Новата учебна година в Лос Анджелис от 18 август – отначало само онлайн

За 1ви път ще има Лятно Училище, в което учениците и ще учат да свирят на укулеле
Абитурентите празнуват пред домовете си и в инет
Училищният район на Ел Ей е 2ят по големина в САЩ – вижте подробности и къде сме ние българите

Отварят “летни училища” в Ел Ей, където ще учат децата и да свирят на укулеле. На снимката Аталия Есерома от Ийст Хай свири на уникалният инструмент мини-китара в класната стая. Укулеле е струнен музикален инструмент от семейството на китарите и обикновено е само с 4 единични или двойни струни от найлон или влакна от животински произход. На фланелката на ученичката е Кърт Кобейн, бивш лидер на сиатълската гръндж група Нирвана, починал след супер свръхдози наркотици. Укулеле е създаден през 19 век на Хаваите, донесен от архипелага Микронезия. (Photo credit: Marc Lester / ADN)

 
   4 май 2020 г. Новата учебна година 2020-2021 в цялата област на Лос Анджелис ще започне от 18 август, като отначало занятията ще бъдат само онлайн. Това съобщи днес началникът (Superintendent) на училищната администрация на областа ***(Los Angeles Unified School District (LAUSD)) Остин Бътнър, който фактически е прекият и най-голям началник на цялата изпълнителна власт от 13 служители в държавния местен орган.
   „Ние не сме взели решения за откриването на училищните заведения до тази дата и няма да го направим, докато научните и здравните власти не ни кажат, че е безопасно и уместно да го направим“, каза Бътнър по време на днешната  пресконференция, на фона на продължаващата пандемия на новия коронавирус COVID-19.
    В средата на миналата седмица губернаторът на щата Калифорния Гавин Нюсъм дори заяви, че се обмисля следващата учебна година да започне още през юли или самото начало на август. Обикновенно занятията в Ел Ей започват точно около тази дата, през 2019 тя беше 20 август, а през 2018 на 22-ри.
    Всичко започна на 1 април, когато шефа на щатския департамент за образованието, Тони Търмонд изпрати специално писмо до държавните надзорни органи и препоръча учебните заведения да останат затворени за останалата част от пролетния семестър. Г-н Търмонд е 1-ят афро-латино и 2-ри афроамериканец на този отговорен пост, и отговаря за 6,2 милиона студенти и над 10 000 училища.
   Администрацията на 2я по големина в САЩ училищен район с 600,000 ученици в над 1,000 училища, плюс над 200 частни заведения, е в постоянен контакт с държавни и местни здравни служители, и с екип от експерти от Университета на Калифорния в Ел Ей (UCLA), които са специализирани в вирусологията, епидемиологията и тестването за вируси.
   LAUSD провежда дистанционно обучение онлайн от средата на март, като целта е да се смекчи заплахата от COVID-19 за ученици, учители, служители и други. Това виртуално обучение ще продължи през лятото, като за 1-ви път всички ученици ще имат възможността да участват в лятно училище с 2 вида курсове, достъпни за всеки, поясни Остин Бътнър.
Класовете на всички нива ще наблегнат преди всичко на основите предмети, като грамотност и математика. Но ще има и по-широки възможности за обогатяване в други области, като например учениците от средните класове ще се учат да свирят на китара или укулеле, благодарение на партньорство със световно известната китарна компания ФЕНДЕР (Fender).
   С продължаването на дистанционното обучение, държавната администрация ще продължи да осигурява храна на учениците и техните семейства в нужда,в десетки  разпределителни центрове, като към днешна дата раздадени и доставени повече от 15 милиона порции.
  От пресконференцията стана ясно и за дипломирането на завършващите учиище т.г. 2020. Въпреки усилията да се намерят алтернативни начини за започване на обучение, изпитите и празненствата ще се провеждат виртуално. Хората вече започнаха празнуване с табели пред домовете и постове в социалните мрежи, а местните медии вече публикуват и излъчват снимки и пожелания за абитуриентите. Желанието на училищната администрация да организира церемонии за завършването бе голямо, като напр. един вид парад с обиколка на автомобили или отдаване под наем на места за показно, като стадиона на „Ел Ей Доджърс“ и Мемориалния Колизеум на Лос Анджелис, като хората да седят далеч един от друг, но това няма за момента няма шанс да се случи. Въпреки това, здравните служители на Ел Ей Каунти са информирали началникът (Superintendent) на училищната администрация на областа, че всяко едно от тези неща е възможно в най-близко бъдеще. Той пък от своя страна не изключва възможността, да има отделни лични церемонии по-късно през лятото или дори през следващата учебна година.
 
  Откровенно не знам какво ще се случва с тези деца! ОК, някак си виртуално ще завършат, ами после? Ами как ще се вземат нужните класове, изпити и точки за колежите? Как ще кандидатстват? Как ще се учат? И ако не могат какво ще работят? Ужасен късмет с ужасни последствия! Говорят само за маски и умрели пенсионери (извинете), а какво да се случва с децата и младите – ни звук, ни стон! А това са и бъдещите данъкоплатци за следващите 40-50 години! Дали им дреме на политиците за след толкова време, а? На кандидат-президентите със средна възраст над пенсионната в САЩ?! Много се извинявам, ама това е гавра с децата! Но, нали техните чавета, американските, като на нашите олигарси и “сиви кардинали”, наследниците на настоящи и бивши червени величия и сини борци за демокрация, тези мазни мишоци с пълни джобове, ще платят и готово! НЕма вируси, НЕма карантини! Нали видяхте официална корупция за приемането на богопомазани в зелено по американските университети? Само едно ще кажа – родители, пазете децата си! Бъдете умни!    

*** УЧИЛИЩНИЯТ РАЙОН НА ЛОС АНДЖЕЛИС, КАЛИФОРНИЯ (LAUSD)

Втори по големина в САЩ, унифицираният училищен окръг на Лос Анджелис (LAUSD) обслужва над 600 000 ученици от детска градина – предучилищна възраст до 12-ти клас в над 1000 училища.

   Втори по големина в Съединените щати, унифицираният училищен окръг на Лос Анджелис (LAUSD) обслужва над 600 000 ученици от детска градина – предучилищна възраст до 12-ти клас в над 1000 училища. Началните училища варират в състав от по-малко от 200 до повече от 1100 ученици, във всяко средно училище се записват до 1800 ученици, а в гимназия и повече от 2500 ученици. От 6ти клас работят паралелки с тесни специалности, които след това се дублират нагоре до 12-ти клас в обикновенните, или в близо 300 специални училища за доказани надарени и силно надарени деца. В тях има разширено изучаване на Бизнес, Център за обогатени изследвания, Комуникационни изкуства, Медии, Либерални Изкуства, Наука, Технологии, Техника и Математика, Визуални и Сценични изкуства.
   Областта има и над 200 независими управлявани обществени чартърни училища, оторизирани от Университетския регионален съвет на образованието в Лос Анджелис. От 1997 г. насам са построени 137 нови училища и 101 разширения и допълнения на сградите. 
   LAUSD обхваща площ от общо 710 квадратни мили с близо 5 милиона жители, която включва повечето от град Лос Анджелис (City of L.A.), заедно с всички или части от 26 града и независими райони на Лос Анджелис Каунти (област).
В училищата в Лос Анджелис се обединяват и говорят, основно английски и още 99 езика. Близо 125,000 ученици се учат да говорят английски, като той не е основен и официален език по Конституцията на САЩ. Най-употребяваните други езици са испански (92,3% от учениците) и арменски (1,42%). Корейски, тагалог, кантонски, арабски, виетнамски и руски език представляват едва по-малко от 1% от общия брой.
   Двуезичните програми по училищата предлагат арабски, арменски, френски, корейски, мандарински и разбира се испански. Допълнителен език с инструкции се предлага за глухонеми, както и италиански, японски, латински и руски.
   Българският език изобщо не съществува в списъците, макар че от по-малко от година в “Града на Ангелите” вече има Сертификат за Двуезичност с езика, който носи кирилицата, като писменост. Първото българско училище “Иван Вазов” (2009) в Ел Ей и на Западния бряг в САЩ бе създадено през 2009 г. от Фондация BULGARICA, “майка” на и на 1то печатно издание на родния език – вестник “Обзор” (2004), който от 2009 г. е само онлайн, сайта който четете в момента.