Слави: Националната чест и достойнство не са за продан – премиера заобикаля коалицията

Трифонов: “Никой не знае какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков за Македония”

“Премиера прави нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план”

6 април 2022 Лидерът на политическата партия “Има такъв народ” (ПП ИТН) Слави Трифонов се изля във ФБ по болната му тема “чест и достойнство”. Фото-колаж: БУЛГАРИКА (BULGARICA)

6 април 2022 Лидерът на политическата партия “Има такъв народ” (ПП ИТН) *Слави Трифонов се изля във Фейса по болната му тема “чест и достойнство”. Трифонов директно “скочи” на премиера Кирил Петков за позицията му за Северна Македония, като разкри скрити ходове в управляващата коалиция на България.

Водачът на ПП ИТН откровенно се възмущава и от персоналната “нецензурна, груба и невъзпитана квалификация” на премиера срещу кандидата на политическата сила за управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански (ИТН), в битка за поста с Андрей Гюров (Продължаваме промяната, ДБ). 4-ят от коалицията БСП ще каже другата седмица. Разцеплението в коалицията дава “ключа от златната барака” на опозицията, но ГЕРБ-СДС се “правят на луди”, като може и да не гласуват, a ДПС, традиционно мълчи.

Скандалът в управляващата коалиция за нов гуверньор на БНБ, гори поне от седмица в медиите в България. 

Припомняме, че партията ИТН на Слави Трифонов убедително спечели вота на българите в чужбина на изборите преди по-малко от година през юли 2021 г., с два пъти повече гласове от ДБ и ДПС всеки, 4-5 пъти над ГЕРБ-СДС, и 6 пъти повече от вота за БСП. 

Ето и цялата публикация във “Фейсбук” с откритото мнение на Слави Трифонов, без намеса на редакцията.

“Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както винаги – открито, без увъртане и честно.

Независимо на коя партия симпатизирате, независимо за коя партия сте гласували, независимо дали изобщо сте гласували, има нещо, което – като български граждани – трябва да знаете всички.
Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта “Външна политика”, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година.

За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия.

Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.
Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от “Има такъв народ”, когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори

не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков,

при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос.
Ние от “Има такъв народ”, както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват.

Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан.

Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от “Има такъв народ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония.

И още нещо. Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.

Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че

моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения.

Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.

Слави Трифонов”

ВИЗИТКА

Външният министър Николай Младенов и Слави Трифонов в Лос Анджелис

*Станисла̀в То̀доров Трѝфонов (познат и като Слави Трифонов) e български певец, музикант, телевизионен водещ, шоумен, продуцент и политик.

Името му се свързва най-често с телевизионните предаванията „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“, „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, също с музикалната група „Ку-Ку бенд“, собствената му телевизия „7/8“ и политическата партия „Има такъв народ“.

Станислав Трифонов е роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен. Отраства в строго семейство, където майката има основна роля и държи много на образованието. Приет е в Музикалната гимназия в родния град, която завършва с виола, а по-късно и Българска държавна консерватория.

Заедно с Петър Курумбашев и Любен Дилов-син Слави Трифонов е 1-ят продуцент на частна продукция в БНТ. 1-та му поява е в телевизионното предаване Ку-ку през 1992 г. Довежда го Влади Въргала.

Слави Трифонов продължава своята телевизионна кариера с голяма част от екипа на студентските предавания през 1998 г.

На 27 ноември 2000 г. е излъчено 1-то издание на 1-то всекидневно вечерно телевизионно шоу в България по 1–та частна телевизия бТВ – „Шоуто на Слави“, с изпълнителен продуцент „Седем-осми“ АД. (7/8)

На 6 май 2019 г. Слави Трифонов обяви, че последното предаване на „Шоуто на Слави“ ще бъде на 31 юли 2019 г. „7/8“ сама отказва да поднови договора си с bTV. Трифонов обяви, че „от дълго време не се чувства част от медийната среда“ и затова, ще започне нов телевизионен продукт – „Седем-осми“, както и на политически проект на име „Няма такава държава“.

„7/8 ТВ“ стартира с девиза „Силата е в истината”. В ръководството ѝ са хората от управата на продуцентската компания „Седем-осми“ – Евгени Димитров – Маестрото, Ася Тодорова и Диана Младенова. 

Като певец от 1993 г., Слави Трифонов, заедно с групата си Ку-Ку бенд по време на цялата си кариера в телевизионния бизнес в страната издава 22 албума и има над 300 песни. Прави множество турнета из цялата страна, както и едно турне в САЩ и Канада.

Концертите Слави Трифонов и “Ку-Ку бенд” в САЩ пожънаха огромен успех. Хиляди българи, живеещи отвъд океана, се стекоха в залите в Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, за да видят и чуят изпълненията на Дългия и музикантите.

Музикантите тогава споделиха, че трудно ще се разделят с града на ангелите, тъй като там са преживели едни от най-хубавите си емоции.

Освен че изнесоха невероятен концерт, Слави и хората му се разходиха из Бевърли Хилс и Санта Моника с цял открит автобус С него дойдоха и до двете български църкви. 

През 2015 г. Трифонов става председател на Инициативен комитет за организирането на референдум за промяна на политическата система с шест въпроса. В комитета влизат още сценаристите на „Шоуто на Слави“ – Тошко ХаджитодоровИвайло ВълчевФилип СтаневИво Сиромахов, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Иван Кулеков. Впоследствие, след сезиране на Конституционния съд от страна на президента на републиката Росен Плевнелиев и последвалото съдебно решение, въпросите за референдума са намалени наполовина, а самото допитване се произвежда на 6 ноември 2016 г.

На 29 октомври 2016 г., седмица преди провеждането на референдума, Слави организира митинг-концерт, който се провежда на пл. „Орлов мост“ и бул. „Цариградско шосе“ в София, където се събират над 100 хиляди души.

На 30 януари 2017 г. в свое отворено писмо до политиците Трифонов дава 2-седмичен срок на бъдещето 44-то Народно събрание да започне работа по приемането на решенията на избирателите от референдума. На 4 май 2017 г. – на 15-ия ден от началото на 44-тото НС и в деня, когато Бойко Борисов се заклева като министър-председател за трети път – Слави Трифонов започва своя протест. 

В последното телевизионно предаване на „Шоуто на Слави“ на 31 юли 2019 г. Трифонов обявява политическия си проект „Няма такава държава“. Върховният касационен съд отказва разрешение за вписване на партията поради установени нарушения на Закона за политическите партии. А именно – символът на партията и словесното му описание в предложението за устав, според което са интегрирани цветовете от националното знаме. В същия ден Трифонов обявява, че ще създаде нова партия с името „Има такъв народ“, на която ръководството се избира на Национална конференция за срок от 4 години с обикновено мнозинство.

На изборите през април 2021 при 50,61% избирателна активност и 100% обработени протоколи партията получава 17,66% подкрепа (или 565 014 гласа). През юли с.г. при 42,19% избирателна активност и 100% обработени протоколи партията получава 24,08% подкрепа (или 657 829 гласа).

Вотът в чужбина от парламентарните избори през април 2021 г. и юли 2021 сумарно дава най-високият % – 30,75.

7 политически сили, 240 народни представители – и огромно количество от нови лица в парламента. Това е равносметката след разпределението на мандатите от ЦИК след последните избори на 14 ноември 2021.

Сегашният кандидат на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански, който се превърна в “ябълка на раздора” на управляващата коалиция, както и Ива Митева са сигурно избрани депутати тогава, както и част от сценаристите на Слави Трифонов.