Знамето на Украйна пред посолството на България в САЩ

КОЙ РАЗРЕШИ НА ДИПЛОМАТИТЕ И ЗАЩО НЕ ПИТАТ БЛИЗО ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ В СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?

11 април 2022 г. Днес знамето на Украйна бе сложено на един от официалните пилони пред сградата на посолството на България в САЩ, редом с родния флаг и на Европейския съюз (ЕС).

11 април 2022 г. Днес знамето на Украйна бе сложено на един от официалните пилони пред сградата на посолството на България в САЩ, редом с родния флаг и на Европейския съюз (ЕС). До тях е бюста на “Апостола на свободата” Васил Левски символ на борбата за освобождение от турско робство.

Посланик Елена Поптодорова, председателят на градския съвет Фил Менделсън и Нийл Глик при официалното откриване на табелата с името на Димитър Пешев (Dimitar Peshev Plaza). Глик е американски гражданин от еврейски произход, бизнесмен и член на комисия към градската управа на Вашингтон. „Той жертва целия си живот и кариера, за да спаси живота на тези хора. Ако по време на 2СВ във всяка европейска държава имаше по един Димитър Пешев, нямаше да има Холокост”, заяви Глик по време на тържествената церемония.

А всичките те, се намират на кръстовището “Димитър Пешев” в столицата Вашингтон, кръстено на човека, за когото се смята, че има ключов принос за спасението на българските евреи по време на 2СВ.

Снимките, които показват инициатиавата, която все още не е ясно на кого е, бяха потвърдени за BULGARICA. Фотосите вече се разпространяват и в социалната мрежа. 

Чие решение е това, очакваме да разберем, след направено запитване. Би било редно подобни мероприятия, пряко касаещи имиджа на държавата в чужбина, да бъдат обсъждани в Народното Събрание (НС), и поне да бъдат публично обявявени. На сайта на МВнР и посолството няма информация за добавяне на знаме на чужда държава пред родното най-висше ведомство в Съединените щати. 

И управата на Бевърли Хилс подкрепя Украйна, но с постери, а не с промяна на имената.

А пък и е редно, открито да се допитват и до нас, всичките тези близо половин милион и/или български граждани в Съединените щати, и ние поименно да си сложим подписите. А не да пренасят “българско ноу-хоу” от България, най-пресно от Софийска община, където именуваха площ без допитване до гражданите.

Кръстиха с “Героите на Украйна” алея пред посолството на Русия в София, България

Ще напомня, че когато трябваше да се преименува площада във Вашингтон, комисията към градския съвет, която разглежда предложението за табела с името на Пешев (Dimitar Peshev Plaza), изучаваше много внимателно биографията му. Тук трябва да уточним, че при кръщаването на улици и площади градските власти в САЩ се ръководят от философия, съгласно която „планът и архитектурата на един град имат морално въздействие върху неговите жители”. Казано другояче: имената на улиците са натоварени с морален смисъл. С оглед на това не е учудващо, че преди да одобри предложението за табела с името на Пешев, комисията бе изслушала множество експерти. Техните свидетелства ѝ помагнаха да прецени дали Пешев е издържал моралния тест.

РЕФОРМИРА ЛИ СЕ ВЪНШНОТО НИ МИНИСТЕРСТВО? 

Демократичният преход в България тече вече 32 години, но измежду всичките реформи във всички министерства, почти не се чете името на дипломатическото ведомство. По целия свят упорито продължават политическите назначения на фигури, които нямат нужното образование и/или дипломатически опит. 

Външното министерство традиционно попълва постове “зад граница”, по поръчка или сделка с политически партии, обикновенно управляващите, за “Благодарност за добре свършена работа” по време на избори. Дори и назначения в “последната минута” на управление, освен за “благодарност”, а дори “спасение” от търсене на отговорност за минало време с дипломатически имунитет и мандат. За да се стигне до там, че да се назначават хора на две заплати – в България, и в чужбина. 

Нагледен пример имаме и в Съединените щати, но тази тема излиза от тази на публикацията, и е доста дълга. 

В миналото, а може би и сега, както и други държави по света, дипломатическите служби се използват, и за разширяване на мрежите на тайните служби.

Парламента с комисиите си и парламентарни групи по партии и направления, министерски съвет (МС), Външно минитерство (МВнР).и външния отдел на президентството са тези, които е възможно да са запознати с поставянето на чуждо знаме пред наше посолство, както и с “поръчковите” назначения по целия свят.