ВЕЛИКДЕН в Ел Ей – къде кога ЕКСКЛУЗИВНО – 3те Църкви в ефир видео + адреси и разписание

Минаваме и под плащеницата в петък, в събота служба ще има в полунощ

Възкресение Христово, Великден, винаги се е посрещал с препълнени свещници в църквите в Лос Анджелис, Калифорния. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

29 април 2021 г. И трите православни църкви в Лос Анджелис, Калифорния, които се посещават от десетки години от българи, са отворени и ще имат нощни служби на връх Възкресение Христово в полунощ в събота срещу неделя. Освен Великден там вървят и всички служби през тази Велика седмица, вкл. и минаването под плащеницата (“масата”) в петък.

Вижте адресите и местоположението, за да прецените кой е най-удобен за вас, и евентуално да си занесете Свещеният огън и у дома, със запалена свещичка от Храма Божий в “Града на Ангелите”. Ще разберете и за паркингите, за да може предварително да знаете и да не изпуснете службите.

Българи от църковните настоятелства и на трите храма, ексклузивно разговаряха на Цветница с нас, за да знаете и да решите къде да отидете на Великден. 

Започваме с най-населения с българи район в “големия Ел Ей”, популярен, като “валей” или долината (valley) в , между и около магистралите 101, 405 и 118. Там се намира църквата “Св. Инокентий”, на четвърт миля от 101 на север, на Lindley Ave, м/у Reseda & White oak. Удобна е за всичко живущи на запад от Ел Ей, за тези по протежението на магистрала 405, вкл. Кълвър сити Уестууд (13-15 мили, 15-20 минути на север по 405), на 10-15 минути от Удланд Хилс, Калабасас, Агура хилс) по 101.

Църквата разполага с огромен паркинг в двора й. Directions: St. Innocent Orthodox Church

Разписание на службите в църква “Св. Инокентий” за Великата седмица 2021 г. Кликнете в/у снимката за по-голям размер

ЕКСКЛУЗИВНО с Красимира Димитрова, член на църковното настоятелство на “Св. Инокентий”

Другата добре позната църква на българите в Ел Ей е “Св. Георги”. Directions: Bulgarian Eastern Orthodox Church – St. George

Тя е удобна за живеещите в Холивуд, Уилшир, северната част на авеню Норманди, което е и екзита на магистрала 101. Паркингът е изключително ограничен (7-8 автомобила), и ще бъде затворен, заради службата, ще се паркира по улиците.

В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ОТ “МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО”, в.и.д. президент на БПЦ “Св. Георги” в Ел Ей г-н Димо Кайряков, научаваме дали църквата е отворена и канонична, и дали ще има празници т.г. след като беше без свещеник и Храма беше затворен повече от година и половина, след като Божият служител бе уволнен. Търсим отговор след репортажа ни “на живо” от преди три седмици, когато тя бе все още със “заключени врати” и се ползваше свещеник “под наем”, същият, който стана свещеник от монах в същата църква, служеше, но след серия проблеми бе освободен. Сега е възстановен от Дядо Владика Йосиф и отново въдворен в служба.  Храма е основан през 1961 г., в един и същи ден с друг един в Ел Ей “Св. Климент Охридски”, за който вижте в следващия репортаж, след този.

И третата църква, също добре позната и посещавана от българи от десетилетия е “Св. Климент Охридски”. 

Directions: St Kliment Ohridski Church Los Angeles

Тя също е удобна за живеещите в Холивуд, както и Западен Холивуд, Санта Моника (лесно придвижване по едноименния булевард), както и по булеварда Уилшир, северната част на авеню Норманди, което е и екзита на магистрала 101. Паркингът е изключително ограничен (6 автомобила), но ще бъде изцяло затворен за нощната служба, и се паркира по улиците.

В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ОТ “МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО” с Влади Трифин, една от най-известните личности и един от най-големите и постоянни дарители на всички български организации в Ел Ей, вкл. и на 1я български вестник “Обзор”, предшественик на сайта БУЛГАРИКА. Г-н Трифин е човекът, който най-много се грижи и е отговорен за храма “Св. Климент Охридски” в Ел Ей, и точно той ни потвърди и каза кога и какво ще се случи. 

Ще се видим на “очистването на греховете, заразите и болестите” в петък под плащеницата, и разбира се в полунощ в събота за да си кажем “Христос Воскресе”, и да отвърнем “Воистина Воскресе”! 

ВЕСЕЛ ПРАЗНИК от BULGARICA и от мен Евгени Веселинов! 

ПРИПОМНЯМЕ, ЗА ДА НЕ ЗАБРАВИМ

ВЕЛИКДЕН – Празникът на Празниците – Всичко за Всеки ден на Велика Седмица и Възкресение Христово

ПРИПОМНЯМЕ, ЗА ДА ЗНАЕМ ВИНАГИ кога да се кръстим, да стоим прави, да се покланяме, и въобще какво още да правим в Храма:

Кръстовден – време да знаем кога се кръстим и какво да правим в Храма (+ видео)

ПРИПОМНЯМЕ Великден в Калифорния преди ковид:

Великден в Калифорния: възкреси българската общност и потвърди стари истини

Ммм