САЩ призна за световна продоволствена криза и опасност от масов глад предизвикани от Русия (положението в цифри)

“30% от световния износ на пшеница обикновено идва от Черноморския регион, както и 20% от световната царевица и 75% от слънчогледовото олио. 13 милиона души по света може да бъдат тласнати към хранителна несигурност” – зам-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман на брифинг на СС на ООН

Сирачета в подземие в Мариупол. ПОМОГНЕТЕ НА ДЕЦАТА НА УКРАЙНА! СКОРО ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ ТОЧНО КАК – ТОЧНО НА ТЕЗИ НАЙ-БЕЗЗАЩИТНИ СЪЩЕСТВА!

29 март 2022 г. (САЩ).Съединените щати официално признаха световна продоволствена криза и създадена опасност от масов глад, като обвиниха Русия, предизвикала ги със започването на войната срещу Украйна. Това стана ясно от думите на зам-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман на брифинг на Съвета за сигурност (СС) на ООН в Ню Йорк, относно хуманитарното въздействие на войната на Русия срещу Украйна.

Зам-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман

„Последствията от войната на Путин се усещат и далеч отвъд границите на Украйна – с едни от най-непосредствените и опасни последици за световната продоволствена сигурност. Както беше казано, Украйна и Русия са големи земеделски производители. Тридесет процента (30% ) от световния износ на пшеница обикновено идва от Черноморския регион, както и 20 процента (20%) от световната царевица и 75 процента (75%). от слънчогледовото олио. 13 милиона души по света може да бъдат тласнати към хранителна несигурност в резултат на руската инвазия в Украйна.”

През 2013 г. в Украйна се запланува производството на около 400 зърнокомбайни. За да направят това, местните машиностроителни предприятия да получат достъп до преференциално кредитиране. Определят се значителни средства да бъдат насочени към лизинг на домашно оборудване. В държавния бюджет за 2013 г. са предвидени 166,8 милиона гривни (UAH) за финансов лизинг на местна селскостопанска техника. Освен това се разработват инвестиционни проекти, които ще помогнат за увеличаване на заместването на вноса на селскостопанска техника от 20% на 40% в рамките на три (3) години. Това съобщи министърът на аграрната политика и храните Николай Присяжнюк, съобщава тогава пресслужбата на ведомството. Източник: infoindustria.com.ua

“И накрая, този диалог днес е за хуманитарните нужди на украинските цивилни и хуманитарните нужди на хората по света, които, както Дейвид Бийзли каза така красноречиво,

„хранят гладни деца, за да хранят гладуващи деца“. Става дума за, както той каза, „преминаване от кошница за хляб към линия за хляб“,” каза зам-държавния секретар на САЩ.

ПОМОГНЕТЕ НА СИРАЧЕТАТА НА УКРАЙНА!

Данните на Организацията по прехрана и земеделие бяха цитирани от Уенди Шърман на брифинга, текст, публикуван на сайта на Мисията на САЩ в ООН.

Шърман категорично заяви, че президентът Путин е предизвикал кризата и той може да я спре.

“Отговорността за воденето на война срещу Украйна – и последиците от войната за световната продоволствена сигурност се пада единствено на президента Путин”, каза Шърман.

“141 държави подкрепиха първоначалната резолюция в Общото събрание на ООН, за да кажат, че тази инвазия на Русия трябва да спре,” напомни тя.

Flags Of Members Countries Of The United Nations (UN) Photo credit: canstockphoto.com

В отговор, руският постоянен представител в ООН Василий Набензя заяви: “Истинските причини за силните турбуленции на световните пазари не са действията на Русия, а по-скоро неконтролираната истерия на санкциите, наложени от Запада срещу Русия”.

Земеделци в североизточния украински град Полтава разказват за проблемите в репортаж на БНТ.

От притежаваните от една земеделска компания 120,000 хектара земя, 100,000 са под руски контрол. Отделно 300,000 тона зърно в силозите също са блокирани. Производителите ще оцелеят, семействата ще имат прехрана дори от собствените си градини, но реколтата е под въпрос. Износът е невъзможен в момента, тъй като се осъществява основно през пристанищата, а те са засегнати от войната. Железопътният транспорт не е алтернатива.

Украинските железници могат да транспортират до 600 000 тона стоки на месец, а това е 10% от износа ни в нормални времена. Като се добавят металната и стоманодобивната индустрия, износът ще стане невероятно труден”, каза земеделският производител Алекс Лисица от екрана на БНТ.

През изминалите две (2) години Украйна е била четвъртият (4) най-голям износител на зърно в света след Русия. Украйна изнася и по осем милиона тона царевица годишно, както и други земеделски продукти. Сред най-големите купувачи на тази продукция е и ЕС, който е и един от най-големите потребители на руска газ, в т.ч. България. 

ПОМОГНЕТЕ НА СИРАЧЕТАТА НА УКРАЙНА!