, Щефи Граф и Серина Уилямс.

През 2008 г. Шарапова печели Откритото първенство на Австралия след победа над Ана Иванович.

През 2008 г. Шарапова печели Откритото първенство на Австралия след победа над Ана Иванович. В края на 2006 печели на финала на U.S. Open над Жустин Енен-Арден. Две години по-рано тя побеждава Серина Уилямс на финала на Уимбълдън.
На 26 февруари 2020 г., на 32-годишна възраст, приключва спортната си кариера. Съобщението Мария Шарапова публикува едновременно във Vogue и Vanity Fair.
Родителите ѝ се местят да живеят от Беларус в Русия след аварията в Чернобил през 1986 г. Малко след това се ражда Мария в Няган, Сибир. Когато е на две години, семейството ѝ се мести в Сочи. Там баща ѝ се запознава с Александър Кафелников – бащата на Евгени Кафелников (първият руски тенисист, ставал номер 1, носител на две титли от Големия шлем). Когато е на 4 години, Мария получава първата си тенис ракета от Александър и започва да тренира редовно с баща си. На 7-годишна възраст Шарапова посещава тенис клиниката на Мартина Навратилова в Москва, която ѝ препоръчва да започне да тренира в Академията на Ник Болетиери, където са тренирали тенисисти като Андре Агаси, Моника Селеш и Анна Курникова. Поради липса на средства баща ѝ заема пари, за да може двамата с дъщеря му да отидат в Съединените щати. Въпреки че никой от двамата не говори английски, те пристигат във Флорида през 1994 г. Майката на Мария не може да отиде с тях заради проблеми с визата. Баща ѝ се хваща на различни ниско платени работи, като миене на чинии, за да я издържа.

Мария Шарапова и Серина Уилямс на финалната церемония по връчване на трофеите на Уимбълдън за жени през 2004 г. (Снимка: AP)

През 2004 Мария става третата най-млада носителка на титлата от Уимбълдън (след Лоти Дод и Мартина Хингис). По пътя си до титлата тя побеждава Ай Сугияма на четвъртфинал (5 – 7,7 – 5,6 – 1), Линдзи Дейвънпорт на полуфинал (2 – 6,6 – 7,6 – 1) и двукратната носителка на титлата – Серина Уилямс на финал (6 – 1,6 – 4). Шарапова става първата руска носителка на титлата от Уимбълдън. Няколко месеца по-късно е победата ѝ над Мери Пиърс – двукратна победителка в турнири от Големия шлем. Мария Шарапова завършва 2004 г. с победа над Серина Уилямс на WTAChampionship (4 – 6,6 – 2,6 – 4).
От юни 2004 до полуфинала ѝ на Уимбълдън през 2005 има 22 спечелени мача на тревна настилка, включително титлите от Бирмингам и Уимбълдън. Издига се до номер едно в световната ранглиста на 22 август 2005.

През 2006 г. Маша печели първата си титла и единадесета в кариерата на Пасифик Лайф Оупън в Индиан Уелс, Калифорния.
Мария печели втората си титла за 2006 на турнира Acura Classic в Сан Диего. Побеждава за първи път от пет срещи Ким Клайстърс със 7 – 5, 7 – 5.
Маша започва U.S. Open като трета в световната ранглиста. По пътя си към финала тя детронира Амели Моресмо – тогавашната номер едно с 6 – 0, 4 – 6, 6 – 0. На финала среща Жустин Енен-Арден. Побеждава я с 6 – 4, 6 – 4 и така печели втората си титла от турнир от Големия шлем.
Шарапова печели Цюрих Оупън като побеждава на финала Даниела Хантухова с 6 – 1, 4 – 6, 6 – 3. След това печели Generali Ladies Linz след като побеждава Надя Петрова със 7 – 5, 6 – 2. Това е нейната пета титла за 2006 и 15 в кариерата.

Маша започва 2007 с достигане до финалите на WWCC и Откритото първенство на Австралия. На финала е победена от Серина Уилямс – номер осемдесет и едно в световната ранглиста (6 – 1, 6 – 2).
Мария започва 2008 година повече от обещаващо. Тя печели Откритото първенство на Австралия, без да загуби нито 1 сет през целия турнир, като на финала побеждава Ана Иванович от Сърбия със 7:5 6:3. Така Шарапова печели 3-тата си титла от турнир от Големия шлем. След Откритото първенство на Австралия тя прави серия от 18 поредни победи, която е спряна от Светлана Кузнецова.
През май Шарапова отново става номер 1, заради отказването на тогавашната лидерка Жустин Енен. След загубата от Динара Сафина в четвърти кръг на Ролан Гарос губи първото място. Лошото ѝ представяне продължава и на Уимбълдън, където отпада във втори кръг от 154-та в света Алла Кудрявцева.
През август Шарапова се отказва от участие в Роджърс къп заради контузия в рамото, която я изважда от игра до края на сезона. Въпреки това, тя все пак завършва годината под номер 9. През октомври се подлага на операция.

През 2009 г. все още се възстановява от операцията. Връща се на корта през март за надпреварата на двойки на турнира БНП Париба Оупън в Индиън Уелс, където губи още в първи кръг. Оттегляйки се от по-нататъшни турнири, Шарапова изпада от първите 100 на ранг листата за първи път от шест години и достига 126 място.

През 2010 г. на Откритото първенство на Австралия Шарапова отпада в първи кръг от Мария Кириленко. Така за първи път от 2003 г. тя не достига втори кръг на турнир от Големия шлем. На турнира в Индиън Уелс контузва лакътя си и отново отсъства от корта за известно време. Мария завършва годината под номер 18.
През 2011 г. е поставена под номер 14 на Откритото първенство на Австралия, Шарапова отпада в четвърти кръг от Андреа Петкович. На турнира в Индиън Уелс достига финал, където губи от Каролине Возняцки. Със спечелените точки Мария отново е част от топ 10, за първи път от февруари 2009 г.
На турнира в Маями Мария изиграва най-дългия мач в кариерата си – 3 часа и 28 минути, на четвъртфинала срещу Александра Дулгеру. Шарапова печели срещата с 3 – 6, 7 – 6, 7 – 6. На полуфинала си връща на Андреа Петкович за загубата от Откритото първенство на Австралия, побеждавайки я с 3 – 6, 6 – 0, 6 – 2. На финала е победена от Виктория Азаренка – 1 – 6, 4 – 6.
Шарапова печели титлата на турнира в Рим, което е най-голямото ѝ постижение на клей кортове до този момент, побеждавайки номер 1 Каролине Возняцки на полуфинала и Саманта Стосър на финала. Във втори кръг на Ролан Гарос изостава с 3 – 6, 1 – 4 от французойката Каролине Гарсия, но печели следващите 11 гейма и така продължава напред. Отпада на полуфинал от бъдещата шампионка Ли На с 4 – 6, 5 – 7.
На Уимбълдън Шарапова достига финала без загубен сет, но е победена от Петра Квитова с 3 – 6, 4 – 6. Това е първият ѝ финал на турнир от Шлема за три години.

21 август 2011 г. 4-тата поставена в схемата рускиня Мария Шарапова оцеля при нестабилно представяне, за да спечели титлата на WTA в Синсинати, надделявайки с 4-6, 7-6(3), 6-3 над Йелена Янкович от Сърбия. Elsa/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY

На турнира в Синсинати Шарапова печели титлата, а финалът с Йелена Янкович е най-дългия при жените за годината – 2 часа и 49 минути (4 – 6, 7 – 6, 6 – 3). Така Мария се изкачва до номер 4 в световната ранглиста.
На Ю ЕС Оупън достига трети кръг, където е победена от Флавия Пенета. След турнира вече е 2-ра в ранглистата.
На турнира в Токио Мария достига четвъртфинал срещу Петра Квитова. Шарапова контузва глезена си и се отказва, при резултат 4 – 3 за Квитова. На турнира на шампионките в Истанбул е победена от Саманта Стосър и Ли На, след което се отказва заради контузията в глезена.
Завършва годината 2011 под номер 4.

През 2012 г. на Откритото първенство на Австралия Шарапова се представя убедително и достига полуфинал, където побеждава Петра Квитова с 6 – 2, 3 – 6, 6 – 4. На финала е надиграна от Виктория Азаренка с 3 – 6, 0 – 6. След турнира вече е номер 3 в световната ранглиста.
На четвъртфиналите в Индиън Уелс Шарапова побеждава Мария Кириленко след над 3-часова битка. След отказ на Ана Иванович в полуфинала, Мария достига до финал отново срещу Азаренка, който губи с 2 – 6, 3 – 6. На турнира Сони Ериксон Оупън в Маями, Мария играе финал срещу Радванска, който губи с 5 – 7, 4 – 6. Това е едва втората победа на Радванска над Шарапова от 9 изиграни мача.
Мария започва сезона на клей на турнира в Щутгарт. След трудни победи над Саманта Стосър (6 – 7(5), 7 – 6(5), 7 – 5) на четвъртфинал и Петра Квитова (6 – 4, 7 – 6(3)) на полуфинал, Шарапова достига до трети финал срещу Азаренка за 2012 г. Мария побеждава световната номер 1 с 6 – 1, 6 – 4 и така печели този турнир при дебютното си участие. На турнира в Мадрид е спряна на четвъртфиналната фаза от Серина Уилямс, която впоследствие печели турнира.
Мария започва Ролан Гарос поставена под номер 2. Началото на турнира е перфектно за нея, тъй като в първите три кръга тя губи едва 5 гейма. Първото ѝ сериозно препятствие е в четвърти кръг срещу чехкинята Клара Закопалова, срещу която губи втория сет в тайбрек, но постига победа с 6 – 2 в третия. На четвъртфинал побеждава естонката Кая Канепи с 6 – 2, 6 – 3. Както на Откритото първенство на Австралия през януари, така и тук, на полуфинал Шарапова се изправя срещу Петра Квитова. Мария побеждава убедително с 6 – 3, 6 – 3 и се класира за първия в кариерата си финал на Ролан Гарос. Там я чака изненадата на турнира, поставената под номер 21 италианка Сара Ерани. Мария започва страхотно мача, пробивайки два пъти, за да поведе с 4 – 0. Италианката обаче връща единия пробив, когато Мария сервира за петия гейм от сета. Въпреки това Маша затваря сета с 6 – 3, а във втория е още по-убедителна – 6 – 2.

Мария Шарапова е щастлива, докато гледа своя трофей от Откритото първенство на Франция за 2012 г

По този начин Мария става едва шестата тенисистка печелила всички четири турнира от Големия шлем. Преди нея това са правили Маргарет Корт, Крис Евърт, Мартина Навратилова, Щефи Граф и Серина Уилямс. Също така Шарапова се завръща на върха на ранглистата за първи път от 2008 година.
Мария Шарапова има изключителната чест да стане първата жена, която носи флага на Русия на откриването на Олимпийските игри в Лондон 2012. Тя започва ударно надпреварата, и продължава до финала, където среща Серина Уийлямс. След изключително мощна игра на американката, Шарапова бива разбита с 6 – 0, 6 – 1, при което златото отива за Уилямс, а Мария взима сребърния медал.