ОСКАРИ 2020 Български лица в Холивуд предсказват – ексклузивно от мястото на събитието

Винаги имаме място при звездите! 

ОСКАРИ 2020 Българите не са малко тук в Ел Ей, и целите Съединени щати, пред камерите и “зад завесите” на продукциите, които завладяват екраните по целия свят.

9 февруари 2020 г. (Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния) Най-чаканото събитие в киното започва след броени часове – наградите ОСКАР на Филмовата академия в Лос Анджелис. Но, то много отдавна е стартирало за тези, които работят и творят за “7то изкуство”, и най-вече тези в мулти-милиардната индустрия в Холивуд в “столицата на световното кино”.

Българите не са малко тук в Ел Ей, и целите Съединени щати, пред камерите и “зад завесите” на продукциите, които завладяват екраните по целия свят. Някои от тях с по-голям опит, други отскоро, но всичките професионалисти и добре приети в гилдията, която носи милиарди в касите на киносалони и компании.  Е, и няма как да не говорим точно с тях, тук в “извора”, за да ги попитаме кои ще са победителите и още нещо.

Обръщаме се с едни и същи въпроси, не само за да направим поредната прогноза, но най-вече да се знае, че нашите сънародници не са случайни, и че тяхното мнение е важно, и то си е наше. Без цитати, без “copy/paste”, от мястото на събитието без туристи и “госпожи и господа за един ден”. Ние живеем с тях, ние си ги обичаме, защото отлично знаем колко трудно е да успееш в Америка, и особенно в кино-индустрията.

Някои ще разпознаете веднага, като последният българин, вдигнал златната статуетка миналата година – Димитър Маринов, за участието си в “ЗЕЛЕНА КНИГА”. Други, ще чуете за първи, но не за последен път. Трети продължават да са заети в “нощта на Оскарите”, работят друга работа или купонясват.

Започваме. Осветление. Камера. Начало …за да чуем “and the winner is…” 

Питаме: 

1) Кой ще вземе ОСКАР 
– ФИЛМ – АКТЬОР – АКТРИСА … може да добавиш и за “подържаща роля” 
ДРУГИТЕ 2 ВЪПРОСА ПО ЖЕЛАНИЕ
2) Какви са предпочитанията ти за жанр?
3) Изминаха 10 години от 1я най-голям директен български успех, наш филм влязъл в първите девет (9) за номинациите. Какво трябва на нашето кино, за да влезе отново поне в номинациите?
 
Димитър Маринов просто избра всички

Българският актьор в Холивуд Димитър Маринов вдигна златната статуетка ОСКАР през 2019 г. в Лос Анджелис за участието си във филма, избран за “най-добър филм” „Зелената книга“. Живее в Сан Диего, Калифорния. Фото: Енчо Найденов

“1) Бидейки аз самият на Оскарите и то на сцената, знам едно: всеки филм заслужава Оскар! И от професионален и от персонален аспект. Награда не определя актьор, режисьор и останалите в проекта, още по-малко, филма. Въпрос на вкус, разбиране и гледна точка .
2) От всеки жанр има нужда, защото зрителите имат.
3) Ти игра в български филм. Изминаха 10 години от 1я наш филм отишъл в “10-та”. Какво трябва на нашето кино, за да влезе отново поне в номинациите?
Сам знаеш че това няма отговор… още по-малко прогноза
Българските творци са като къкрещ вулкан, който е готов да изригне и залее света, но затиснат с предрасъден капак. Време е да отворим капака – отвътре навън!”
 

Елица Бонев в елитния тв-сериал “SWAT”

Елица Бонев (актриса, последна роля в елитния тв-сериал “SWAT”, в България играе в “Кракра” в драматичен театър “Боян Дановски”, в Младежкия и Народния театър, живее в Ел Ей)
“Ето и моят избор:
Филм – 1917
Актьор – Joaquin Phoenix
Актриса – Renée Zellweger
На другите два въпроса:
Ако един филм е хубав, жанра няма значение за мен.
За да се вдигне нивото на киното в страната, трябва да  се създават много повече филми на година. “Количествените натрупвания ще доведат до качествени изменения””
 

Антон Касабов (ц-седнал) в сцена от филма “Punisher:War zone”.

Антон Касабов, актьор и продуцент, член на “Сдружението на актьорите” (SAG-AFTRA), каскадьор и треньор по карате, 25 години в САЩ, живее в Ел Ей)
“Моят фаворит в две категории е “Жокер” – за филм и актьор Хоакин Финикс. Скарлет Йохансон отново е прекрасна, нея за главна женска роля. За подържаща 100% Брат Пит, просто е мноого добър. 
Е, за жанр, разбира се екшън. 
За българското кино мисля, че има страхотни професионалисти. Нещо липсва в създаването и правенето на филмите. Като че ли едно “американско ноу-хау” ще помогне много. Но, не точно това в Бояна сега, където американска компания прави филми за Америка. А такова, което ще се ползва за наши родни продукции, имаме си история, литература, герои в точния смисъл. За по-ясно, търсим начин за успешно представяне.”
 

Жанет Иванова

Жанет Иванова, актриса от Сатиричен Театър Алеко Константинов
В момента работи върху stand up comedy в Холивуд.
“Моят фаворит тази година е “Жокер”. Изборът ми най-вече идва от Хоакин Финикс, ролята му е ювелирна и прави филма шедьовър.
При дамите е диамантената Рене Зелуегър. Нейната трансформация и отдаденост на ролята ще остане в историята на киното, като една от най- забележителните!
Не мога да не добавя, че най- любопитна ми е категорията “Best Supporting Actor” (бел.ред. “мъжка подържаща роля”). Тук са 4ма от петте ми любими актьори!
Нямам предположения само желания, ако е удобно поне трима от тях да получат статуетката! (Смее се).”
 

Асен с татко си Къци Вапцаров, който е известен наш шоумен.

Асен Вапцаров (композитор и музикант от 3 години в Ел Ей, пише музика за тв-предавания, за над 15 филмови продукции, рекламни клипове и видео и тв-игри. Късометражните филми в чийто екипи работи са участвали и награждавани на много фестивали по света, вкл. San Francisco, Colorado, Puerto Rico, Canada, UK, India, France and Madrid)
“За “най-добър филм” изборът ми е Jojo Rabbit, много различен и много кино лъха от него. При мъжете за “най-добър актьор” без да се замислям Хоакин Финикс за “Жокер”, а за “подържаща роля” Брат Пит. От актрисите Скарлет Йохансон. В моята част “Жокер” за “най-добра оригинална музика”. За жанр нямам фаворит, но при всички положения многопластови филми с универсален смисъл, които ни правят съпричастни с идеята на филма, за да ни направят по-добри.
На българското кино, като че ли му трябват оригинални истории, разказани по верния начин за екран, които да носят душа. Хората, и тези свързани с финансирането на кино, просто трябва да повярват в нашето кино. Повече добри примери за добро кино, и последователи ще има.” 
 

Георги Николас с Тед Сарандос (д), шеф на Netflix, фирма с която неговата компания и той, партнира повече от пет години. Фирмата в която работи Northside, ко-продуцира “Heat” на Gregory Nava за Нетфликс.

Георги Николас, сценарист и режисьор, чийто филм БЕЗДЕТНА пожъна награди от фестивали в Лос Анжелис, Ню Йорк и Уест Вирджиния. Асистент по монтажа на звука под ръководството на Сашо Симеоно в най-успешния български филм на Оскарите “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Съпруг на актрисата Елица Бонев (вж.по-горе).
“Моят избор в категориите е:
Best Picture: 1917
Best actor: Joaquin Phoenix
Best supporting: Joe Pesсi
Best actress: Renée Zellweger
Best supporting: Florence Pugh
Best Director: Sam Mendes
Best International Film: Parasite”
Adapted Screenplay: Jojo Rabbit
Original Screenplay: Knives Out
Best Cinematography: 1917
За жанр нямам ограничения, но това което ме привлича са персонажи с вътрешен конфликт, който ги поставя в разрез със средата им.”
 

Христо Бакалов – филмов оператор и продуцент

Христо Бакалов – филмов оператор и продуцент
“За “най-добър филм избирам “1917”. За актьор Хоакин Финикс, а за актриса Скарлет Йохансон.
За жанр нямам претенции, по-важна е идеята и изработката на филма.
На българското кино му трябва художествена потенция.” 
 
Фаворитът „Жокера” е с най-много номинации – 11, с по 10 са „Ирландецът” и „Имало едно време в Холивуд”. 
 
92-та церемония по връчване на филмовите награди „Оскар“ ще се проведе на 9 февруари 2020 г. в Долби Тиътър в Лос Анджелис и ще се излъчи за пореден път по канала Ей Би Си, и за 2-ри пореден път, церемонията ще се проведе без водещ.
Резултатите пак тук на сайта с видео.