Лос Анджелис “отваря” на 4ти юли “Денят на Независимостта” – този уикенд частично за “Деня на паметта”

“Отварят парашутите” и на абитурентите, в други каунтита около Ел Ей вече е “отворено”

Лос Анджелис ще блесне на Деня на Независимостта 4ти юли (Independence Day, 4th of July), частично отваря уикенда за Деня на паметта (Memorial Day).

   22 май 2020 г. Точно за дългия уикенд на Деня на паметта (Memorial Day), няколко допълнителни публични пространства и бизнеси в Лос Анджелис ще отворят, но с добре известни промени. А дори по-рано тази седмица стана ясно, че целият Ел Ей ще блесне на друг голям американски празник Денят на Независимостта 4ти юли (Independence Day, 4th of July). Така с днешното си съобщение управата на Големият Ел Ей (LA County) “зачеркна” всички неизвестни за съдбата на “ангелите”, и “отвори вратите на Рая” поне за близките летни ваканционни месеци. Така поне до септември-октомври над 4 милиона жители на 2-то най-населено място в Съединените щати, след 2 пъти по-големият Ню Йорк, ще се почувстват “свободни”, защото “на есен” се чака 2ра вълна на новия коронавирус COVID-19.     
   Този уикенд търговските центрове, моловете на закрито най-накрая ще заработят, макар и не на 100%. Щандовете за търговия на дребно в търговските центрове “под покрив”, вече могат да се отворят отново за обслужване на клиенти. Условието е, търговците да приемат поръчки, но да доставят стоките на клиентите на маркирани места извън сградите. Как точно ще стане това ще разберете от включванията ми “на живо” от някой мол, ако даде 2 лева за реклама, пък и ако не даде ние ще почерпим. 
    По-рано магазините на откритите плази “завъртяха колелото”, като условието бе да не са разположени вътре в търговски центрове и молове.
   “Главните ангели” помислиха и за народа. От този уикенд отварят велосипедните пътеки на всички плажове, като вече повече от седмица “целият морски песок” е на разположение за активно развлекателно използване. Лицевите покрития, в т.ч. маски и бандани, все още са задължителни и указанията за физическо дистанциране остават в сила. По-рано тази седмица официалните лица обявиха, че се стремят към „безопасно възобновяване“ на Ел Ей даже по-рано и от 4 юли.
Действията им този уикенд потвърждават думите им, защото малко бизнеси и общественни места останаха “под карантина”.  

    Също като част от постепенното отваряне на “Града на Ангелите”, вече се допускат и абитурентски паради на автомобили, разбира се с условия. Натискът от служителите на училищата и родителите е толкова голям, че повечето училищни райони са изпратили молби за разрешение за провеждане на такива паради, вместо традиционните церемонии. Самите действия, горе-долу заприличват на обход на американския президент, даже и по-строго. Маските отпадат, ако са вътре в колите, но задължително се слагат, ако някой от прозорците на автомобила е отворен. Парадите не могат да включват велосипеди, мотоциклети или кабриолети с отворено покритие. Трябва да се спазват следните указания:

   – Парадът трябва да се проведе на достатъчно голямо място, за да се избегне тълпата.
   – Домакинът на парада трябва да организира сигурността за справяне с всякакви проблеми с трафика и безопасността.
   – Не е разрешена продажбата или размяната на каквито и да било продукти или храни.

Общо в щата Калифорния има 58 каунтита, 24 от тях са в Южната част. 

     В други каунтита около Ел Ей вече е “отворено”. Днес служителите на Ривърсайд (50-60 мили на северо-запад от Даунтаун Ел Ей), обявиха, че са получили одобрение от щатската управа за ускоряване на възобновяването на икономиката в региона, което позволява възобновяването на услугите вътре в ресторантите, както и повторното отваряне на молове и други търговски центрове. 
   По-рано тази седмица друго едно каунти – Вентура (70-80 мили на северо-запад от Даунтаун Ел Ей), също получи зелена светлина да продължи напред с по-нататъшно отваряне и започна да позволява на клиентите да вечерят в местните ресторанти.
   Избрали сме не случайно тези места около Ел Ей, защото реално живущите там се обявяват, че живеят в Лос Анджелис, като ви става ясно, че градът има около 160-180 мили диаметър. Даже и повече, защото по принцип, всичко в Америка се върти, около мястото в щата, където е голямото международно летище, което за Калифорния е LAX в 2-то най-населено място в САЩ, с полети, които достигаха до 70 кацания и излитания на час. 
Коронавирус остатъци в Калифорния
Болни (заразени, носители на зараза, които би трябвало да са изолирани) в момента 68,860 от 40,000,000 население (0.17%),
От които в Лос Анджелис 40,021 (58% от болните в щата) от 4,000,000 население (1% от населението).
Нали ви става ясно, че Губернатора Нюсъм няма причини да не “отвори” всички бизнеси и живота на хората. Освен една – да вземе пари от Тръмп, които близката му Пелоси вече поиска.
Има една наша песничка “нЕма пАри действайте”