Втори шеф на национална общественна медия от Америка – Андон Балтаков директор на БНР

След възпитаника на Калифорния Емил Кошлуков избран да ръководи БНТ, и БНР вече с директор от САЩ, след 20 години в Ню Йорк, магистратура от „Йейл“, работа и менинджмънт в АП и CNN 

Андон Балтаков е новият директор на Българското Национално Радио (БНР).

23 януари 2020 г. Вчера при оспорвано гласуване в две части в Съвета за електронни медии (СЕМ) за директор на Българското Национално Радио (БНР) бе избран Андон Балтаков (47 г.), съобщиха от БНР. Балтаков има 20-годишен медиен опит в Съединените щати, където живее в щатите Кънектикът, Ню Йорк, Ню Джързи и Атланта.

Той е 2-ят шеф на национална обществена държавна медия, след като през юли м.г. ***Емил Кошлуков (55 г.) спечели надпреварата за Българската национална телевизия (БНТ).  В периода 1991 – 1996 г. учи политология в Калифорнийския университет, Санта Барбара, а през 1997 г. се завръща в България.

И двамата нови директори, и на двете държавни обществени медии поеха задълженията си в трудни времена и комплексни от всякакво естество проблеми и за двете институции. Голямата разлика м/у тях е, че радио-директорът не се е занимавал с политика.

Андон Балтаков е роден през 1973 г. в Димитровград. Започва кариерата си в медиите започва в България през 1994 г. в столичното радио „Витоша“. Завършва висшето си образование в УНСС с икономическа специалност, магистратура по бизнес администрация получава в „Йейл“ (MBA, 2003-2005).

Става част от новинарския екип именно на БНР през 90-те, където работи до 2000 г. 

2О ГОДИНИ В АМЕРИКА

След това специализира в Би Би Си, 7 години работи в агенция „Асошиейтед Прес“ в Ню Йорк (AP, 2007-2012), където заема и ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Оперативен директор (COO) на “Сторифул” (фев 2016-сеп 2017) с офиси в Ню Йорк, Дъблин, Лондон, Сидней и Хонг Конг. Вице-президент на Про Куест (2014-16) със $70 Милиона бюджет и сделки с авторитетни медии, като “Ню Йорк Таймс”. В Си Ен Ен Диджитал (CNN DIGITAL) води бизнес операции (юли 2013-ноем 2014). От октомври 2017 г. Балтаков управлява консултантска компания в САЩ в областта на медиите – The News Advisory, сочи профилът му в професионалната мрежа LinkedIn.  

Андон Балтаков замени досегашният директор Светослав Костов в БНР след двукратно гласуване в СЕМ. Костов беше отстранен през октомври 2019 г. заради опита за сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова и за безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за няколко часа.

При гласуването днес в СЕМ, 1ят път победител не бе излъчен, като по 2 гласа си разделиха Балтаков и настоящият и.д. Антон Митов, а 5-ят глас от комисията отиде при Митко Димитров. При 2-то гласуване Андон Балтаков получи вече два пъти повече гласове – 4 от 5, като фактически отне гласовете за противника си. За Балтаков гласуваха Бетина Жотева, София Владимирова, Ивелина Димитрова и Галина Георгиева, а Розита Еленова запази вота си за Митов.

Членовете на СЕМ казаха, че концепцията на Андон Балтаков ги е спечелила с това, че е модерна, блестяща, и бе подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене. 

„Приемете ме като гарант – вътрешен и външен, за редакционната независимост на БНР“. Това заяви в предаването „12+3“ новият генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков.

“Откритият диалог и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направя при влизането в Българското национално радио”, подчерта той.

Прозрачност на управлението, дигитализация на работния процес и продукт, професионална реализация и потенциал за растеж на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите приоритети в бъдещата работа на Балтаков.

Той обяви, че 1-то нещо, което ще поиска като документация, когато започне работа, ще бъдат счетоводните книги:

„Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходитe!”

“Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите, в случай че разходите са повече от приходите. В дългосрочен план – да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия.

Ако Радиото навлезе много агресивно на търговския пазар, то ще дисбалансира рекламния пазар в България, което не искам да правя“.

„Идвам от държава, където Свободата на словото е вписана в Конституцията.  Свободата на словото е била винаги част от ценностната ми система. Свободата на словото не е само право, но и задължение. Приемете ме, като гарант за свободата на словото, когато става въпрос и във външен, и във вътрешен аспект,” каза Балтаков в отговор на въпрос “как ще се справи с една държава, която е на 111 място по “свобода на медиите”, а идва от държава, която е в челните места”. (ТУК ЧУЙТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ)

“Радиото е медията, на която най-много се вярва, а социалните мрежи (медии) са тези, на които най-малко вярват в целия Европейски Съюз (ЕС). Нищо изненадващо,” заяви Балтаков в свой пост в LinkedIn в средата на 2019 г. 

***ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Роден на 26 октомври 1965 г. в Пазарджик.
1985 г.- Завършва английска гимназия в Пловдив.
1985 г. – като войник е осъден на 6 г. за опит да предизвика бунт в казармата; излежава присъдата в старозагорския затвор.
1988 г. – освободен предсрочно от затвора и армията.
1989 г. – приет за студент в СУ “Св. Кл. Охридски”, специалност английска филология. 
14 ноември 1989 г.- по негова инициатива се създава първото Независимо студентско дружество. По-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества и е избран за неин координационен секретар.
Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г, на  която опозиционният СДС и БСП преговорят за условията за провеждането на изборите за Велико народно събрание.Един от популярните и активни лидери на СДС  през 1990 г. На 14 декември  1989 г. заедно със студентското дружество ръководи студентския митинг, който се сля с Живата верига, която по-късно прерастна в общограждански протест и обсада на Парламента. Тогава президентът Петър Младенов изрече репликата си за танковете. При пожара на Партийния дом (26 август 1990) бе набеден от про-комунистически среди, че е участвал в подпалването. Той се появява на мястото на пожара и се опитва да спре погромаджиите, за което има, както свидетели, така и видеоматериал. Но атаката срещу него беше много силна. Отнеха му международния паспорт. Забраниха му да напуска страната.По сведения на СДС (верни или не) предстоеше да бъде арестуван. Зад него вървеше “опашка” от агенти. От името на СДС поисках от министъра на вътрешните работи да му се върне паспорта. Вечерта организирахме минаването му през границата. Това беше един от екшъните на 1990 година. Чрез “наши хора” Кошлуков премина през КПП Брегово (другите го “чакаха” на аерогара София и Калотина) и се озова в Белград. След два дни беше в САЩ.

1991 – 1996 г. – Завършва политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара (САЩ).

През цялото време на следването си поддържа тясна връзка с България. Следи събитията, завръща се и в някои от тях участва лично. Активно сътрудничи на президента Жельо Желев по време на неговия мандат 1991-1996 г., работи и с партия Либерали.
1997 – 1998 г. – След окончателното си завръщане в България се отдава на обществена дейност – ръководи благотворителна организация, прави политически анализи.  Заявява, че няма намерение да се включва отново активно в политиката.През 2001 година се присъединява към НДСВ и става депутат в 39-ото НС.През лятото на 2004 година е сред учредителите на партията Новото време, а на 11 юли същата година Изпълнителното бюро го избира за неин председател. 2005 – Новото време участва в изборите за 40 НС, но не успява да премине 4-процентната бариера и остава извън парламента.

Журналистическата му кариера започва през 2006 г. с предаването „Таралеж“ по телевизия Евроком България (2006-09). През 2013 г. е в управителния съвет на „Ноу фрейм медия“ – компанията собственик на TV7 и за кратко през 2014 става изпълнителен директор на TV7 и News7. Програмен директор на телевизия АЛФА през 2016/2017. През юли 2017 Кошлуков е един от кандидатите в конкурса, обявен от СЕМ за директор на БНТ, но не е избран. От 18 декември 2017 става програмен директор на БНТ. През 2019 г. СЕМ избра за генерален директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.