САЩ отново “разпъна България на кръст” – натиск с/у журналисти, корупция и насилие

Урок как трябва да се държиш честно и открито със своите партньори и приятелски държави, а не само фалшиво и угодно някому, да се мазниш и усмихваш

13 април 2022 г. Годишният доклад на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права буквално “разпъна България на кръст”: “България има значителни проблеми с правата на човека и това включва сериозни корупционни прояви, полицейско насилие, произволни арести, заплахи и натиск срещу журналисти и нетолерантност.”

13 април 2022 г. Годишният доклад на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права буквално “разпъна България на кръст”, като отново поставя на дневен ред, натиск с/у журналисти, корупция и насилие. Един пореден много добър урок за управляващите страната, която е дългогодишен партньор на САЩ, но винаги коректно критикувана, и явно не се оправя. Урок и за това, как трябва да се държиш честно и открито със своите партньори и приятелски държави, а не само фалшиво и угодно някому, да се мазниш и усмихваш. В София да се научат на западна, въобще на политика, а не на Соц-наколенки и Ком-целувки! Бъдете истински и си търсете правата, за да ви уважават!

“България има значителни проблеми с правата на човека и това включва сериозни корупционни прояви, полицейско насилие, произволни арести, заплахи и натиск срещу журналисти и нетолерантност.”

Това са само част от заключенията на годишния доклад на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права в България през 2021 г., публикуван на официалния сайт на американското правителство.

Целият американски доклад включва отделни доклади за почти всички страни по света, и за наша, може би единственна радост, страната не е включена в “топ 5 – успелите” (Русия, Китай, Сев. Корея, Никарагуа и Сирия), които са споменати в основния опис на доклада.

Миналата тежка КОВИД-пандемична година, през която вирусът успя някак си етественно да “ограничи правата” на хората, и да постави тях, и правителствата в тежка дори ежедневна ситуация, наситена с трудни изпълнения на заповеди и взимането на решения. Но, и година на разкриването на същността на управления и хора в държавите по целия свят. Докладът идва в момент, когато, за късмет, злият биологичен вирус погина, за да ни напомни за други видове по-постоянни “вируси” в обществото и управлението му. Но, и в момент, в който дойде най-злият “вирус” – войната, която резонно измести всички други “зарази” и проблеми. 

От 46 години насам, САЩ публикуват всяка година доклад за състоянието на човешките права в почти 200 държави и територии по света.

В доклада за България се отбелязва, че значителните проблеми с правата на човека са регистрирани чрез достоверни данни за насилие от страна на полицията, включително злоупотреба със свободата на събранията и произволни арести. Отбелязва се и наличието на сериозни проблеми със съдебната независимост, както и сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително насилие и заплахи за насилие срещу журналисти и наличие на корпоративен и политически натиск върху медиите.

Много място в доклада на Държавния департамент е отделено на проблемите на медиите в България. Там се отбелязва, че независими медии са били обект на открити атаки от политици на всички нива и от административен и съдебен натиск. 

Американските дипломати цитират “Репортери без граници”, които посочват в своя Световен индекс за свобода на печата за 2021 г., че „политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии.

Особенно внимание е обърнато и на съществуването на сериозни корупционни прояви.

Докладът отбелязва и наличието на насилие и дескриминация спрямо ромите, насилие над деца, както ии престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към хората с различна сексуална ориентация.

В документа пише, че властите в България са предприели стъпки служители, които са извършили нарушения на човешките права и корупция да бъдат държани под отговорност, но

действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността е проблем.

Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха широко разпространени проблеми, отбелязва в доклада си Държавният департамент. Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават различно правосъдие.

“Според доклада за върховенството на закона на Европейската комисия, публикуван на 20 юли, „нивото на възприемане на съдебната независимоств България остава ниско“, като едва 31 процента от гражданите и 43 процента от бизнеса го смятат за „справедливо или много добре.”, разказва американското външнополитическо ведомство. Оттам цитират ЕК да казва и, че съчетаването на правомощията и длъжността на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, органа за съдебно самоуправление, „води до значително влияние в прокуратурата, Висшия съдебен съвет и сред магистратите“. В доклада се изразява загриженост от „липсата на съдебен контрол срещу решение на прокурор да не започне разследване“.

Държавният департамент се спира и за данните за незаконно подслушване и следене в България. “Конституцията и законът забраняват подобни действия; обаче имаше съобщения, че правителството не е спазило тези забрани. През септември 2021 г., специална комисия на НС установи, че властите са разпоредили подслушване и наблюдение на най-малко 934 лица, включително политици, магистрати и журналисти, по време на антиправителствените протести през 2020 г.”, пише в американският доклад.

В доклада се говори и за разследването за полицейско насилие срещу демонстранти под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020г.  

В документът се споменават и твърденията за нерегламентирани обществени поръчки и авансово преведени от предишните управляващи големи суми за все още неизвършени дейности и услуги т.нар. инхаус процедури.

По темата за провеждането на избори за парламент и президент в доклада се отбелязва, че не са получени сигнали за сериозни нарушения.